Drömmer du om en ljus och luftig tillbyggnad? Samla inspiration hos Stine, som byggde ut sin villalägenhet i Charlottenlund i Danmark med ett ljust kök/allrum som öppnar upp bostaden och skapar mer plats för familjen. Här kan hon följa ljusets resa under dagens lopp, medan hon jobbar, kopplar av eller lagar mat.

Funderar du på att bygga ut? Du kan både skapa mer plats och få ökat välbefinnande genom att lägga till ett extra rum i ditt hem – och det är en god idé att se dagsljuset som en central del i designen redan från början. När Stine köpte ett äldre hus i Charlottenlund i Danmark tillsammans med ett par goda vänner, visste de redan från början att de ville göra en tillbyggnad så att de två familjerna kunde få en lägenhet var med gott om plats. Stine är forskningskoordinator på Danmarks största sjukhus och arbetar hemifrån minst två dagar i veckan. Därför var det viktigt för henne att det nya köket/allrummet hade plats för ett skrivbord och att det blev ett behagligt ljusinsläpp under hela dagen. På så sätt kan hon hålla uppe energinivån medan hon jobbar, lagar mat och myser med barnen.

Följ ljusets väg från morgon till kväll

Brukar du i vardagen lägga märke till hur solljuset lugnt och stilla skiftar till nya nyanser under dygnets olika timmar? Om du gör som Stine och släpper in massor av dagsljus i ditt hem med VELUX takfönster, kan du som extra bonus också uppleva hur ljuset färdas och förändras – både under dagens lopp och i takt med årstiderna i ett större perspektiv. För Stine har ett av de största glädjeämnena med att flytta in i den nya tillbyggnaden varit att hon kan känna ljusets dygnsrytm i sin egen kropp. Som Stine säger: ”Jag tycker om att följa med i skiftningarna. Du har morgonljuset, som är lite rödaktigt. Sedan har du solen mitt på dagen. Sedan blir det eftermiddag, då ljuset får ett annat sken och reflekteras in i rummet. Den här processen, som liksom upprepas varje dag, den tycker jag verkligen om att följa med i”.

Lugnt intryck och maximalt ljusinsläpp med VELUX 3i1

Spelar dagsljus en central roll när du föreställer dig din nya tillbyggnad? Då kan vi varmt rekommendera att du fokuserar på ljusinsläppet när du planerar ditt projekt. Undersökningar visar att mer dagsljus kan stärka ditt immunförsvar och ge en hälsosam dygnsrytm, så att du sover bättre på natten. Om tillbyggnaden badar i naturligt ljus kan det också sänka energiförbrukningen, eftersom behovet av elektriskt ljus minskar. Stine valde att maximera sitt ljusinsläpp med två VELUX 3i1 takfönster och det har hon absolut inte ångrat: ”Det gör att man får ett större fönsterparti. Och jag tycker också att det ger ett lugnare intryck än om man hade valt tre enkla fönster på rad”.

Närhet till naturen

Är det viktigt för dig att ha närhet till naturen? Det är en känsla som många kan nicka igenkännande till. Undersökningar visar att människor på våra breddgrader i genomsnitt tillbringar omkring 90 procent av sin tid inomhus. Därför är det en god idé om vi både i hemmen och på arbetsplatserna kan öppna upp byggnader och skapa band till omgivningarna – även om vi rent fysiskt befinner oss inomhus. Stine visste att hon ville kunna jobba, koppla av och umgås med familjen i den nya tillbyggnaden. Därför var det viktigt för henne att det inte bildades mörka hörn längst in i utbyggnaden. Hon ville att hela rummet skulle vara ljust och öppet med närhet till naturen utanför. De stora fönsterpartierna gör att Stine och resten av familjen kan uppleva naturen och årstiderna inifrån det behagliga köket/allrummet – även när vädret inte lockar dem att gå ut. Om närheten till naturen säger Stine: ”Man känner att naturen är nära. Även om man inte går ut känner man fortfarande att man har kontakt med omgivningarna. Det är en riktigt härlig känsla”.

Takfönster gav extra kvadratmeter

Är det viktigt för dig att utrymmet i en tillbyggnad utnyttjas optimalt? Det är ett välkänt fenomen att ett rum upplevs som större och öppnare när det kommer in mer ljus i det. Men för Stine gav VELUX takfönster inte bara en känsla av mer plats. Hon fick faktiskt rent konkret flera kvadratmeter till att använda genom att inkludera takfönster i designen. Snedväggarna i Stines hus är förhållandevis tjocka. Därför uppstod extra användbara kvadratmeter på de platser där de tjocka snedväggarna lämnar plats för smala fönsterbågar i Stines VELUX 3i1 takfönster. Det har bland annat skapat en trivsam arbetshörna vid ett av takfönstren, där Stine har gott om plats till sitt skrivbord. Här kan Stine fördjupa sig i arbetet utan att behöva avlägsna sig från köket/allrummets öppna och luftiga atmosfär. Det ger unika möjligheter att bevara kontakten med livet utanför, även när hon jobbar koncentrerat på sin laptop.

