VELUX takfönster förvandlade på kort tid Christines villalägenhet på Frederiksberg i Köpenhamn från mörkt kyffe med dålig ventilation till en ljus och modern bostad med frisk inomhusmiljö och egen balkong.

Drömmen var att få en lägenhet med balkong, men när Christine Balslev hittade sin mysiga villalägenhet i två våningar under taket till en vacker gammal villa i hjärtat av Frederiksberg i Danmark, var hon såld. Med en nyinsatt VELUX takbalkong i sovrummet högst upp har dock balkongdrömmen mer än slagit in. Och med två nya VELUX takfönster på varje våning känns hennes hem nu både ljusare och luftigare.

Från mörkt kyffe till ljust och luftigt sovrum

Christines sovrum ligger på villalägenhetens översta våning, precis under taket. När hon tog över lägenheten kom det bara in små strimmor ljus i ena änden av sovrummet. Det skapade en smådunkel grottstämning och Christine berättar att det också var svårt att vädra ordentligt i rummet. Hon kom fram till att den perfekta lösningen vore att sätta in en VELUX takbalkong och en VELUX kombifasad bredvid varandra. De stora takfönstren har som i ett trollslag gett snabb och smidig tillgång till dagsljuset och den friska utomhusluften. Och med VELUX takbalkong kan Christine blixtsnabbt göra om det ena takfönstret till en balkong, där hon kan gå ut och njuta av vädret och omgivningarna.

Privat utomhusyta hemma i sovrummet

Den nya VELUX takbalkongen i Christines sovrum har uppfyllt hennes balkongdröm. Nu kan hon snabbt och smidigt komma ut utan att lämna lägenheten. ”Det är bara att öppna upp och gå ut och här har jag mitt eget privata space”, säger Christine. Där sovrummet tidigare kändes trångt och grottliknande är det nu ett ljust och öppet rum med närhet till träden och staden utanför.

Bättre inomhusmiljö

VELUX takfönster har gjort underverk med inomhusmiljön i Christines sovrum. Det gör enorm skillnad för henne att hon nu kan vädra snabbt och effektivt. ”Det är frisk luft häruppe. Och det är härligt att bara kunna hänga ut kuddarna innan jag går och lägger mig, så att de känns helt fräscha att lägga sig på”, berättar Christine.

VELUX takfönster gav plats, ljus och luft i köket

Förutom i sovrummet var det också viktigt för Christine att få mer ljus och luft i köket. Det fanns bara ett enda fasadfönster i köket när Christine tog över lägenheten. För att underlätta vädringen och släppa in mer ljus, valde Christine att sätta in ett VELUX manuellt topphängt takfönster över diskhon. Hon hade tydliga förväntningar om att det nya fönstret skulle skapa ett ljusare och luftigare kök, men blev ändå imponerad över hur stor skillnad det ändå gjorde. ”Det är faktiskt den största överraskningen i hela lägenheten. För jag hade inte räknat med att det skulle bli så bra. Rummet känns mycket större nu”.

Bättre ståplats vid diskhon

Det nya VELUX takfönstret i köket har inte bara gett Christine betydligt mer dagsljus och större vädringsmöjligheter. Hon har också fått mer utrymme över diskhon, där den förhållandevis tjocka snedväggen nu lämnat plats för VELUX takfönster. Det har gett Christine och hennes respektive mer ståplats och får också köket att kännas rymligare rent visuellt.

Köket har blivit den nya favoritplatsen under hemarbetsdagar

Det tidigare så mörka och instängda köket har nu blivit så ljust och luftigt att det faktiskt också är den plats som Christine föredrar när hon ska jobba hemifrån: ”Jag tycker att man sitter väldigt bra härute. Man får bra ljus i förhållande till skärmen och man kan öppna fönstret och släppa in frisk luft”. Christine och hennes partner har behållit planlösningen på nedanvåningen, med vardagsrum, badrum och kök, så öppen som möjligt. Men just i köket kan Christine ändå få känslan av att sitta lite avskilt när hon utför sitt arbete: ”Min lägenhet är inredd som ett enda stort rum utan dörrar som kan stängas, så när jag sitter i köket och jobbar känner jag att jag ändå sitter lite isolerat – och det är viktigt när man ska koncentrera sig”.

Snabb och effektiv montering av VELUX takfönster

När man som Christine står inför en lägenhetsrenovering kan man lätt bekymra sig över hur lång tid projektet ska pågå. Men för Christine var det inget skäl till oro: ”Hantverkarna var extremt effektiva. Under loppet av den första veckan hade de satt in alla fönster och veckan därpå såg de till att täcka in dem och snygga till, sedan var målaren igång den tredje veckan”, berättar Christine, som körde förbi villalägenheten varje dag efter jobbet för att följa med i processen.

Det var en stor upplevelse för henne att komma förbi redan under renoveringsprojektets andra dag och se hur fönstret i köket sattes in. ”Det var helt otroligt hur mycket ljus som strömmade in. Redan innan intäckningen och finliret var klart gjorde det enorm skillnad och jag kunde bara konstatera att jag fattat helt rätt beslut. Jag blev väldigt glad. Och så snart jag flyttade tillbaka igen kunde jag också se vad fönstret gör för inomhusmiljön. Det är ett helt annat hem nu”, säger Christine.

