Jens och Tamara förvandlade sitt mörka vardagsrum med lågt i tak till ett öppet och tilltalande rum genom att sätta in två eldrivna VELUX takfönsterkupoler för platta tak

Jens och Tamara köpte sin gedigna murmästarvilla i Nyborg, Danmark, för knappt fem år sedan. De föll pladask för huset, även om vardagsrummet inte var särskilt inbjudande.

Vardagsrumsytan under det platta taket hade tidigare fungerat som garage, vilket förklarar varför rummet var så mörkt med lågt i tak. Men det skrämde dem inte.

”Vi har verkligen gillat huset ända sedan vi såg det. Men man köper inte bara ett hus och så är det precis som man vill ha det”, förklarar Tamara.

”Det var lite källarstämning över vardagsrummet”, inflikar Jens, som ganska snart såg VELUX takfönsterkupoler som en möjlig lösning på problemet.

Sedan dess har Jens och Tamara arbetat med att göra huset till sitt och skapa de inbjudande rum de ville ha. När de två husägarna kontaktade en designrådgivare från VELUX fick de snabbt veta vad som krävdes. Med endast två VELUX takfönsterkupoler fick vardagsrummet en helt ny öppenhet och atmosfär.

Inte ett rum att välkomna gäster till

Före renoveringen var Jens och Tamara inte särskilt sugna på att visa upp det mörka vardagsrummet, där taket kändes som om det hängde precis ovanför huvudet.

”När vi hade gäster satt vi i köket, eftersom vi inte hade någon lust att bjuda ner folk till vardagsrummet”, berättar Tamara.

Det ändrade sig snabbt när de två eldrivna VELUX takfönsterkupolerna hade satts in. Numera badar vardagsrummet i ljus och känns märkbart större. Ljusinsläppet från taket gav både rummet och inredningen ett helt nytt, fräscht och luftigt intryck.

”Nu går vi mycket oftare ner hit och kopplar av. Det gläder mig varje dag. Varje gång jag kommer in här vill jag titta upp och se hur vädret är idag”, säger Jens.

Efter att de två takfönsterkupolerna sattes in har Tamara blivit förälskad i huset på nytt – och vardagsrummet är numera hennes älsklingsrum.

”Jag vill helst vara lägga mig på golvet och titta upp genom fönstret. Det har verkligen gett ett helt nytt liv till rummet”.

Kvällsmys i naturligt ljus

Det danska paret i Nyborg tillbringar idag många timmar i vardagsrummet. Tamara älskar att sitta och pyssla på sin favoritplats och tack vare det stora ljusinsläppet kan hon se ordentligt till långt in på kvällen, utan att behöva tända det elektriska ljuset.

”När jag sitter och läser eller stickar faller ljuset rakt ner på det som jag håller på med”, berättar Tamara begeistrat och fortsätter: ”Vi kan sitta en sommarkväll och inte tända ljuset alls, tack vare det fantastiska ljusintaget”.

Jens älskar att följa årstiderna inifrån huset. Även om det är regn och rusk ute ger det honom en härlig känsla av frid att sitta och betrakta himlens skiftande färgnyanser ner genom de två VELUX takfönsterkupolerna.

”När man kan sitta och njuta med en kopp kaffe och se hur vädret utvecklar sig, är det bara helt fantastiskt”, säger Jens och ler nöjt.

Tamara och Jens gläder sig varje dag över hur de två takfönsterkupolerna har fört in naturen i rummet och hur ljuset har gjort vardagsrummet betydligt öppnare och mer inbjudande.

Automatik ger trygghet

Paret i Nyborg har dessutom stor glädje av de funktioner som deras VELUX takfönsterkupoler är utrustade med. Med hjälp av fjärrkontrollen kan de öppna och stänga fönstren när de vill. Om de inte är hemma eller ligger och sover när det sätter igång att regna, ser regnsensorerna till att fönstren stängs. Om solen steker dras de integrerade utvändiga solskydden automatiskt för tack vare den ljudlösa och solcellsdrivna motorn. Jens och Tamara behöver inte längre oroa sig över den sortens vardagsutmaningar.

Tamara är särskilt glad för det praktiska insektsnätet, som kan dras för under långa och varma sommardagar.

