{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}

Efter att ha bott i en lägenhet i stan i 13 år var Marcus, hans fru Louise och deras 1-åriga dotter redo för något lugnare och rymligare. I sin jakt på det perfekta huset kom de till Kastrup-området, söder om Köpenhamn, där de köpte ett 60-talshus som inte hade renoverats på årtionden och höjde taket och släppte in mer dagsljus och gjorde det till en bra bostad, men också en arbetsplats. 

”Det första vi gjorde var att titta på taket och tänka på vad vi kunde göra åt det”, säger Marcus.  

Man byggde annorlunda på 60-talet och parets nya hem var inget undantag. Det var lågt i tak och köket var mörkt. Paret drog nytta av sina designkunskaper och började förändra huset: ett högre tak, mer dagsljus och det perfekta hemmakontoret stod på schemat. 

”På den tiden tänkte de nog inte så mycket på mängden ljus och på takhöjden”, säger Marcus.

Hemmets nav 

Marcus, som är utbildad industridesigner och Louise, som är mode- och skodesigner, såg potentialen i att bygga ett gemensamt utrymme som skulle vara navet i deras hem. Eftersom det ursprungliga köket var litet och låg i den andra änden av huset omarbetade de planlösningen så att de kunde kombinera kök, vardagsrum och till och med skapa ett hemmakontor.  

”Vi ville definitivt ha ett riktigt stort rum där vi skulle få plats för hela vårt liv, och köket låg naturligtvis i centrum för det”, säger Marcus.

5
VELUX TAKFÖNSTER
2
DAGAR

När den nya planlösningen var på plats var den ökade takhöjden och det extra dagsljuset längst upp på parets lista, och det av flera skäl, bland annat ville de få mer energi. 

”Så mycket handlar om energi. Det är vetenskapligt bevisat att människor behöver ljus”, säger Marcus. 

Paret ville också få ett starkare band till den omgivande naturen, eftersom just den var en viktig anledning till att flytta ut från stan. 

”I vår vardag gillar vi känslan av att vara ute och eftersom vi sitter så mycket inomhus är det väldigt viktigt att få in ljus i hemmet”, berättar Marcus.

Skapa en wow-känsla

Efter diskussioner med sin lokala VELUX expert bestämde de sig för tre VELUX INTEGRA® fjärrstyrda takfönster i köket, ett i sovrummet och ett i hemmakontoret.  

Till Marcus förvåning var processen enkel och snickaren kunde beställa och installera fönstren inom ett par dagar. ”Det var riktigt smidigt”, säger han.  

Nu när renoveringen är klar kunde paret inte vara nöjdare över att se sina drömmar förverkligade. Taket har öppnats upp och dagsljuset strömmar in. 

”Vi kunde föreställa oss det, men att se det i verkligheten gjorde en enorm skillnad för känslan i rummet”, förklarar Marcus. 

I dag möts alla som besöker Marcus och hans familj av ett helt nytt utrymme med en känsla som familjen gärna delar med sig av.  

”Vi är verkligen stolta när vi går från hallen och in i rummet – det ger en riktig wow-känsla. Rummet har en helt annan atmosfär nu”, säger Marcus och ler.

Följ ljuset

Köket, vardagsrummet och hemmakontoret nås av dagsljuset när solen under dagen rör sig över huset, som ligger i söderläge. Nu när dagsljuset ligger i fokus för hemmets förvandling har familjens vardagsliv en tydligare koppling till naturen.  

”På morgonen har vi en del ljus på vårt kontor och sedan på eftermiddagen får vi faktiskt in mycket ljus i den del av köket som vetter mot öster, och det är då vi behöver det”, berättar Marcus. 

Bandet till naturen kommer också till uttryck genom särskilda träbjälkar som ingick i renoveringsplanerna och skapar en lekfull och oregelbunden yta som dagsljuset kan interagera med. Det är vackert att se dagsljuset falla över dem.  

”Ljuset följer på något sätt hur vi rör oss i huset under dagen. Det känns trevligt och nästan lite poetiskt”, säger Marcus.

Jobba hemifrån

Men huset är också en plats för arbete och paret ville skapa ett öppet hemmakontor. Som designers arbetar Marcus och Louise ofta med privata projekt, vilket innebär att de arbetade mycket hemifrån, men de hade aldrig något bra utrymme för det. 

”Att skaffa huset och faktiskt ha möjlighet att planera ett separat utrymme för kontoret kändes bra”, säger Marcus. 

I parets renoveringsplaner ingick det perfekta hemmakontoret med ett specialbyggt utrymme som kunde inrymma Louises pappas vackra gamla skåp, ett förhöjt tak och ett VELUX INTEGRA® fjärrstyrda takfönster som på ett naturligt sätt släpper in dagsljus uppifrån.  

”Mängden ljus som vi får in i kontoret varje dag, det är bara fantastiskt”, säger Marcus. 

Det nya ljusa arbetsutrymmet ger en mysig och effektiv atmosfär, men ännu viktigare: en komfortnivå som har bidragit till Marcus inspiration. 

”Det är definitivt bra för kreativiteten. Jag tror att om man inte riktigt trivs i ett utrymme eller det rum man är i så kommer man inte att prestera lika bra som i en trevlig miljö”, säger Marcus. 

När corona-restriktionerna pågick arbetade Marcus mer hemifrån och fick en ny uppskattning för det nya hemmakontoret.  

”När vi till vardags sitter framför skärmarna hela dagen gör det dagsljus vi får från fönstren att energin och trivseln ökar allt mer”, säger Marcus. 

Och att skapa ett nytt hemmakontor innebär också att de som ung familj kan ha en större flexibilitet när det gäller att balansera arbets- och familjelivet.  

”Vi ville ha kontoret nära den plats där vi är i vardagen, så att vi kan växla fram och tillbaka mellan de två funktionerna”, säger Marcus.

Använda produkter
Fjärrstyrt topphängt VELUX INTEGRA® takfönster
Läs mer
Markiser
Läs mer
Mörkläggnings rullgardiner
Läs mer