Tre generationer njuter av livet tillsammans i ett nybyggt hus i Kongens Lyngby i Danmark med massor av ljus och utsikt.

Maries mamma bodde i flera år tillsammans med sin man i en äldre villa i Kongens Lyngby i Danmark. När hon blev ensam flyttade dottern tillfälligt in med sin sambo Jonas och deras två flickor på tre och fem år. Här började idéen om ett ”generationshus” slå rot. Jonas och Marie var dock tvungna att inse att på längre sikt skulle det nuvarande huset inte kunna tillgodose familjens behov och önskemål.

”Vi hade möjlighet att bygga ett nytt hus med plats för alla, där vi inte behövde kompromissa om något eller försöka renovera något som inte riktigt passade. Därför började vi från början med en tom canvas”, berättar Marie.

Med arkitekthjälp hittade familjen optimala lösningar

Hela tanken om att bygga ett nytt hus innebar också att paret själva kunde bestämma planlösningen. För Jonas och Marie fanns det således många önskemål och behov att ta hänsyn till. Det skulle bland annat finnas plats till en liten avdelning med ett rum och kök till mormor. Kvadratmetrarna skulle utnyttjas på bästa möjliga sätt, inomhusmiljön skulle optimeras och ljusinsläppet i rummen skulle bli en aktiv del av upplevelsen av huset. Ja, när man ska bygga nytt är det många önskemål som ska tillgodoses och val som ska fattas. Vilket hus skulle det över huvud taget bli?

De blev inspirerade av ett nytt trähus i kvarteret som hade fantastisk inomhusmiljö och därefter började planerna ta form. Redan tidigt i processen började Jonas och Marie därför prata om att sätta in VELUX takfönster i de stora takytorna för att få in så mycket ljus och frisk luft som möjligt. Men de ville att det skulle kännas naturligt och inte dominera för mycket. Därför föll valet på en Jakobsen-villa i trä.

”Vi ville inte bo i ett 'glashus', utan bara utnyttja ljuset optimalt”, påpekar Jonas.

För att kunna anpassa Jakobsen-villan helt efter sina behov åkte de till Aarhus och besökte företaget. Där gick de igenom möjligheterna med en av företagets arkitekter. Han förstod deras behov och insåg också att det inte bara handlade om att få så många glaspartier som möjligt, utan om att kombinera fasad- och takfönster optimalt för att uppnå önskad inomhusmiljö och rätt ljusinsläpp.

Inkludera takfönster i en nybyggnation

Planeringen av byggnationen var på det stora hela omfattande: Hur skulle huset över huvud taget placeras på grunden i förhållande till solen, grannarna och grönområdena ner mot Mølleåen, som låg precis bakom trädgården? För Jonas och Marie var ljusinsläppet avgörande för husets kvalitet, så de ville hitta en expert på hur ljusinfallet både kan ge en upplevelse av mer rymd och höjd och föra in naturen och himlen i bostaden och göra den ljusare och luftigare.

”Vi anlitade faktiskt en extra arkitekt för att placera fönstren rätt, så att ljuset under dagens lopp skulle falla in naturligt i de olika rummen. Det är en grundläggande aspekt av huset”, säger Jonas.

Resultatet blev att huset inte blev placerat i klassiskt söderläge, utan istället vändes mot ån bakom trädgården och utan direkt insyn till grannarna. Huset fick dessutom en ovanvåning, där Jonas och Marie efter närmare råd från arkitekten valde att sätta in takfönster i alla rum. Köket, som har full takhöjd upp i nock, försågs också med takfönster, som passade perfekt tillsammans med fasadfönstren. Från det stora sortimentet hos VELUX valde Jonas och Marie manuellt manövrerade takfönster i rummen och fjärrstyrda VELUX takfönster på de platser som de inte kunde nå.

”Vi har några öppningar upp i nock, där vi inte kan nå takfönstren, men de fjärrstyrda VELUX takfönstren kan man fjärrstyra via appen VELUX App Control på mobilen eller med en fjärrkontroll. Det fungerar jättebra”, berättar Jonas begeistrat.

Kök med massor av ljus och frisk luft

Köket i det nya trähuset i Kongens Lyngby i Danmark är den viktigaste samlingspunkten för de tre generationerna i huset. Här varvas matlagning med bus med mormor och planering av dagen. När de utformade huset hade Jonas och Marie också fokus på ventilation och inomhustemperatur. De ville kunna vädra ordentligt och få en behaglig inomhusmiljö – även på de varmaste sommardagarna.

