Emil totalrenoverade sin 160 år gamla lägenhet på Vesterbro i Köpenhamn och skapade en ljus och öppen bostad med 17 takfönster, som VELUX rådgivare hjälpte honom att placera optimalt. Här kan han njuta av sin konstsamling, få produktiva hemarbetsdagar och samla energi från dagsljuset – som följer hans rutiner från morgon till kväll.

När Emil Nissen tog över en 160 år gammal lägenhet på Vesterbro i Köpenhamn med sparsamt ljusinsläpp, var det viktigt för honom att öppna upp utrymmet. Han ville skapa ett ljust och inbjudande rum med gott om plats till hans samling med modern konst. Han bestämde sig för en totalrenovering där den gamla vinden öppnades upp och integrerades i lägenheten. I det blottlagda vindsutrymmet satte han in 17 VELUX takfönster där det tidigare bara fanns två gamla fönster. Resultatet är ett unikt och modernt rum där Emil älskar att vara, både när han jobbar hemifrån och när han kopplar av i den ljusa och rogivande miljön.

Plats för konsten

Det första som möter blicken när du stiger in i Emils lägenhet är ett stort konstverk över matbordet – till hälften konst och till hälften matbordslampa. Det har skapats speciellt till Emils lägenhet av den spanska designern Guillermo Santomà. Nästa sak du slås av är känslan av varmt dagsljus, som strömmar in från flera VELUX takfönster och färgar rummet. De här två elementen – konsten och ljuset – kompletterar varandra i hela lägenhetens öppna planlösning.

Emils kärlek till konsten väcktes när han började arbeta på ett lokalt konstmuseum som 16-åring och fick möjlighet att uppleva konstverken på egen hand utanför öppettiderna. Hans passion har bara vuxit med åren och han började själv samla på modern konst som 26-åring. ”Det sätt som dagsljuset tränger in i lägenheten, kombinerat med den grundläggande planlösning som vi valde, är verkligen helt genialisk om man vill bo tillsammans med sina konstverk. I det rum vi har fått nu finns det plats för både större och mindre verk och det finns utrymme att stanna upp och njuta av dem. På så sätt blir konsten inte överväldigande. Den får en lugnande effekt och lämnar plats för eftertanke”, förklarar Emil.

Energi till hemarbetsdagar

I sitt jobb som PR- och marknadsföringschef får Emil Nissen ofta möjlighet att arbeta hemifrån. Efter att de 17 VELUX takfönstren satts in i Emils lägenhet kan han märka att energinivån får ett lyft när han jobbar hemma. ”Jag kan verkligen märka hur stor skillnad ljuset gör. När jag arbetar hemma känner jag mig ännu mer produktiv tack vare ljuset och det sätt som det ändrar sig under dagens lopp. Det gör något med humöret. Det tar dig till en speciell plats”.

Dagsljus och konst ger inspiration i arbetet

Det har varit viktigt för Emil att inrätta ett särskilt kontor i lägenheten. För som han säger: ”Vi bor mitt i Köpenhamn, där det är ont om plats, och de tillgängliga kvadratmetrarna ska utnyttjas till något som vi använder varje dag”. Så när Emil jobbar hemma sitter han vid bordet mitt i köket/allrummet med sin dator. Han trivs faktiskt så bra i de ljusa och inspirerande omgivningarna att han nästan skulle kunna undvara bordsytan. ”Jag skulle kunna sitta på golvet och jobba, om så behövdes. Det viktigaste är att jag har konsten omkring mig och dagsljuset från VELUX takfönster”, säger Emil.

Optimalt ljusinsläpp uttänkt tillsammans med VELUX rådgivare

Innan Emil renoverade sin lägenhet var han inte säker på hur kan skulle använda det extra vindsutrymme som han skulle få tillgång till. ”VELUX skickade ut tre personer för att ge oss råd. Jag vet inget om takkonstruktioner och bjälkar och sånt, så det var verkligen ett privilegium att få rådgivning”, säger han. VELUX rådgivare hjälpte Emil att placera takfönstren utifrån den tänkta planlösningen, men också med utgångspunkt i placeringen av hans konstverk. De flesta takfönstren sattes in nära takåsen, så att merparten av det naturliga ljuset kommer in högt ovanifrån. ”Jag är van vid att fönster ger ett perspektiv utåt, men här fick ljuset lov att titta in, eftersom fönstren sitter så högt upp”, säger Emil. Placeringen av takfönstren fungerar optimalt och har gett Emil en närhet till dagsljuset som han inte har haft förut. ”Solen blev vår bästa vän, efter att takfönstren satts in. Den dansar genom rummet under dagens lopp och det är otroligt vackert. Lägenheten har ett bra läge i förhållande till ljuset, så det är solsken från tidigt på morgonen till sent på kvällen”, berättar Emil.

