Barnfamilj förvandlade råvind till ett vackert och avkopplande rum med massor av takljus

René och Kristina flyttade tillsammans med sina två små barn – och deras stora, mysiga hund – till en gedigen tegelvilla i Brønshøj i Danmark. Tanken var att de skulle få mer plats till familjens alla aktiviteter. René spelar i band på fritiden och kan nu få fritt utlopp för sitt musikintresse i källaren. Och efter en totalrenovering av vinden har Kristina fått en plats där hon kan dra sig tillbaka, utöva yoga eller bara koppla av. Fast Kristina har fått inse att hon inte får ha deras nya ovanvåning helt för sig själv.

Med nya VELUX takfönsterkupor fördelade längs båda sidor av den tidigare mörka och bortglömda vinden blev detta älsklingsplatsen för hela familjen, när man ska mysa och dra ner lite på tempot. René och Kristina försöker inte dölja sin förtjusning:

”Vinden har förvandlats till ett antal helt extraordinära kvadratmeter. Här får vi dagsljus från alla vinklar. Det är ju helt fantastiskt att kunna stå häruppe och blicka ut över hela kvarterets gröna trädgårdar och titta direkt upp i himlen”.

God vägledning gav rymd och atmosfär

Det danska paret är glada över att de tog hjälp av VELUX designrådgivare för att hitta exakt rätt sammansättning av de många olika typerna av takfönster som VELUX erbjuder. De valde att sätta in hela 18 VELUX takfönster totalt: tolv i det nya stora rummet på ovanvåningen, tre i sovrummet och tre över trappytan.

Även om hantverkarna var lite skeptiska till om renoveringen skulle fungera, eftersom det var lite lågt i tak, höll René och Kristina fast vid sin vision. Och de har fått allt som de drömde om – och mer därtill. När hantverkarna satte igång såg de magin sprida sig under loppet av några få dagar. René minns det tydligt:

”Vi följde ju med under ombyggnationen och kunde se hur lätt det gick att montera takfönstren. För varje nytt fönster som sattes in kunde både vi och de se vilket häftigt rum som skapades”.

Efter renoveringen upplever René och Kristina att de inte bara har fått ett rymligare hem, utan också en helt ny atmosfär.

”Vi kunde ju enkelt se att vi behövde mer plats – med ännu en liten på väg och en hund som bara fortsatte växa. Därför var det klockrent att använda råvinden”, berättar René, och Kristina fyller i: ”Trots det blev vi överraskade över att de nya VELUX takfönstren ger så mycket mer dagsljus och hur de har förändrat hela atmosfären i huset”.

VELUX takfönster har gett takhöjden ett optiskt lyft. Både det nya mysrummet på vinden och det renoverade sovrummet och trappområdet känns i dag större, luftigare och mer inbjudande.

 

Att komma närmare himlen och bjuda in naturen

Tack vare de många takfönstren upplever familjen hur dagsljuset och den friska luften som strömmar in i rummen har förändrat deras tillvaro. Även sovrummet har fått ett annat värde och en ny funktion för familjen.

”Det betyder mycket att vi kan följa dagens rytm genom våra nya takfönster i sovrummet. Även efter en natt med störd sömn på grund av vår yngsta, kan jag märka hur dagsljuset och den friska luften ger ny energi”, berättar Kristina.

Familjen upplever större närhet till omgivningarna, som finns precis på andra sidan av de stora fönstren. Om de står öppna får de också uppleva fåglarnas kvitter och trädgårdens dofter.

”Himlen är otroligt framträdande – det är den man märker direkt när man stiger in i rummet. Det känns som om vi har fått ett orangeri eller växthus, eftersom vi hela tiden har naturen precis utanför. Och när det regnar kan vi höra ljudet mot fönstren. Då känns det nästan som om vi ligger i tält, det är verkligen mysigt”, säger Kristina.

Husets nya favoritrum på ovanvåningen har framför allt fått rollen som mysrum, dit familjen kan dra sig tillbaka – tillsammans eller var för sig – för att finna ro mitt i den hektiska vardagen och alla aktiviteter.

”Här är det lugn och ro – även när resten av huset är kaos”, säger René med ett talande leende.

Det är inte bara René och Kristina som är glada över de stora fönstren. Deras två barn på ett och tre år älskar att vara i det nya rummet och ha det mysigt – och sovrummet har fått en helt ny funktion vid läggdags.

