När Kristina och Oliver fick möjlighet att göra en vindsrenovering i sin lägenhet på Nørrebro i Köpenhamn, tog de steget fullt ut och satte in tre VELUX takbalkonger på rad. Nu har den lilla familjen balkongstämning året om med hög himmel och utsikt över storstaden.

Dröm om ljus och frisk luft på storstadens tak

Tajmingen var helt perfekt när Kristina och Oliver fick möjlighet att utöka sin taklägenhet på Nørrebro i Köpenhamn med en extra våning. Fastigheten skulle få nytt tak och som nyblivna föräldrar till Otto hade de behov av fler kvadratmetrar i sin lilla tvåa på femte våningen. Vindsrummen ovanför dem blev lediga och drömmen om en takbalkong med tillgång till massor av ljus och frisk luft föddes.

Förslag om flexibel balkonglösning från arkitekten

Kristinas och Olivers arkitekt föreslog att de skulle sätta in VELUX takbalkonger – stora, tvådelade takfönster som med ett enkelt handgrepp kan förvandlas till balkonger. På så sätt skulle de få en takvåning med frisk luft och fri utsikt över Köpenhamns tak – och där den eftertraktade balkongstämningen håller i sig året om.

Utsikten gjorde valet av VELUX takbalkonger enkelt

”Vi gick upp och kikade när de satte igång med taket och där upplevde vi plötsligt vilken utsikt över hela stan och rådhustornet som väntade oss. Det ledde till en rad nya överväganden om vad vi egentligen hade lust att använda den här våningen till. Vi kom fram till att vi ville inreda ett vardagsrum med massor av mysiga hörn och orangeriaktig stämning, som vi kan njuta av året runt. Så vi gick all in och valde tre VELUX takbalkonger, som nästan utgör hela den ena sidan av vardagsrummet nu”, berättar Kristina.

Från takfönster till takbalkong i en handvändning

Konceptet med ett stort takfönster som kan göras om till takbalkong var helt nytt för Kristina och Oliver. Men ju mer de undersökte VELUX takbalkonger, desto mer optimal verkade lösningen för dem. ”Det är ju smart! Vi ville inte att det skulle vara ett stort projekt när de ska 'vikas ut' till en balkong, och med en VELUX takbalkong tar det bara ett ögonblick”, förklarar Kristina.

Takbalkong väcker barnens fantasi

Kristina berättar att de nya VELUX takbalkongerna med utsikt över rådhustornet och fyrverkerierna på nyårsafton inte bara har begeistrat föräldrarna. De har också gjort naturen och utsikten betydligt mer tillgänglig för lille Otto på två år: ”I praktiken har vi fönster från golv till vindstak och det är ett enormt plus när man har en tvååring. Han kan själv stå och titta ut på månen och följa med när helikoptern landar på taket till sjukhuset. Det är vår utsiktspost över Köpenhamn. Vi kan se när stadens träd skiftar färg och jag känner mig otroligt nära naturen, även om vi bor långt häruppe. Det känns helt fantastiskt att komma hem efter en lång dag på jobbet och sitta under taket med himlen över oss. Det är värt alla trapporna upp till femte våningen var eviga dag. Även med en trött tvååring och matkassarna på släp”.

En säker lösning för både barn och vuxna

När man som Kristina och Oliver bor på femte våningen med ett litet barn, är det naturligtvis alltid viktigt att se till att lägenheten är säker att röra sig runt i – även för små ben och fötter. Lyckligtvis kunde Kristina och Oliver snabbt konstatera att VELUX takbalkonger är försedda med säkra och stabila räcken. Därmed kunde de gå vidare med planen om ljus och luftig balkongstämning utan att oroa sig över att det skulle kunna uppstå risker för deras lille son.

Våningen under njuter av också av det extra ljusinsläppet

Efter vindsrenoveringen i Kristinas och Olivers lägenhet sprider nu tre VELUX takbalkonger ljus i familjens nyinredda vardagsrum på stadens tak. Med arkitektens hjälp har de knutit samman lägenhetens två våningar och redan vid ytterdörren ser man vågen av dagsljus som väller nerför trappan till den nya våningen. ”Den gamla delen av lägenheten känns också större nu, även om den ju egentligen har blivit mindre på grund av trappan – som har tagit en bit av vårt sovrum. Det är ljuset som gör det. Jag blir fortfarande överraskad över hur vackert det är. Även på en dyster novemberdag eller en halvmulen morgon i mars har vi så otroligt mycket ljus. Jag tror inte att vi drabbas av samma novemberdeppighet som många andra tack vare det här rummet och om sommaren är lägenheten som en enda stor balkong”, berättar Kristina.