”Med takfönstren i köket kan vi skapa en skorstenseffekt om vi även öppnar ett fasadfönster. Det betyder att vi kan vädra ut hela huset blixtsnabbt”, berättar Jonas.

Med de eldrivna VELUX takfönstren har familjen allt de önskade – och lite till. Ljuset och inomhusmiljön i husets hjärta spelar en avgörande roll för deras livskvalitet.

”Ljuset faller in genom vardagsrummet och köket på morgonen och det är helt magiskt hur ljuset från ovan bara dansar över golvet”, säger Jonas med ett leende. Marie skrattar och fortsätter: ”Även om vi har bott här i nästan ett år blir Jonas begeistrad varje gång solen skiner – 'Se hur det dansar på väggarna!', säger han”.

Köket fungerar som en magnet på hela familjen och Jonas och Marie, som båda gillar att laga mat, känner inte att de går miste om något när de står över grytorna.

”På kvällen när vi kommer hem och ska laga mat är det härligt att stå och arbeta i det helt naturliga ljuset”.

Tack vare utsikten från köket över trädgården och himlen kan familjen följa dagens gång och årstiderna från första parkett. Vind, väder och ljusets skiftningar har blivit en naturlig del av deras vardag och gett dem den livskvalitet som de drömde om när byggritningarna först drogs upp.

Hälsosam dygnsrytm med takfönster

Marie är särskilt glad över sovrummet, som annars är ett rum som ofta glöms bort – här ska man ju bara sova. Med hjälp av automatiska invändiga solskydd har rummet fått en alldeles speciell karaktär.

”Mitt favoritrum är faktiskt sovrummet, för på morgonen när solen går upp öppnas takfönstrens automatiska solskydd. Sedan kan vi ligga i sängen och titta ut på dagens ljus”, berättar Marie.

Dygnets gång upplevs i hela huset. Naturen och ljuset släpps in och bidrar till en hälsosam dygnsrytm. Takfönstren över hallen sprider ljuset ut över både köket och trappavsatsen på ovanvåningen och binder därmed samman huset på närmast magiskt vis. Det framhäver också de väl valda materialen i huset på ett elegant sätt:

”I hallen faller ljuset otroligt vackert. Det passar så fint till ekträet. Det är två underbara, naturliga ting”, säger Jonas nöjt.

Naturligt ljus sparar energi

De tre generationerna i Kongens Lyngby har fått ett ljus med plats för alla – och framtiden. De stora mängderna naturligt dagsljus som VELUX takfönster levererar har också inneburit naturliga besparingar för familjen.

”Hela grundtanken med att bygga ett nytt hus var bland annat att spara energi – och takfönstren hjälper också till att sänka elräkningen. De släpper in en massa ljus på dagen, så att vi inte behöver ha så många elektriska lampor tända. Samtidigt bevarar de värme när det är kallt ute – utan någon form av 'kallras' ovanifrån”, förklarar Jonas.

Med de energibesparande takfönstren från VELUX har familjen vunnit på alla sätt. Bra inomhusmiljö, fantastiskt ljusinfall och närhet till omgivningarna utanför huset – men också mindre behov av elektriskt ljus på dagen och effektiv isolering när det är kallt ute.

Optimala rum med ljus och mörker allt efter behov

När huset planerades valde familjen medvetet att inte skapa jättestora rum. I gengäld fokuserade de på hur VELUX takfönster kunde förändra upplevelsen av rummen.

”Rummen kändes små och mörka, men sedan skedde förvandlingen. När takfönstren sattes in kunde vi se hur stora och ljusa rummen var. Det var en underbar upplevelse”, berättar Jonas glatt.

Här har framför allt kvällarna blivit en ny sorts upplevelse för föräldrarna – och mormor – när det är läggdags för barnen. Marie berättar med ett leende om kvällsritualen i sovrummet:

“På kvällen när jag ligger och nattar flickorna i vår säng stängs fönstren automatiskt med de invändiga solskydden och det är en så fin avslutning på dagen”.

Ett hus för hela familjen

Jonas och Marie har inte ångrat att de byggde ett nytt hus. De har kunnat välja hur grunden skulle placeras, så att de fick utsikt över grönskan bakom huset och en känsla av ostördhet. Mormor har fått sin egen lilla avdelning med ett rum och kök och kan samtidigt delta aktivt i den gemensamma vardagen. Det är en lösning som alla vinner på, både mormor och den jäktade småbarnsfamiljen. Jonas och Marie har dessutom fått den inomhusmiljö som de drömde om genom att välja exakt de fönsterlösningar som de hade behov av. Här har prioriteringen av de många och stora, dubbla VELUX takfönstren också blivit en bonus för barnfamiljen i form av massor av ljus och frisk luft. På den gamla grunden i Kongens Lyngby i Danmark står nu ett nytt och vackert trähus med massor av plats för att leva och njuta i vardagen. När familjen stiger upp hälsas de god morgon av dagsljuset. På kvällen när de kommer hem badar köket i det fina kvällsljuset utifrån och sätter stämningen för samvaro och mys. Och på natten kan de ligga och räkna stjärnorna genom takfönstren, tills dagen går mot sitt slut.