Installationen av takfönstren var som julafton

Emil berättar att när planeringsfasen var avklarad och renoveringen av lägenheten på allvar satte igång, kändes varje dag lite som julafton: ”Jag kan verkligen minnas när hantverkarna skulle sätta in fönstren. Det var nästan som julafton. Man kom upp varje dag och så var det fyra nya fönster som höll på att installeras. Det tror jag faktiskt var den största förvandlingen”.

Dagsljuset som ständig följeslagare

Nu när renoveringsarbetet är avklarat gör dagsljuset från de högt placerade VELUX takfönstren att lägenheten framstår som ljus och luftig, även när det är mulet eller regnigt utanför. Det har haft positiv inverkan på Emils vardagsliv. I takt med att dagen fortskrider rör sig ljuset också genom bostaden och synkroniseras med Emils dagliga rutiner. ”Jag är så tacksam över att solen kommer in i köket på morgonen. Så det är det ljuset jag vaknar till. När jag står och gör frukost upplever jag känslan av värme och att dagen börjar. I takt med att dagen går rör sig även ljuset. Det går från köket till matbordet och vidare till soffan”.

Dagsljuset får själen att må bättre

Renoveringen av Emils lägenhet var som utgångspunkt ett estetiskt projekt. Hans konstsamling skulle visas upp på bästa möjliga sätt och det skulle bli ett fint ljusinsläpp under hela dagen. Men Emil har också konstaterat att skönheten i den ljusa och öppna lägenheten går hand i hand med hans själsliga hälsa. ”Det är helt fantastiskt att ha de här dagarna hemma, då jag får uppleva lägenheten och ljuset. I synnerhet i Norden, där det blir mörkare och mörkare när hösten och vintern kommer, var det viktigt att vi inte kände att en vinterdepression smög sig på, utan att vi faktiskt blev upplyfta av vår fina bostad”.

För Emil har totalrenoveringen av den gamla lägenheten verkligen burit frukt. Den öppna planlösningen, de 17 takfönstren, dagsljuset, den mångfacetterade konstsamlingen och det nära samarbetet med VELUX rådgivare har i samklang skapat ett harmoniskt rum där det är skönt att vara – för både kropp och själ.

Viktiga lärdomar:

  • Om du har konstverk, möbler eller annan inredning som du vill ska framträda tydligare i din bostad, kan strategiskt placerade VELUX takfönster vara till stor hjälp.
  • Dagsljus från VELUX takfönster kan höja din produktivitet när du jobbar hemifrån.
  • VELUX designrådgivare kan ge konkreta synpunkter på vilka takfönster du ska välja och var de kan placeras.

”Jag kan verkligen märka hur stor skillnad ljuset gör. Det gör något med humöret. Det tar dig till en speciell plats”.

Läs fler artiklar

Släpp in mer naturligt dagsljus i vardagsrummet
Utforma ditt vardagsrum för att skapa en så inbjudande hemmiljö som möjligt för alla familjemedlemmar. Ett av sätten att få ut det mesta av rummet är att släppa in ljus ovanifrån. Naturligt ljus kan innebära en oerhört stor förbättring för ett utrymme, så läs vidare om du känner dig redo att förvandla ditt vardagsrum!
Läs hela artikeln
Släpp in mer naturligt ljus i ditt kök med VELUX takfönster
Köket är ett av de allra viktigaste rummen i huset. Det är här familjen samlas till måltider och där barnen bakar och busar. Det är här ni pratar, skrattar, funderar ... och suckar över diskberget. Det är ofta hemmets mest livfulla rum, så varför inte ge köket ett välförtjänt lyft? Med VELUX takfönster kan du se köket i ett helt nytt ljus.
Läs hela artikeln
Ge ditt loft ett lyft – tre designidéer för din vind
Vill du ha tips på hur du kan ge ditt loft ett lyft? Då har vi en enkel men otroligt effektiv lösning för dig: dagsljus! Oavsett om du tänker göra en vindsrenovering eller bara vill ge ditt befintliga vindsutrymme ett ansiktslyft, kan dagsljus göra enorm skillnad för både atmosfär och utseende. Och det är faktiskt enklare än du kanske tror att föra in mer dagsljus på en vind. Sätt igång med förvandlingen redan i dag för att låta vinden bada i naturligt ljus.
Läs hela artikeln