Ung familj har fått ett ljust och rymligt drömhus genom att modernisera ett 1970-talshus och förse det med nytt tak, eldrivna VELUX takfönster och automatisk klimatkontroll

Emilie och Tommi hade letat efter det rätta huset till sin lilla nybildade familj en längre tid. Länge övervägde de att bygga nytt, men i Birkerød i Danmark hittade de huset där de skulle kunna förverkliga sina drömmar. Inte nog med att budgeten räckte längre, de fick också husets speciella själ på köpet.

”Vi letade efter ett hus som hade något alldeles speciellt”, berättar Emilie. Och Tommi fortsätter: ”Men allt var brunt. Strukturtapeterna, mattorna, möblerna och träpanelerna”.

Som tur är gav de inte upp direkt. Med hjälp av en arkitekt fick de förhållandevis snabbt fram en plan som visade sig ge dem långt mer än de vågat hoppas på.

Nya möjligheter med takfönster

Det unga paret påpekar att de inte bara blev betagna av huset vid första ögonkastet. Det klassiska enplanshuset från 1970-talet är ritat av Johan Christensen och kännetecknades av en byggstil med förhållandevis lågt i tak – bara 2,5 meter. Planlösningen var bitvis lite föråldrad och rent allmänt kändes huset för mörkt för parets smak.

Men när Emilie och Tommi hade kommit över det första intrycket började möjligheterna uppenbara sig. Det skulle faktiskt inte krävas så mycket för att anpassa planlösningen och få den planlösning som de ville ha. Och problemet med lågt i tak kunde de lösa i samband med att de bytte taket. Genom att bygga nya, höga ljusschakt i innertaket kunde de installera flera stora, eldrivna VELUX takfönster i köket/allrummet, de två badrummen och sovrummet. Det visade sig vara en helt perfekt lösning.

”När vi hade satt in takfönstren och såg effekten av ljusinsläppet, kunde vi se fördelen med att bevara träet som de var. Även av respekt för husets ursprungliga arkitektur och som kontrast till det vackra ljuset som flödade in ovanifrån”, berättar Tommi.

Plötsligt skapade huset den där ”wow-effekten” som de var ute efter – samtidigt som de bevarade husets själ och karaktäristiska egenskaper.

”I förhållande till designen tillför takfönstren något alldeles speciellt i huset. De skapar ett otroligt vackert ljusspel i rummet”, säger Tommi begeistrat. Och Emilie instämmer: ”De ger helt enkelt rummet det där lilla extra, som det saknade förut”.

Unika detaljer och intelligent klimatkontroll

Emilie och Tommi känner inte att de har behövt kompromissa genom att välja att renovera i stället för att bygga nytt. Tvärtom. Inom ramarna för sin ursprungliga budget har de fått råd med nya, fina VELUX takfönster med eldrivna utvändiga solskydd i köket/allrummet och eldrivna mörkläggningsgardiner i sovrummen. Alla fönster öppnas och stängs automatiskt med VELUX ACTIVE inomhus klimatkontroll, så att huset alltid känns fräscht och välvädrat. På så sätt ligger de ständigt steget före, oavsett hur nyckfullt det danska vädret är. Även om de sover eller är ute i trädgården ser systemet till att huset alltid håller rätt temperatur och är fyllt av frisk luft.

De behöver inte längre själva hålla koll på tiden, vind och väder – det fixar VELUX ACTIVE tillsammans med deras egna förinställningar. Till exempel rullas mörkläggningsgardinerna i barnkammaren automatiskt ner halvsju på kvällen, så att deras son kan sova tryggt och ostört. Allt är fjärrstyrt och kan ställas in och anpassas i VELUX ACTIVE.

”Jag har aldrig tänkt på inomhusmiljön förut och det behöver jag egentligen inte nu heller, eftersom fönstren styr den själva. Jag märker bara att det är behagligt att vara här. Och det är ju en viktig pusselbit för att kunna känna sig riktigt hemma”.

Det unga paret drömde om att få ett modernt och tidsenligt hus och det visade sig gå att uppnå med förhållandevis få förändringar. I dag övervakar de klimatsensorer som installerades tillsammans med de eldrivna VELUX takfönstren hela tiden såväl temperatur som luftfuktighet och koldioxidnivå. När luften behöver bytas ut eller rummet blir för varmt på grund av direkt solljus, öppnas fönstren och släpper in frisk luft – samtidigt som solskydden dras för. Dessutom stängs fönstren om det börjar regna.

”Jag var lite överraskad över hur självständiga de var och hur automatiserat man kan göra det”, berättar Emilie.