Helt nytt hus skapar många möjligheter till bra inomhusmiljö och vackert ljusinsläpp

När du väljer att bygga nytt får du möjlighet att sätta personlig prägel på hela din bostad. Det kan vara överväldigande många val att göra och de viktigaste valen är ofta svåra – eller omöjliga – att ångra. Placeringen av huset på grunden är avgörande, men dörrar, fasadfönster och takfönster är också viktiga, eftersom de är svåra att flytta. Här har vi samlat en rad goda råd när du ska bygga nytt hus:

  • Vid en nybyggnation kan det vara en fördel att be om råd tidigt i processen. Kontakta en expert för att bestämma hur huset ska placeras på grunden och därmed också hur ljuset faller in i huset under dagens lopp.
  • Kombinationen av fasadfönster och takfönster har stor betydelse för husets ventilation och inomhusmiljö.
  • Med fjärrstyrda el- eller solcellsdrivna VELUX takfönster kan du fjärrstyra de fönster du inte kan nå och med integrerade invändiga solskydd får du samtidigt god hjälp till en hälsosam dygnsrytm.
  • De energisnåla lösningarna från VELUX sparar energi, när det gäller både värmeräkningen och användningen av elektriskt ljus.

”Vi anlitade faktiskt en extra arkitekt för att placera fönstren rätt, så att ljuset under dagens lopp skulle falla in naturligt i de olika rummen. Det är en grundläggande aspekt av huset”.

Läs fler artiklar

Så skapar du ett imponerande kök med naturligt ljus
Har du någonsin blivit helt betagen av ett kök på Instagram och undrat: ”Hur kan jag få det så?” Om du planerar en egen köksrenovering och vill uppnå samma wow-faktor är det lätt att tro att allt handlar om nya, glänsande maskiner och kranar, exklusiva bänkar och skåp eller en gigantisk köksö. Men om du vill ha en köksdesign som verkligen får besökarna att tappa hakan är den mest effektfulla visuella faktorn att tillföra ljus ovanifrån med hjälp av takfönster.
Läs hela artikeln
Så renoverar du ditt sovrum för att få bättre sömn
Det är helt avgörande för vårt välbefinnande att vi sover bra och oregelbunden sömn kan påverka vår hälsa negativt. Det är viktigt att du utformar ditt sovrum med detta i åtanke. Det finns många saker du kan göra för att optimera ditt sovrum för att se till att du alltid får en god natts sömn.
Läs hela artikeln
Idéer till barnrum – skapa det perfekta utrymmet för dina barn
Det kan vara spännande för både dig och barnen att utforma ett roligt och inspirerande rum. Det finns mycket du kan göra för att barnens rum till ett kreativt och funktionellt utrymme. Ett barnrum bör främja utveckling och lärande, och så klart även massor av skratt. Det finns mängder av kreativa lösningar, så det kan vara svårt att välja! Med de här idéerna till barnrum har vi gjort det lite enklare för dig. 
Läs hela artikeln
Tänker du renovera ditt badrum? Skapa ditt drömbadrum med naturligt dagsljus ovanifrån
Badrum har länge varit främst funktionella rum. Idag är det lika naturligt att vi tillbringar tid och vistas i badrummet som i vilket annat rum som helst i huset. Modern badrumsinredning är mer inriktad på välbefinnande. Badrummet har blivit en plats för avkoppling, medveten närvaro och avskildhet. Planerar du att uppgradera ditt badrum och förvandla det till en plats där du kan varva ner och återhämta dig? Släpp in naturligt ljus och förvandla ditt badrum till ditt egna privata spa.
Läs hela artikeln
Inspiration till ditt projekt – skapa ett spektakulärt vindsutrymme 
Har du någonsin sett en helt fantastisk vind på Instagram och undrat: ”Hur kan jag få det så?” Då är det här artikeln för dig. Läs om hur du kan skapa ett eget, magnifikt vindsutrymme genom att föra in dagsljus i rummet. Förvandla din vind till en vacker och unik plats som kan användas på nya och spännande sätt med hjälp av våra idéer.
Läs hela artikeln