Synpunkter från arkitekt gjorde drömmen uppnåelig

Har du massor av idéer om hur du kan skapa den perfekta tillbyggnaden, men är osäker på om du själv kan ta fram en design som förverkligar alla goda idéer? Då kan det vara bra att rådfråga en arkitekt. Redan när Stine och hennes två vänner köpte huset i Charlottenlund visste de att de ville ha en ljus och öppen tillbyggnad i två plan. För Stine var det dock inte helt självklart vilka takfönster hon skulle välja till första våningen eller hur många fönster som behövdes för att drömmen om ett ljust och öppet kök/allrum skulle gå i uppfyllelse. De kontaktade en arkitekt, som hade en tydlig vision om hur dagsljusuppgiften kunde lösas. Tillsammans med arkitekten kom Stine fram till en lösning med två VELUX 3i1 takfönster och tre vanliga VELUX takfönster. Det skapade precis det ljusa och öppna rum som Stine och resten av familjen önskade sig. Stine har aldrig ångrat att de bad om experthjälp till sin utbyggnad: ”Jag är glad att jag valde att sätta in så många fönster som jag gjorde. Jag hade flera bra diskussioner med vår arkitekt, som hjälpte oss att ta fram en lösning”.

Ljus och utrymme till glädje för hela familjen

När du funderar på att bygga ut, finns det ett speciellt ändamål som ditt nya rum ska användas till? Eller vill du ha en tillbyggnad som kan rymma många olika funktioner under samma tak? Stine behövde en harmonisk helhetslösning som kunde förena kök, matplats och arbetsyta. Eftersom Stine ofta jobbar hemifrån är det hon som tillbringar allra mest tid i den nya tillbyggnaden. Men det nya rummet är i allra högsta grad också till glädje för resten av familjen – inte minst tack vare det imponerande ljusinsläppet, som ser till att alla hörn av Stines kök/allrum känns både ljusa och inbjudande. ”Det är ett allsidigt rum, där vi samlas för att sitta och prata, äta och koppla av. Här kan barnen leka tillsammans med sina kompisar och springa runt eller spela musik och dansa. Det är en central samlingspunkt för våra familjeaktiviteter”, berättar Stine.

Samla inspiration hos VELUX

Berättelsen om Stines tillbyggnad är en riktig solskenshistoria. En tidig plan om att bygga ut, experthjälp från en kunnig arkitekt och en noggrant genomtänkt fönsterlösning med VELUX takfönster har skapat ett ljust, öppet och inbjudande kök/allrum precis enligt Stines och familjens önskemål. Och vem vet – kanske väntar en helt perfekt tillbyggnad på dig inom en snar framtid? Här på vår hemsida kan du se vårt stora utbud av takfönster och tillbehör. Du kan också få rådgivning till ditt konkreta projekt och hjälp med att hitta en kompetent montör. Så se dig om – och hitta inspiration till ditt drömprojekt.

Viktiga lärdomar: 

  • I en ny tillbyggnad, där ljuset hade högsta prioritet och VELUX takfönster var en del av den nya designen, njuter familjen nu av att laga mat, koppla av och jobba hemifrån i den nya miljön
  • I ett hem med tjocka snedväggar kan VELUX takfönster skapa mer utrymme och tillföra ljus och fler användbara kvadratmeter
  • VELUX 3i1 takfönster låter rummet bada i dagsljus och ger ett lugnare intryck än du kan uppnå med tre separata takfönster

”Man känner att naturen är nära. Även om man inte går ut känner man fortfarande att man har kontakt med omgivningarna. Det är en riktigt härlig känsla”.

Läs fler artiklar

Modernt kök med VELUX takfönster och naturligt ljus.
Släpp in mer naturligt ljus i ditt kök med VELUX takfönster
Köket är ett av de allra viktigaste rummen i huset. Det är här familjen samlas till måltider och där barnen bakar och busar. Det är här ni pratar, skrattar, funderar ... och suckar över diskberget. Det är ofta hemmets mest livfulla rum, så varför inte ge köket ett välförtjänt lyft? Med VELUX takfönster kan du se köket i ett helt nytt ljus.
Läs hela artikeln
Ljus modernt kök med VELUX takfönster, träskåp och en matplats.
Så skapar du ett imponerande kök med naturligt ljus
Har du någonsin blivit helt betagen av ett kök på Instagram och undrat: ”Hur kan jag få det så?” Om du planerar en egen köksrenovering och vill uppnå samma wow-faktor är det lätt att tro att allt handlar om nya, glänsande maskiner och kranar, exklusiva bänkar och skåp eller en gigantisk köksö. Men om du vill ha en köksdesign som verkligen får besökarna att tappa hakan är den mest effektfulla visuella faktorn att tillföra ljus ovanifrån med hjälp av takfönster.
Läs hela artikeln
Hemmakontor på vinden med VELUX takfönster, designprover på bordet och en mysig soffa.
Ge dig själv den perfekta arbetsplatsen och bli mer produktiv med våra idéer för hemmakontoret
I pandemins efterdyningar har det blivit allt vanligare med distansarbete världen över. Att jobba hemifrån åtminstone ibland är det nya normaltillståndet. När du jobbar hemma behöver du ett rum fritt från distraktioner, och om du utformar det på bästa sätt kan du bli mer produktiv också.
Läs hela artikeln
Modernt enfamiljshus med VELUX takfönster och mörka takpannor, omgivet av grönska.
Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
Mysigt vardagsrum med VELUX takfönster, trä-tak och moderna möbler.
Takfönster eller fasadfönster
Om du renoverar eller moderniserar ditt hem har du förmodligen även funderat på vilka fönster du vill ha. Det är ett både svårt och viktigt beslut, vilket inte är så konstigt med tanke på att naturligt dagsljus kan få oss att må bättre. I slutändan handlar det om att välja mellan fasadfönster och takfönster. Även om du så klart kan installera både och ger takfönster vissa fördelar som du helt enkelt inte kan få med fasadfönster. 
Läs hela artikeln