Gardinguide: Så väljer du rätt gardin

Optimera dina VELUX-takfönster med en gardin som uppfyller dina behov – oavsett om du vill skärma av solen, mörklägga ditt sovrum eller tillföra ett dekorativt inslag.

Drömmer du om gardiner till dina takfönster behöver du inte leta längre. VELUX erbjuder gardiner och solskydd för alla behov, och det går dessutom snabbt och enkelt att installera dem.

VELUX originalgardiner passar nämligen som handen i handsken för dina VELUX takfönster. Klicka bara i din nya gardin i de förmonterade gardinbeslagen – det är klart på några minuter med VELUX PICK&CLICK!®.

Alla VELUX elektriska och solcellsdrivet solskydd/gardiner är kompatible med VELUX ACTIVE with NETATMO!

Frågan är bara vilket av de många gardinalternativen du ska välja? Vi ger dig en översikt över dina alternativ här – och vilka behov varje produkt uppfyller.

1: Jag vill mörklägga mitt sovrum

Många har installerat takfönster i sovrummet eller barnrummet och vill mörklägga rummet helt för att säkerställa en god natts sömn.

 • Här kan du välja den klassiska mörkläggningsgardinen som stänger ljuset ute precis när du vill.
 • Till barnrummet rekommenderar vi VELUX Goodnight Collection. 
 • Du kan också välja en isolerande dubbleplissé som utöver att mörklägga rummet har isolerande egenskaper eftersom det finns ett aluminiumskikt mellan de två lager som håller kylan ute. Och den är ännu mer dekorativ med sitt plisserade material.

2: Jag vill minska värmen i mitt vardagsrum

Det är härligt när solen skiner, men det kan också innebära att det kommer att bli väldigt varmt i de rum du helst vill vara i – som exempelvis vardagsrummet eller barnrummet.

 • Här kan en utvändig markis vara den perfekta lösningen. Den blockerar nämligen solens strålar och reducerar uppvärmningen med upp till 73 %. Det ger en behaglig rumstemperatur, och då markisen är transparent kan du fortfarande njuta av utsikten och släppa in massor av dagsljus i ditt hem.
 • Ett annat alternativ är VELUX Jalusi. Det mest effektiva du kan få när det gäller att stoppa värme och ljus. Den minskar solens värme med upp till 90% under sommaren.

3: Jag drömmer om mer privatliv

Det är härligt med massor av dagsljus, men ibland behöver du hålla nyfikna blickar borta – som när du kliver ur badet.

 • I våtutrymmen som badrummet är en klassisk persienn ett bra val eftersom den är lätt att torka av med en trasa och kan vinklas åt alla olika håll så att du både kan se ut och få ljusinsläpp.
 • En annan elegant lösning för att skapa en privat sfär är en plisségardin som ger ett mjukt och behagligt ljus och samtidigt motverkar insyn. Den har också en steglös placering så att du exempelvis kan täcka den nedre halvan av fönstret och låta ljuset flöda in ovanför.
 • En rullgardin är en enkel lösning när du vill värna om ditt privatliv och reglera dagsljuset. Den finns i 15 olika mönster och färger och dämpar ljusinsläppet utan att göra rummet mörkt.

4: Jag vill ha ett dekorativt inslag i mitt takfönster

Ibland kanske du mest behöver ett designelement som ger ett mjukt och behagligt ljus och som samtidigt matchar resten av inredningen i rummet.

 • Då kan du välja en plisségardin för att tillföra en fin färgtouch
 • En klassisk hissgardin som skapar exakt den stämning du vill ha.

5: Jag har en takfönsterkupol / platt tak

Det finns givetvis solskydd till VELUX takfönster för platta tak. Såväl utvändiga som invändiga, för att skärma av ljuset och stoppa värmen.

 • VELUX Markis skyddar rummet mot solens värmeeffekter med upp till 76%, utan att blockera allt dagsljus. Den finns i VELUX Solcellsdrivet (MSG).
 • Mörkläggande plisségardin - totalt mörkläggande INTEGRA® el och Solcellsdrivet.
 • Plisségardin ger rummet ett mjukt och dekorativt ljus. Finns i VELUX INTEGRA®.

VELUX INTEGRA
Se galleri