Nu kan ljuset öka värdet på huset!

VELUX takfönster

Renovering och dagsljus

Slipa trägolver, måla väggarna, bättra på färgen på köksluckorna, putsa fönsterna... Listan på små saker som krävs i din bostad kan göras lång. Vad alla dessa listor tycks ha gemensamt är att det ska gå snabbt, vara prisvärt och ge en känsla av ett bättre och friskare hem...

 

Under 60- och 70-talet byggdes många hus efter dåtidens byggideal. De känns igen på planlösningen med kök och matplats i ett, vardagsrummet med utsikt mot trädgården samt en lång hall som leder in i övriga rum. Än idag är dessa funktionella hus perfekt planerade för en barnfamilj, bortsett från en liten detalj. Husen är ofta mörka, speciellt eftersom taken är låga och ibland iklädda med träpanel. Uppvuxna häckar runt husen, uterum och djupa rum med långt till fasadfönstren kan också hindra dagsljuset från att nå ända in i husets alla vrår. Men en ny generation är på ingång...

 

Bakom ligusterhäckarna är aktiviteterna många. Här målas väggarna om, fasaderna putsas och köket renoveras. Det ska vara ljust och luftigt i de skandinaviska hemmen och nu har svenskarna fått upp ögonen för hur ett vanligt typhus kan förvandlas till rena drömboendet.

Nytt ljus ger nytt hem på samma adress

All forskning visar att en bostad ska ha mycket dagsljus, bra ventilation och en jämn temperatur för att anses vara hälsosam. Andelen människor som lider av exempelvis allergier och astma har ökat markant de senaste årtionden. Många gånger är orsaken dåliga hus med dålig ventilation. En annan viktig punkt är naturligt dagsljus. Medan bra ventilation tar hand om det fysiska inomhusklimatet, så hjälper dagsljuset till att skapa en miljö som stimulerar det psykiska välbefinnandet. Idag spenderar de flesta av oss hela 90% av vår tid inomhus. Skapar du den rätta dagsljuskombinationen, som tar hänsyn till rummets funktion och de som vistas där, kan livskvaliteten öka betydligt. För oss på VELUX ses bostaden som en helhet – en plats där ljus, luft och energieffektivitet är förutsättningar för ett friskt och välmående hem. 

Lösningar för alla typer av tak

Oavsett om ditt hus har högt i tak eller en komplicerad takskonstruktion, så finns det alltid en VELUX produkt som passar. Med en stor uppsättning av produkter kan vi tillgodose olika typer av behov, exempelvis kan du få extra kvadratmeter och en känsla av mer rymd med VELUX takfönsterbalkong CABRIO®, VELUX takfönsterkupa och VELUX takterrass

I ett hus med platt tak sitter fasadfönsterna ofta långt ifrån husets mitt. Där är det mörkt, grått och ogästvänligt. Då rekommenderar vi på VELUX takfönsterkupoler ellerljustunnlar

För att skapa ett ännu bättre inomhusklimat kan du komplettera ditt VELUX takfönster med VELUX solskydd eller fjärrstyra ditt takfönster med VELUX INTEGRA® el eller Solcellsdrivet.

 

5 exempel på hur du kan nyttja dagsljuset för bättre inomhuskomfort

1. Att sätta in takfönster gör en enorm skillnad för inomhusklimatet, men även för intrycket och känslan av rummet. Genom att släppa in ljuset genom taket får rummet i regel mer än dubbelt så mycket dagsljus jämfört med vad fasadfönster kan ge.

2. Mörka färger absoberar ljuset vilket get ett intryck av att rummet är mindre än vad det är. På samma sätt bidrar ljusare kulörer på väggar, textilier och möbler till att rummet känns större, särskilt om extra dagsljus får flöda in genom taket och får reflekteras på dem ljusa ytorna.

3. Den energi som går åt till elektrisk belysning i rummet kan under dygnets ljusa timmar besparas med hjälp av takfönster. Det finns hittills ingen elektrisk ljuskälla som kan uppnå det ljusspektrum som naturligt dagsljus har. Dygnsrytmen - och därmed mängden melatonin som utsöndras i kroppen för att vi ska kunna sova - påverkas positivt ju mer dagsljus vi exponeras för. 

4. Den värmevinst du gör med ett större takfönsterparti märks framförallt under vår- och höstmånaderna, då du välkomnar in solens värme.

5. Största möjliga energieffektivitet får du om du monterar solskydd på alla takfönster. Med en markis reducerar du solens värmeinsläpp på sommaren med 73 % och med en mörkläggningsgardin kan ditt sovrum mörkläggas totalt för att påverka sömnen positivt.

Gå tillbaka till alla artiklar.

VELUX och dagsljus