”När vi nattar på kvällen ligger vi ofta i sängen under de nya VELUX takfönstren och räknar molnen eller stjärnorna på himlen”, berättar Kristina glatt.

Vackert rum inspirerat av naturen utanför

Paret från Brønshøj i Danmark är begeistrade över de lösningar som de hittade tillsammans med VELUX och visar gärna upp dem – även för att inspirera andra att göra samma sak.

”Vi älskar att visa upp rummen för vänner och familj och de blir alla överraskade över vilken skillnad takfönstren har gjort”, berättar Kristina.

Med de många takfönstren har familjen i Brønshøj fått ett hus som utstrålar liv och massor av energi – och samtidigt lämnar plats för avskildhet där man kan vara för sig själv, finna ro och ladda batterierna.

En extra bonus med husets förvandling är den direkta utsikten över kvarterets grönområden och himlen. Här har framför allt himlens blå skiftningar blivit en naturlig inspiration för den färgskala som det danska paret valde till den övriga inredningen.

René och Kristina anser inte bara att de har fått flera vackra rum, som de med glädje visar upp, utan också helt ny livskvalitet i vardagen. Med de nya takfönstren kan familjen vid behov låta den friska luften strömma in, men också stänga dem till skydd mot vind och väder. Det sker helt automatiskt, vilket är till stor hjälp i det dagliga livet.

Användning av kvadratmeter som bonus

I många bostäder finns det vindsutrymmen som antingen är helt outnyttjade eller som aldrig riktigt har kommit till sin rätt, med långa, mörka gångar och alldeles för lite naturligt ljus. Om du har möjlighet att renovera ovanvåningen i din bostad kan du överväga följande:

  • Extra kvadratmeter som är ljusa och inbjudande höjer husets värde – här och nu för dig och din familj och på längre sikt om du vill sälja.
  • Genom att sätta in många takfönster i ett smalt rum eller ett rum med lågt i tak går det att skapa en upplevelse av att vara nära naturen och himlen – vilket ger livskvalitet.
  • Naturligt dagsljus lägger grunden till en naturlig dygnsrytm, som ger energi på dagen och bättre sömn på natten.

”Det känns som om vi har fått ett orangeri eller växthus, eftersom vi hela tiden har naturen precis utanför”.

Läs fler artiklar

Så renoverar du ditt sovrum för att få bättre sömn
Det är helt avgörande för vårt välbefinnande att vi sover bra och oregelbunden sömn kan påverka vår hälsa negativt. Det är viktigt att du utformar ditt sovrum med detta i åtanke. Det finns många saker du kan göra för att optimera ditt sovrum för att se till att du alltid får en god natts sömn.
Läs hela artikeln
Skapa ett hemmakontor som gör dig mer produktiv
Pandemin fick oss att jobba på nya sätt. Uppdelningen mellan arbete och hem var tydligare förut. Många av oss fick ordna med en tillfällig arbetsplats hemma. Nu har det blivit mycket vanligare att jobba hemifrån. Om hemmakontoret har blivit en naturlig del av din nya livsstil vill du så klart att det ska fungera så bra som möjligt!
Läs hela artikeln
Belysning i barnrum: släpp in dagsljus ovanifrån
Installera takfönster i barnrummet och inspirera till utveckling, lärande och kreativitet. Med takfönster kan nattsömnen bli bättre, barnen får hjälp att koncentrera sig och du skapar en hälsosam och lekfull miljö. Om du vill göra barnens rum så roligt och inspirerande som möjligt får du inte glömma att utnyttja den femte väggen (alltså taket) genom att installera ett takfönster som ger utrymmet bästa möjliga belysning.
Läs hela artikeln
Renovera barnrummet så att det gynnar ditt barns välmående
Behöver du inspiration till att renovera barnens rum? Ta en titt på de här idéerna som gör barnrummet till ett roligt utrymme där barnen älskar att vara.
Läs hela artikeln
Idéer till barnrum – skapa det perfekta utrymmet för dina barn
Det kan vara spännande för både dig och barnen att utforma ett roligt och inspirerande rum. Det finns mycket du kan göra för att barnens rum till ett kreativt och funktionellt utrymme. Ett barnrum bör främja utveckling och lärande, och så klart även massor av skratt. Det finns mängder av kreativa lösningar, så det kan vara svårt att välja! Med de här idéerna till barnrum har vi gjort det lite enklare för dig. 
Läs hela artikeln