När designerparet skulle renovera sitt 50-talshus ville de ha massor av ljus och luft – och fick plats för både familjemys och en optimal hemarbetsplats

För ett år sedan bestämde sig Marcus och Louise för att flytta från sin lägenhet i centrala Köpenhamn till Kastrup på Amager. De hittade ett hus från 1950-talet, som bar spår av tidens tand och krävde en del förändringar för att tillgodose familjens behov. Redan från början hade de en önskan om att få in så mycket ljus som möjligt i huset – och framför allt när det gällde familjens hjärta i köket/allrummet hade de stora planer.

”Det var en hel del som behövde ses över ordentligt, men vi förälskade oss direkt i köket. Det var ganska öppet och det fanns stora möjligheter att inreda det för att rymma ett helt liv, i ett enda rum”, berättar Marcus.

Hela tanken om att skapa en allsidig och rymlig plats handlade inte bara om att få plats för familjelivet tillsammans med deras lilla dotter. Målet var också att utforma en trivsam arbetsplats för Marcus och Louise när de jobbade hemma. Båda två hade behov av en hemarbetsplats där de kunde hämta inspiration och hålla uppe energin under hela arbetsdagen. Det fanns många saker på önskelistan och efter hand stod det klart för Marcus och Louise att huset krävde en större renovering. Här visade det sig att det stora utbudet av fjärrstyrda VELUX takfönster kunde erbjuda den perfekta lösningen för dem.

Ta med ljuset i beräkningen redan tidigt i projektet

Paret var väl medvetna om hur mycket ljuset betyder för deras välbefinnande.

”Vi började egentligen tänka på ljuset ganska tidigt. I den lägenhet som vi hade tidigare fanns det inte så mycket ljus”, förklarar Marcus.

I köket/allrummet fanns det faktiskt redan ett takfönster, så Marcus och Louise kunde direkt se fördelarna med att släppa in ljus ovanifrån. Med hjälp av designrådgivarna på VELUX kom de fram till den takfönsterkombination som kunde ge exakt den förvandling av huset som paret önskade sig. Marcus berättar:

”En av de saker som rådgivarna från VELUX rekommenderade var att vi skulle välja automatiska takfönster och fjärrstyrda mörkläggningsgardiner i sovrummet”.

Det var många behov som skulle tillgodoses, framför allt i det stora köket/allrummet, men de valde att gå på förslaget från VELUX och sätta in eldrivna takfönster – och det har de inte ångrat.

”Vi tvivlade annars lite på det, men det är faktiskt något som vi använder varenda dag”.

Med de eldrivna VELUX takfönstren fick de alla funktioner som de behövde. Automatisk mörkläggning på kvällen – inte minst för deras lilla dotter – samt den intelligenta inomhus klimatkontrollen VELUX ACTIVE, som löpande övervakar luftfuktighet, temperatur och koldioxidnivåer och öppnar och stänger fönster och solskydd efter behov under dagens lopp.

Optimal planlösning och magiskt ljusflöde

För Marcus och Louise, som är designer inom industrin respektive modevärlden, var inomhusmiljö och naturligt ljus avgörande för vardagen – både under och efter dagens arbete. De valde att öppna upp rummen och skapa ett enda stort rum som fick bli både kök/allrum och arbetsavdelning. Genom att sätta in tre VELUX takfönster kunde de skapa en naturlig uppdelning av rummets funktioner.

”Vi ville öppna upp taken och tillför lite mer höjd i rummen. Och då var det en lysande lösning att sätta in takfönster”.

Med hjälp av de tre takfönstren har familjen skapat ett optimalt rum, där ljuset från ovan skapar en helt naturlig uppdelning beroende på om man vill jobba eller laga mat och mysa med familjen.

”Det ger ett helt fantastiskt ljushav – eller ljusbad – som kommer uppifrån taket. Det är närmast magiskt”.

Marcus och Louise har inte bara fått ett flexibelt rum, utan också en plats där de varje dag upplever ljusets stora betydelse för deras välbefinnande och livskvalitet.

Ljus ger energi och koncentration

Eftersom designerparets dagliga arbete per definition är stillasittande, är det viktigt för dem att inte känna sig instängda och bli tömda på energi när de sitter på sin hemarbetsplats. För att behålla koncentrationsförmågan och kreativiteten krävs det massor av ljus och luft.

