Nytt liv och större rymd i ett äldre, mörkt enfamiljshus med det vackra ljusinsläppet från VELUX takfönsterkupoler

Peter och Marie valde att flytta från Köpenhamns hektiska gator för att få mer ljus och luft i vardagen. Efter en del sökande hittade de en äldre 60-talsvilla med platt tak i mysiga Dyssegaard norr om den danska huvudstaden. De första två åren fokuserade Peter och Marie framför allt på att förvandla trädgården till den oas som de och deras två pojkar drömt om, men efterhand började de vända blickarna in mot huset. De kände att husets tidstypiska korridor och låga vindar inte var optimala. De begränsade kvadratmetrarna kom helt enkelt inte riktigt till sin rätt. Framför allt vardagsrummet – husets samlingsplats – kändes för mörkt. Och badrummet, där det ursprungligen inte fanns något fönster, kändes litet och instängt.

Ljusinsläpp skapar rymd och atmosfär

Efter en del funderande valde Peter och Marie att öppna upp huset och integrera korridorytorna i vardagsrummet. För att framhäva husets nya rymd valde de att sätta in två VELUX takfönsterkupoler i vardagsrummet. Det beslutet har de aldrig ångrat.

”Vi kan verkligen se skillnad, eftersom ljuset gör massor för atmosfären i rummet”, berättar Marie.

Med de nya takfönstren har vardagsrummet blivit en vacker och luftig samlingsplats för familjen. I badrummet har de också tagit upp ett ljusschakt med en stor takfönsterkupol med integrerad automatisk vädring. Förutom att tillföra ett fint ljusinsläpp i det tidigare helt stängda badrummet ger det huset märkbart bättre inomhusmiljö. De njuter av förändringen varenda dag.

”Jag blev överraskad över hur mycket ljusinsläpp det ger. Det är något som jag tänker på varje gång jag kommer in i vardagsrummet eller går in i badrummet”, säger Peter.

En naturlig och praktisk lösning

Paret i Dyssegaard är särskilt glada över hur väl takfönsterkupolerna passar in i deras äldre hus.

”Det ser helt naturligt ut tillsammans med huset. Det är som om de alltid har varit där”, förklarar Peter.

Marie är lika entusiastisk, även om hon till att börja med var lite orolig över tanken på att ”bara göra hål i taket”. Peter var med på idén redan från början.

”Min fru spekulerade vilt, medan jag är lite mer ”vi gör det”, berättar han, och vill nu rekommendera alla andra husägare med låg vind och mörkt hus att göra detsamma:

”Gör det, du kommer aldrig ångra det”, säger han med eftertryck.

Marie känner sig idag helt trygg, inte minst tack vare regnsensorerna som automatiskt stänger takfönstren när himlen öppnar sig. Med eldrivna VELUX takfönsterkupoler för platta tak behöver hon inte längre oroa sig. De integrerade klimatsensorerna och appen VELUX ACTIVE ser till att familjen hela tiden har kontroll över husets temperatur och vädring – även när ingen är hemma.

Naturligt ljus och mysiga kvällar

Många enfamiljshus med platt tak från 1960- och 1970-talet har låg vind och ett visst avstånd ut till fasadfönstren, vilket gör att en stor del av rummen ligger i mörker. Peter nickar igenkännande till problemet:

”Det kunde vara väldigt mörkt på kvällen. Vi saknade en bättre ljusbalans”, minns Peter.

I dag kan familjen sitta länge och mysa i vardagsrummet på kvällarna utan att tända belysningen. I stället njuter de av att se hur skymningen faller i trädgården utanför. VELUX takfönsterkupoler förser rummet med tillräckligt mycket ljus långt in på kvällen.

”Vi upplever dagsljuset på ett nytt sätt och kan märka dygnets rytm ända in i vardagsrummet”, berättar Marie nöjt. Peter instämmer: ”När vi sitter här är det helt överväldigande. Det är helt perfekt”.

Med förhållandevis få förändringar har familjen i Dyssegaard i Danmark fått helt ny atmosfär i både vardagsrummet och badrummet. Det vackra ljusinsläppet från deras VELUX takfönsterkupoler får rummen att kännas markant större och betydligt mer inbjudande. Fulla av liv, ljus och luft.

Arkitekt om hur ljuset har förändrat bostaden

Arkitekten Anders Barskud har följt förändringen i Dyssegaard och förklarar hur enkelt det är att uppnå större rymd och livskvalitet för den enskilda familjen. Han har väglett oräkneliga familjer och hjälpt dem att skapa den atmosfär och det ljus som många husägare drömmer om.

”Med ljuset kan jag få folk att röra sig friare runt i huset. Huset kan börja berätta nya historier och blomma ut”.

Med takfönster och nya ljusinsläpp kommer rummen till liv och får ett nytt värde för husets invånare. Anders Barskud förklarar hur takfönster fungerar som ljuset från himlen, som filtreras ner genom skogens grenar. Det handlar inte bara om att ha så många fasadfönster som möjligt, utan om att skapa en vacker växelverkan mellan ljus och mörker, på ett sätt som enligt honom för tankarna till den danske konstnären Vilhelm Hammershøi.

Livskvalitet med naturligt ljus

Ägare till äldre hus är väldigt uppmärksamma på hur det naturliga ljuset från fasadfönster och takfönster skapar större livskvalitet för husets invånare, men samtidigt vill de värna om husets ursprungliga karaktär och egenskaper. Om du till exempel ska renovera ett äldre hus med platt tak bör du tänka på följande:

  • Massor av naturligt ljus under hela dagen bidrar till en naturlig dygnsrytm
  • Med VELUX ACTIVE har du hela tiden kontroll över husets inomhusmiljö, även när du inte är hemma
  • VELUX takfönsterkupoler för platta tak öppnar upp och lyfter rummet och bevarar samtidigt dess tidstypiska kännetecken

 

”Jag blev överraskad över hur mycket ljusinsläpp det ger. Det är något som jag tänker på varje gång jag kommer in i vardagsrummet”.

Läs fler artiklar