Familjen Ibfeldt tog chansen och köpte den övre våningen då grannen valde att flytta. Drömmen var att skapa ett ljust och modernt hem. 15 takfönster senare öppnades huset upp och drömmen blev levande.

I Danmark liksom i Sverige finns det en del platser som alla känner till eller som man har hört talats om. Detta kan vara postnummer och/eller städer som många kan relatera till något popkulturellt fenomen. En sådan plats är ’2860 Søborg’ som ligger ett stenkast från ’TV-byen’ där Danmarks radio sände TV i hela fem decennier. Där hittar vi familjen Ibfelts tegelhus, på en lugn gata mellan Gladsaxevej och Søborg Hovedgade.

Familjen hade länge bott i husets bottenvåning, men saknade några fler kvadratmeter för att familjen skulle trivas. När deras äldre granne på övervåningen flyttade ut fick de chansen att köpa lägenhets övre våning. Med en hink vit färg och en kärleksfull hand skapades ett nytt tillskott till deras hem.

”När vi tog över våningen var det ett stort rum med kök och två små sovrum. Och mycket mörkt.”

säger Jonas Ibfelt.

För att förvandla dröm till verklighet tog familjen hjälp av en arkitekt. Ambitionen var att  förvandla de gamla mörka rummen till ljusa och funktionella rum. Det fungerade väldigt bra, familjen hade själv en del idéer men gynnades av det professionella ögat.

”Utgångspunkten var att vi ville ha ett modernt och ljust hem, för oss blev det väldigt naturligt att tänka in takfönster. Där var arkitektens input väldigt värdefull och vi fick några nya dagsljuslösningar presenterade för oss. Att ta hjälp av en professionell kan jag verkligen rekommendera”, säger han.


Dagsljuset kom att spela en viktig roll vid renoveringen. Tidigt insåg både familjen och arkitekten att fasadfönsterna inte på egen hand kunde uppfylla de dagsljuskrav som familjen hade som önskemål. Nu, när du går i trappan mellan de två våningarna möts man av överväldigande dagsljus. 


"Vi hade problem i trapphuset,  man kunde inte gå rakt. Lösningen var att skapa ett stort parti glas som gav oss mycket ljus, vilket är fantastiskt. Men vi fick också en högre höjd i trapphuset, vilket gjorde utrymmet med användbart”, säger Jonas Ibfelt.

Idag är villan i Søborg lika ljus och modern som Ibfelt-familjen drömde om. På övervåningen finns det nu plats för ett sovrum och två barnrum, alla med takfönster. Det finns möjlighet att koppla av i en bädd med utsikt över himmel och trädgård. Även ett litet loft har tillkommit under renoveringen, här har barnen ett extra rum.

Se galleri

Använda produkter

Kom igång!