Hittade rätt invändiga solskydd med hjälp av VELUX designrådgivare

Kristina och Oliver njuter av att lägenhetens ovanvåning badar i dagsljus från morgon till kväll. Ljusinsläppet är faktiskt så imponerande att de ibland blir tvungna att begränsa ljuset en smula. VELUX rådgivare hjälpte Kristina och Oliver att välja optimala invändiga solskydd, så nu kan de reglera ljusinfallet när behovet uppstår. Kristina förklarar: ”Vi har fått jättebra, professionell service och vi har också fått mycket vägledning om vilka invändiga solskydd vi skulle välja. Eftersom det var så ljust i rummet behövde vi skärma av ljuset lite emellanåt, om vi även ville kunna kolla på tv på kvällen”.

Ett avundsvärt rum

Oliver berättar att drömmen om ett ljust och luftigt vindsutrymme föddes när han promenerade runt i stan: ”När jag går runt i Köpenhamn och tittar upp blir jag lätt avundsjuk på folk som har det ena eller andra som är lite speciellt. Så nu hoppas jag att när andra går förbi vårt hem ska de tänka att det där hade kanske varit ett coolt rum att bo i. Framför allt när vi har sådan tur som i dag, när fönstren bara kan stå öppna från morgon till kväll”. Lösningen med de tre VELUX takbalkongerna på rad visade sig vara helt perfekt för den lilla familjen och de har aldrig ångrat att de följde arkitektens råd. Som Oliver säger: ”Vi kan inte ställa upp en Weber-grill och börja grilla. Men känslan av att vara utomhus, den får vi med de här fönstren. Jag känner mig väldigt privilegierad, eftersom vi kan få det. Jag gillar verkligen utsikten. Jag gillar verkligen Köpenhamn. Och nu kan vi stiga upp till Köpenhamn varje morgon och bara svepas med”.

Viktiga lärdomar:

  • En VELUX takbalkong kan skapa balkongstämning som håller i sig året om
  • Du kan sätta in flera VELUX takbalkonger på rad, så att du får en ännu större yta med tillgång till frisk luft och fin utsikt
  • VELUX takbalkonger har inbyggda räcken, så att de är säkra att använda för familjer med små barn

”Känslan av att vara utomhus, den får vi med de här fönstren. Jag känner mig väldigt privilegierad, eftersom vi kan få det. Jag gillar verkligen utsikten. Jag gillar verkligen Köpenhamn. Och nu kan vi stiga upp till Köpenhamn varje morgon och bara svepas med”.

Läs fler artiklar

Släpp in mer naturligt dagsljus i vardagsrummet
Utforma ditt vardagsrum för att skapa en så inbjudande hemmiljö som möjligt för alla familjemedlemmar. Ett av sätten att få ut det mesta av rummet är att släppa in ljus ovanifrån. Naturligt ljus kan innebära en oerhört stor förbättring för ett utrymme, så läs vidare om du känner dig redo att förvandla ditt vardagsrum!
Läs hela artikeln
Förvandla ditt vardagsrum med de här renoveringsidéerna
Vardagsrummet är husets mittpunkt. Det är här vi tillbringar mest tid när vi är hemma – vi umgås med familj och vänner, och myser i soffan när vi tittar på våra favoritserier. Det är viktigt att du gör det mesta av rummet, särskilt om du ska renovera! Här är en lista med idéer som hjälper dig att planera din vardagsrumsrenovering.
Läs hela artikeln
Så skapar du ett imponerande kök med naturligt ljus
Har du någonsin blivit helt betagen av ett kök på Instagram och undrat: ”Hur kan jag få det så?” Om du planerar en egen köksrenovering och vill uppnå samma wow-faktor är det lätt att tro att allt handlar om nya, glänsande maskiner och kranar, exklusiva bänkar och skåp eller en gigantisk köksö. Men om du vill ha en köksdesign som verkligen får besökarna att tappa hakan är den mest effektfulla visuella faktorn att tillföra ljus ovanifrån med hjälp av takfönster.
Läs hela artikeln
Ge ditt loft ett lyft – tre designidéer för din vind
Vill du ha tips på hur du kan ge ditt loft ett lyft? Då har vi en enkel men otroligt effektiv lösning för dig: dagsljus! Oavsett om du tänker göra en vindsrenovering eller bara vill ge ditt befintliga vindsutrymme ett ansiktslyft, kan dagsljus göra enorm skillnad för både atmosfär och utseende. Och det är faktiskt enklare än du kanske tror att föra in mer dagsljus på en vind. Sätt igång med förvandlingen redan i dag för att låta vinden bada i naturligt ljus.
Läs hela artikeln
Inspiration till ditt projekt – skapa ett spektakulärt vindsutrymme 
Har du någonsin sett en helt fantastisk vind på Instagram och undrat: ”Hur kan jag få det så?” Då är det här artikeln för dig. Läs om hur du kan skapa ett eget, magnifikt vindsutrymme genom att föra in dagsljus i rummet. Förvandla din vind till en vacker och unik plats som kan användas på nya och spännande sätt med hjälp av våra idéer.
Läs hela artikeln