{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
En mycket speciell plats

Tomten på sommarhuset  i Røsnæs är en del av det mycket speciella natursköna kustlandskapet i västra Själland. Med fridfulla stränder- sällsynta växter ochdjur- och en solnedgång du aldrig tröttnar på. Det gör åtminstone inte Patrick och Stine Blok – eftersom det spektakulära läget är högst upp på listan över varför de älskar sin fristad så mycket.

– När vi sitter här på kvällen och tittar ut genom takfönstren är det som att meditera. Hemma i lägenheten i Köpenhamn tittar vi på TV, men här är det naturen vi tittar på, säger Patrick, som själv har ritat sommarstugan och varit byggare av projektet. Hans övergripande idé har varit tydlig från början:

– Visionen var att rita ett hus som passar området och som smälter in så mycket som möjligt med landskapet. Vi ville störa så lite visuellt som möjligt."

En låda med utsikt

Den kuperade terrängen och strandlinjen som löper genom tomten har varit avgörande faktorer för hur sommarstugan ser ut. Det är som en låg låda med träfasad, som får patina genom åren så att huset smälter in i strandens olika nyanser. Tanken på att inte "störa" i omgivningen har också påverkat familjens val av fönster.

– Det var en utgångspunkt och en utmaning att vi inte ville ha fönster mot norr, så att vi undviker att störa grannarna bakom oss med ljus som stör deras utsikt över landskapet. Så alla fönster vetter åt väster och söder, där vi har utsikten, förklarar Patrick. 

De stora fasadfönstren från golv till tak släpper också in mängder av dagsljus i familjens vardagsrum – men hur är det med de norrvända delarna av huset? Det är här VELUX kommer in i bilden.

Vy mot himlen

Omsorgsfullt placerade VELUX takfönsterkupoler för platta tak fungerar som ljusinsläpp i de norra och inre delarna av husets rum – och de är avgörande för hur familjen upplever dagsljus.

– Det är klart att de delar av huset som vetter mot norr, och de mörkare delarna av rummen ska också ha dagsljus, och det kommer från taket. Det var en stor förändring när VELUX takfönsterkupoler för platta tak sattes in. När de öppnade upp hålet till vad vi har i vardagsrummet kan man redan se effekten. Jag var så glad att jag gick och filmade det, för det var så fantastiskt att se den där ljuskonen komma ner, säger Patrick. 

VELUX takfönsterkupoler för platta tak har inneburit att familjen inte har någon lampa ovanför matbordet. Istället strömmar ljuset ner från VELUX-fönstret, som fångar dagsljus från soluppgång till solnedgång.

"Det har en häftig effekt - även inne i dessa rum, entréer och badrum, där det inte finns några fasadfönster, utan "bara" VELUX takfönsterkupoler för platta tak. De påverkas inte av solens läge och här får man ett otroligt dagsljus."
Patrick
Ljus, luft och natur

Inredningen i sommarstugan ligger i linje med Patrick och Stines önskan att smälta in i naturen. Alla väggar är klädda med björkfanér som fortsätter kustlandskapet dova strandsfärger inuti, och inredningen är enkel, avstämd och vacker – mycket av det är Patricks egna hemgjorda lösningar. Men den allra största huvudrollen har himlen, havet och ljuset, som är så speciellt här på Røsnæs.

– Vi har ljuset från havet året runt och det ger något väldigt speciellt att markera havet genom fönstren. Vi kan ligga i sängen och höra vågorna genom de öppna VELUX- takfönsterkupolerna för platt tak, och ljuset är otroligt."

Familjen om fördelarna med VELUX takfönsterkupoler:

1. Idealiskt inomhusklimat 
– Vi valde att få VELUX ACTIVE till våra nya fönster, och det är vi glada för idag. Vi behöver aldrig oroa oss om vi glömmer att stänga dem när vi kör därifrån, de hanterar det själva, precis som de ventilerar ut när det blir varmt på sommaren. Det är lätt för oss att cirkulera den svala luften, och de dagar då vinden är för hård för att ha altandörrarna öppna, är det VELUX-fönstren vi öppnar.

2. Nära naturen
– Det har gett oss en speciell koppling till omgivningen eftersom vi kan höra och märka av havet och naturen runt omkring oss genom VELUX- takfönsterkupoler för platta tak. Det är också galet hur mycket ljus vi får från dem hela dagen.


3. Arkitektur i takt med landskapet 
– Tomten var svår att bygga på och vi hade gett oss själva utmaningen att vi inte skulle ha några fasadfönster i norr. VELUX-lösningarna bidrog med att lyckas med projektet."