”På sommaren kan vi låta fönstren stå öppna utan att det kommer in insekter. På så sätt slipper vi harkrankar, flugor och vilsekomna fjärilar. Det enda som kommer in är frisk luft”.

Den intelligenta VELUX ACTIVE inomhus klimatkontroll ser till att öppna takfönsterkupolerna när det blir för varmt i rummet eller dra för de utvändiga solskydden. Det ger en helt annan – och bättre – inomhusmiljö i rummet.

Förvandling på två dagar

Jens är elektriker till yrket, så han har sett många byggarbetsplatser och deltagit i många renoveringsprojekt och nybyggnationer. Trots detta blev han förvånad över hur mycket mer dagsljus som kommer in genom de två VELUX takfönsterkupolerna för platta tak. Och lika överraskad är han över hur snabb och smidig processen var.

”Det kom två VELUX Takfönsterexperter och satte in de två takfönsterkupolerna. Det var tydligt att de visste precis vad de gjorde, så jag kunde koppla av helt”.

Tamara var helt förbluffad över hur snabbt det fick – och inte minst över hur stor skillnad den ganska enkla förändringen av huset gjorde.

”Det var som en virvelvind. Den första dagen satte de in det ena fönstret och nästa dag gjorde de klart allt. 'Vad hände precis?', sa vi till varandra. Det var ett helt annat rum!”, utbrister Tamara.

Än idag när de stiger in i vardagsrummet upplever paret i Nyborg fortfarande den här ”wow-effekten” av takfönsterkupolerna, som hantverkarna monterade på bara två dagar.

Det behöver inte kosta miljoner

Att renovera hus kan vara en omfattande historia. Det gäller ekonomin, men också allt det praktiska med att ha hantverkare hemma en längre tid – ofta medan man själv bor i huset. Men det behöver inte alltid vara så dyrt eller omständligt. Om du är på jakt efter överkomliga lösningar för att förvandla ditt hus bör du tänka på följande:

  • Att renovera ditt nuvarande eller kommande hus med platt tak behöver inte spräcka hela budgeten. Om du börjar i tid har du möjlighet att tänka igenom det hela, be om vägledning och investera i ändringar som håller i långa loppet.
  • Med VELUX takfönsterkupoler kan du med en överkomlig insats förvandla tråkiga kvadratmeter med lågt i tak till ett inbjudande vardagsrum med massor av ljus och luft.
  • Med fjärrstyrda el- eller solcellsdrivna VELUX takfönsterkupoler får du en massa bekvämlighet i vardagen – fönstren stängs av sig själva om det skulle börja regna och de kan öppnas när luften behöver bytas ut.

”Den intelligenta VELUX ACTIVE inomhus klimatkontrollen ser till att öppna takfönsterkupolerna när det blir för varmt i rummet eller dra för de utvändiga solskydden. Det ger en helt annan – och bättre – inomhusmiljö i rummet”.

Läs fler artiklar

Bright livingroom with VELUX flat roof window
Förvandla ditt vardagsrum med de här renoveringsidéerna
Vardagsrummet är husets mittpunkt. Det är här vi tillbringar mest tid när vi är hemma – vi umgås med familj och vänner, och myser i soffan när vi tittar på våra favoritserier. Det är viktigt att du gör det mesta av rummet, särskilt om du ska renovera! Här är en lista med idéer som hjälper dig att planera din vardagsrumsrenovering.
Läs hela artikeln
A cozy living room in the attic with 3in1 roof windows
Släpp in mer naturligt dagsljus i vardagsrummet
Utforma ditt vardagsrum för att skapa en så inbjudande hemmiljö som möjligt för alla familjemedlemmar. Ett av sätten att få ut det mesta av rummet är att släppa in ljus ovanifrån. Naturligt ljus kan innebära en oerhört stor förbättring för ett utrymme, så läs vidare om du känner dig redo att förvandla ditt vardagsrum!
Läs hela artikeln
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln
Allt du behöver veta om takfönsterkupoler
Bor du i ett hus med platt tak? Vill du föra en ljusare tillvaro? Då kan takfönsterkupoler för platta tak vara lösningen du letat efter. Takfönsterkupoler för in ljuset djupare i huset och skapar vackra utrymmen som badar i ljus.
Läs hela artikeln