{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Huset före och efter renoveringen
Fyra snygga takfönsterkupoler gav ljus

När familjen Andersen Nielsen köpt ett mörkt, slitet hus från 1966 i Fredensborg i Danmark satte de genast igång med att renovera. En tillbyggnad, en ny planlösning, fyra takfönsterkupoler och en ljustunnel senare framstår huset i dag som modernt och har så mycket dagsljus i alla rum att atmosfären i hemmet har förändrats fullständigt. 

Ursprungligen var det inte huset utan en gammal vildvuxen trädgård som Torben Thornæs Andersen och Karin Sandager Nielsen föll för. Trädgården hade flera sällsynta träd och buskar som genom åren tillåtits växa vilt.

I dag har trädgården tuktats, men även huset har genomgått en större renovering. Till det som har tillkommit hör en 30 kvadratmeter stor tillbyggnad som har gett plats för en vuxenavdelning med sovrum, klädkammare, ett stort badrum och kallförråd.

5

VELUX PRODUKTER

124.277 kr. 

MONTERING OCH PRODUKTPRIS

Ljus är den gemensamma nämnaren

En av de saker som verkligen har fört in huset i nutiden, och som tillför något nytt till atmosfären och upplevelsen av rummens storlek är de fyra nya VELUX INTEGRA takfönsterkupolerna med välvt glas, som är placerade i köket/allrummet, hallen, sovrummet och vuxenbadrummet.

Huset vetter åt sydväst med stora glaspartier i form av fönster och skjutdörrar ut mot trädgården, medan det sitter smala och förhållandevis högt placerade fönster i norr och öster. Detta i kombination med överhäng runt huset skapade väldigt mörka ytor inomhus. Ett mörker som familjen gärna ville bli av med. 

”Här är takfönster en uppenbar möjlighet att få in dagsljus i rummen. Tidigare var köket och hallen en tämligen mörk historia, men tack vare takfönstren är det numera alltid ljust och trevligt att vistas här. En fin sommardag kan jag nästan sola och laga mat samtidigt i köket, eftersom ljuset bara bryter in uppifrån”, berättar Torben. 

Huset efter de fire fladtagsvinduer er monteret
Här kan du se rummen efter att takfönsterkupolerna har monterats

När takfönsterkupolerna är öppna byts luften i köket ut på några ögonblick
Fönstren ger bättre inomhusklimat

Han tillägger att det inte bara är en ljusmässig vinst med takfönsterkupolerna. Inomhusmiljön har också förbättrats, eftersom fönstren är programmerade att öppnas fyra gånger om dagen för att vädra.  

”Takfönstren stod för en stor del av renoveringsbudgeten, men de tillför så mycket värde till atmosfären i hela huset att vi definitivt inte behövde diskutera om vi skulle spara in på dem. Vi räknar med att bo här i många, många år framöver. Just för att huset har optimalt ljus och nu också en optimal planlösning och massor av plats”, säger Torben Thornæs Andersen.  

När fönstret öppnas leds den varma luften upp och ut på några ögonblick
Fördelarna med VELUX takfönsterkkupoler i den här bostaden

1. Dagsljuset flödar in
Takfönsterkupoler med välvt glas släpper in massor av dagsljus. I köket fanns det tidigare bara ett högt placerat, smalt fasadfönster, vilket gjorde familjen helt beroende av elektriskt ljus. I dag har de ett fantastiskt arbetsljus när de lagar mat i köket.

2. Bättre inomhusklimat
Eftersom fönstren är utom räckhåll är de elektriskt styrda. Med en knapptryckning öppnas fönstret i badrummet och byter enkelt och effektivt ut luften efter ett varmt bad eller ett toalettbesök.

3. Funktionalitet
I anslutning till sovrummet har Torben och Karin en klädkammare. Till detta lilla rum har de valt en ljustunnel som leder ner dagsljuset genom ett reflekterande rör (se galleri längst upp). Produkten rekommenderas för mycket små rum där det inte går att installera takfönster.

Använda produkter
Takfönsterkupol - välvt glas
Läs mer
Ljustunnel
Läs mer