Till vardags behöver familjen med andra ord inte spekulera i om det ska regna, snöa eller bli strålande sol, eftersom fönstren, solskydden och VELUX ACTIVE tar hand om det. 

En framtid med ljus och luft

De glada husägarna Emilie och Tommi ser sitt nyrenoverade hus som den plats där de ska bo i många år framöver. Det första mötet med ett lite slitet och mörkt hus från 1970-talet har förvandlats till en nära relation i ett hem med moderna bekvämligheter som skapar en god och hälsosam miljö för familjen. Varje dag gläder sig det unga paret över hur deras dröm om ett ”speciellt” hus, som de själva har satt sin unika prägel på, har blivit verklighet.

”Det är något alldeles speciellt att kunna ligga i sängen i sovrummet och titta upp på stjärnorna”, säger Emilie. ”Eller att stänga för helt om det är det man vill”, fortsätter hon och ler.

Det unga paret är begeistrade över att de med sina nya takfönster och klimatkontroll kan se till att deras lilla familj får en bra inomhusmiljö med massor av ljus och luft – när och där de vill. Emilie och Tommi drömde om ett hus av hög kvalitet, men budgeten satte gränser. Det har de vänt till sin fördel. Genom överkomliga förändringar av planlösningen, ett nytt tak samt nya eldrivna och intelligenta takfönsterlösningar har de i dag fått långt mer än de vågade drömma om.

Investera i inomhusmiljön

I dag drömmer många om att bygga själva för att få ett hem som de kan sätta sin prägel på redan från början. Till detta krävs emellertid omfattande planering och en ordentlig plånbok.

Emilie och Tommi tilltalades också av tanken på ett helt nytt hus, men vid närmare eftertanke valde de att köpa ett äldre kvalitetshus och renovera det. Efter bara sex månader och en dryg miljon ovanpå köpeskillingen kunde de flytta in i sitt nyrenoverade och moderna hem. Fullt av ljus och frisk luft.

Om du har planer på att köpa ett hus – eller renovera det du redan bor i – kan din dröm om att skapa en unik bostad för dig och din familj ofta förverkligas med förhållandevis små och väl valda förändringar. Med nya, fjärrstyrda el- eller solcellsdrivna VELUX takfönster och in- och utvändiga solskydd märker du skillnaden på en gång. Om du ska sälja lär du också uppleva den. Ljus, luft och inomhusmiljö har stor betydelse – både för din livskvalitet här och nu och för bostadens värde på längre sikt:

Viktiga lärdomar:

  • VELUX takfönster öppnar rummet, skapar en fantastisk rumsupplevelse och låter husets ursprungliga kvaliteter komma till sin rätt.
  • VELUX ACTIVE skapar en sund inomhusmiljö för hela familjen.
  • In- och utvändiga solskydd bidrar till en fulländad upplevelse och understöder behoven i de olika slags rummen.

”I förhållande till designen tillför takfönstren något alldeles speciellt i huset. De skapar ett otroligt vackert ljusspel i rummet”

Läs fler artiklar

Få ut mesta möjliga av ditt sovrum med hjälp av de här renoveringsidéerna
Vi tillbringar en hel del tid i våra sovrum. Det är där vi påbörjar och avslutar dagen och där kropp och själ får en chans att återhämta sig. Det innebär att sovrummet måste uppfylla en mängd olika krav. Om du vill renovera sovrummet finns det många saker att tänka på. Vi har sammanställt en lista med idéer som hjälper dig att komma igång med ditt renoveringsprojekt och få ut det mesta av ditt sovrum.
Läs hela artikeln
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln
Omvandla badrummet med hjälp av de här renoveringsidéerna
En badrumsrenovering kan vara en utmaning. Det är många beslut som ska tas och detaljerad planering krävs för att slutföra projektet. Men det lönar sig definitivt att ge ditt badrum den eleganta uppgradering du alltid har drömt om! Här är en lista med idéer för din badrumsrenovering som hjälper dig med planeringen och att fatta rätt beslut.
Läs hela artikeln
Vill du sätta in ett takfönster? Här har vi samlat åtta steg som hjälper dig att komma igång
Takfönster är ett fantastiskt sätt att förändra ett rum med naturligt ljus. Genom att släppa in mer ljus i rummet kan du inreda en råvind eller förvandla mörka skrymslen till vackra, användbara ytor. Det är en vanlig myt att det är ett dyrt och krångligt renoveringsprojekt att sätta in takfönster. Låt oss ta hål på den genom att undersöka hur ett takfönster installeras.
Läs hela artikeln