I huset i Kastrup väller ljuset således in – både från de stora panoramafönstren ut mot trädgården, som redan var där, och från de nya VELUX takfönstren. Det är precis som det ska vara. Marcus jobbar hemifrån två till tre dagar i veckan, eftersom husets förvandling har inneburit så många fördelar.

”Vi har en oas här, där jag känner mig hemma, och samtidigt får jag lugnet som krävs för att vara produktiv och klara av de uppgifter som det annars inte är så mycket ro till på ett vanligt kontor”, berättar Marcus.

Närheten till naturen med takfönster

Marcus sparar inte bara in restid och får bättre balans i vardagen. Han kan också märka vilken stor skillnad det gör för honom att känna sig nära trädgården, luften och ljuset medan han arbetar.

”Just i en kontorsmiljö ger det en helt annan, närmast magisk, känsla med det diffusa ljuset ovanifrån – som jag inte får med vanliga fönster. Här får man bara en upplevelse av att vara utomhus – en känsla av frisk luft”.

Marcus, Louise och deras dotter njuter av att ta ”ljusbad” under sina VELUX takfönster varenda dag. Det ger precis den atmosfär och positiva energi som de drömde om när de flyttade från innerstan.

Ljus och luft – förutsättningar för liv

Du tänker kanske inte på det till vardags, men tillgången till naturligt ljus och frisk luft är avgörande för vår existens och vårt välbefinnande. Om du funderar på att renovera din bostad och vill skapa en miljö där du både kan vara aktiv och samla energi, finns det tre saker som du gärna kan ha i åtanke:

  • När vi vistas i naturligt dagsljus får vi mer energi och ett mentalt överskott.
  • Med VELUX takfönster kan du följa med i vädrets skiftningar och alltid vara nära naturen utanför.
  • Genom att be om vägledning hos VELUX Designrådgivning kan du hitta en lösning som optimerar användningen av dina rum.

”Det ger ett helt fantastiskt ljushav – eller ljusbad – som kommer uppifrån taket. Det är närmast magiskt”.

Läs fler artiklar

Modernt kök med naturligt ljus från VELUX takfönster, vita skåp och trä- matgrupp.
Köket är hemmets hjärta
Tänker du renovera ett gammalt kök och funderar på hur du ska lägga upp planerna? Det är i köket livet händer. Det utgör själva hjärtat av hemmet och det är här familjen samlas efter en lång dag och där kompisar alltid hänger tillsammans. När du utför en köksrenovering behöver du en bra plan för att ge rummet det lyft det förtjänar. Behöver du hjälp med att komma igång? Inga problem, vi hjälper dig gärna!
Läs hela artikeln
Modernt kök med VELUX takfönster och naturligt ljus.
Släpp in mer naturligt ljus i ditt kök med VELUX takfönster
Köket är ett av de allra viktigaste rummen i huset. Det är här familjen samlas till måltider och där barnen bakar och busar. Det är här ni pratar, skrattar, funderar ... och suckar över diskberget. Det är ofta hemmets mest livfulla rum, så varför inte ge köket ett välförtjänt lyft? Med VELUX takfönster kan du se köket i ett helt nytt ljus.
Läs hela artikeln
Tonårsrum på vinden med säng, skrivbord, vägglampa och VELUX takfönster.
Så renoverar du ditt sovrum för att få bättre sömn
Det är helt avgörande för vårt välbefinnande att vi sover bra och oregelbunden sömn kan påverka vår hälsa negativt. Det är viktigt att du utformar ditt sovrum med detta i åtanke. Det finns många saker du kan göra för att optimera ditt sovrum för att se till att du alltid får en god natts sömn.
Läs hela artikeln
Sovrum på vinden med säng, skrivbord och två VELUX takfönster.
Få dagsljusets alla fördelar med ett nytt takfönster
Är det dags att byta takfönster? Tänk steget längre – uppgradera dem! Genom att uppgradera dina takfönster kan du släppa in mer dagsljus, och det har mängder med fördelar. Här är allt du behöver veta om när och varför du bör byta ut dina takfönster.
Läs hela artikeln