Förberedelser gav resultat

Innan renoveringsarbetet satte igång ordnade Christine bygglov för att sätta in de nya VELUX takfönstren och VELUX takbalkong. Det var särskilt viktigt för henne att inget stod i vägen för installationen av takbalkongen som hon hade valt ut till sovrummet. ”Innan jag ens hade skrivit på köpekontraktet kontaktade jag kommunen för att höra om jag fick sätta in en sådan för att få in mer ljus på ovanvåningen i sovrummet”, berättar Christine. Kommunen sade ja. Det gjorde även bostadsrättföreningen och Christines grannar, som hon också frågade om lov. På så sätt kunde renoveringen sätta igång kort efter att villalägenheten var köpt.

Litet ingrepp med stor effekt

Renoveringen av Christines villalägenhet förlöpte helt enligt planerna. Hon är verkligen nöjd med vilken stor skillnad VELUX takfönstren har gjort, även om det inte var något stort byggnadsprojekt vare sig tidsmässigt eller ekonomiskt. ”Lägenheten känns både större och bättre nu, så det är mycket värde man får genom ett förhållandevis litet ingrepp. Det viktigaste för mig är dock att det är ett underbart ställe att bo på – och det har det verkligen blivit”, säger Christine.

Drömmen om ljus och luft gick i uppfyllelse

”Alla mina drömmar har infriats med den här ombyggnaden och mina tre nya fönster. Målet var att lägenheten som bli ett bättre ställe att bo på för mig och min partner. En plats där man kan koppla av och känna sig hemma. Det handlar otroligt mycket om ljus och att det är härligt att vara här, även sett till inomhusmiljön. Och så drömde jag om att få mitt eget uterum, där jag kan följa med i årstidernas skiftningar, känna väder och vind och uppleva stadens liv. Allt det har jag också uppnått”, förklarar Christine.

Viktiga lärdomar:

  • Med en VELUX takbalkong kan du snabbt och smidigt få en balkong utan en lång och krånglig bygglovsprocess
  • VELUX takfönster ger mer dagsljus, bättre inomhusmiljö och mer plats på vinden
  • En kombination av fasadfönster och takfönster gör att du får ut mesta möjliga av din taklägenhet

”Vi har fått extremt mycket ljus och luft. Om man kommer hem från jobbet och fönstren har varit stängda är hemmet genomvädrat under loppet av 2 till 3 minuter”.

Läs fler artiklar

Få ut mesta möjliga av ditt sovrum med hjälp av de här renoveringsidéerna
Vi tillbringar en hel del tid i våra sovrum. Det är där vi påbörjar och avslutar dagen och där kropp och själ får en chans att återhämta sig. Det innebär att sovrummet måste uppfylla en mängd olika krav. Om du vill renovera sovrummet finns det många saker att tänka på. Vi har sammanställt en lista med idéer som hjälper dig att komma igång med ditt renoveringsprojekt och få ut det mesta av ditt sovrum.
Läs hela artikeln
Så renoverar du ditt sovrum för att få bättre sömn
Det är helt avgörande för vårt välbefinnande att vi sover bra och oregelbunden sömn kan påverka vår hälsa negativt. Det är viktigt att du utformar ditt sovrum med detta i åtanke. Det finns många saker du kan göra för att optimera ditt sovrum för att se till att du alltid får en god natts sömn.
Läs hela artikeln
Släpp in mer naturligt ljus i ditt kök med VELUX takfönster
Köket är ett av de allra viktigaste rummen i huset. Det är här familjen samlas till måltider och där barnen bakar och busar. Det är här ni pratar, skrattar, funderar ... och suckar över diskberget. Det är ofta hemmets mest livfulla rum, så varför inte ge köket ett välförtjänt lyft? Med VELUX takfönster kan du se köket i ett helt nytt ljus.
Läs hela artikeln
Ge dig själv den perfekta arbetsplatsen och bli mer produktiv med våra idéer för hemmakontoret
I pandemins efterdyningar har det blivit allt vanligare med distansarbete världen över. Att jobba hemifrån åtminstone ibland är det nya normaltillståndet. När du jobbar hemma behöver du ett rum fritt från distraktioner, och om du utformar det på bästa sätt kan du bli mer produktiv också.
Läs hela artikeln
Ge ditt loft ett lyft – tre designidéer för din vind
Vill du ha tips på hur du kan ge ditt loft ett lyft? Då har vi en enkel men otroligt effektiv lösning för dig: dagsljus! Oavsett om du tänker göra en vindsrenovering eller bara vill ge ditt befintliga vindsutrymme ett ansiktslyft, kan dagsljus göra enorm skillnad för både atmosfär och utseende. Och det är faktiskt enklare än du kanske tror att föra in mer dagsljus på en vind. Sätt igång med förvandlingen redan i dag för att låta vinden bada i naturligt ljus.
Läs hela artikeln