{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Byggde drömhuset

Det är långt till grannarna och rådjuren kommer gärna tätt inpå den nybyggda villan i Grevinge. Precis som Jeanette och Sebastion föreställt sig då de valde att riva den gamla bostaden som låg på tomten och bygga deras egna drömhus. Det stora hela hade dom redan bestämt sig för innan de anlitade arkitekt Simon Thorius för att få alla detaljerna på plats. Där ibland till att få in ljuset från vattnet utanför.

”Utmaningen vid byggplatesen var att utsikten utöver Lammefjorden är mot öst och nordöst, alltså där solen inte är. Så vi skapade balans med ljussättning och satt in takfönster så man kan följa dagens och solens gång på ett annat vis,” berättar arkitekt Simon Thorius.

 

17

VELUX PRODUKTER

234.499 kr. 

PRODUKTPRIS

Högt i tak

Jeanette och Sebastian älskar att bjuda hem gäster och har anpassat husets storlek till att både kunna rymma en växande familj och alla de människor de tycker om att umgås med. Huset är över 600 m2 och mycket av utrymmet är dedikerat till det stora, öppna köket och vardagsrummet som vetter mot utsikten över vattnet.

För att skapa balans med ljuset är fem stora takfönster installerade i det höga taket. Något som arkitekt Simon Thorius menar har flera syften: ”De stora rummen i ett sånt stort hus med högt i tak riskerar att påminna om en kyrka om det är hela 8 meter i takhöjd i köket. Här ger det särskild mening att installera VELUX takfönster för att släppa in himmel och natur men också för att inte skuggar för sig själv när man lagar mat. Om ljuset är för ensidigt skapas stora kontraster av det hårda ljuset och färgerna på mat och vin framstår inte heller som riktiga, " berättar han.

Naturen bjuds in

För Jeanette och Sebastian betyder de många takfönstren att det släpper in naturen på alla dygnets tidspunkter.

”Naturen är enormt viktig för oss, och vi har hela tiden funderat kring hur vi skulle kunna bjuda in den så mycket det går i huset. Jag blev mycket övverraskad över hur även de nordvästra takfönstren ger oss mycket ljus. Många frågade oss vad effekten av takfönstren skulle bli, men de har gett oss ett fantastiskt klart ljus. Allt framstår så färgäkta och det är otroligt hur mycket ljus de släpper in trots de vetter mot nord, berättar Sebastian.

 
Från badkaret är det en stjärnklar utsikt
Plats för upplevelsefönster

Arkitekt Simon Thorius har arbetat med begreppet ”upplevelsefönster” i villan vid Lammefjorden.

”Takfönstret i badrummet är placerat så ljuset landar på badkaret - ett upplevelsefönster som fungerar både dag och natt. Med takfönstren kan man arbeta med kontrasterna, ljus och mörker, som ger nya annorlunda upplevelser runtom i huset, ” berättar Simon Thorius.

Den effekten nickar Sebastian och Jeanette igenkännande till:

”De platser där takfönstren släpper in ljus i huset, dras man till. Ögonen dras helt enkelt dit och ljuset lockar oss till att använda alla delar av huset. Det fungerar i praktiken och skapar upplevelser i vardagen, ” säger Sebastian.

”Vi har installerat ett takfönster över vårt badkar så vi kan ligga där och kika ut på stjärnorna. Det släpper in ljus på dagen, men också det omvända när vi släcker ner all belysning och tänder upp stjärnhimmeln och månljuset istället, ” berättar han.

 

 
 

 

Familjen om fördelarna med VELUX takfönster

1. Kvalitetsprodukt
”VELUX takfönster har jag känt till i många år, så jag visste att jag kunde förvänta mig kvalitetsprodukt som fungerar och enkelt kan installeras. Samtidigt är det också en produkt som hantverkare känner till och kan arbeta med.”

2. Färgäkthet
”Vi upplever att alla färger kommer till sin rätt genom att VELUX takfönster har skapat en god balans i ljusinsläppet. Särskilt i de takfönster som är placerade mot norr - de ger ett fantastiskt klart dagsljus som vi njuter riktigt mycket av.”

3. Fantastiskt inomhusklimat
”Vi har ett fantastiskt inomhusklimat därför att vi luftar igenom huset via takfönstren flera gånger per dag. Även i de stora rummen med hög takhöjd där det annars kan ligga kvar en del "död" luft under taket.”

Använda produkter
VELUX INTEGRA® elektriskt takfönster
Läs mer