Guide: Så får du mer ljus i ditt hem 

Drömmer du om mer ljus i ditt hem? Då ska du läsa här. Vi ger dig en steg-för-steg-guide med en översikt över vilka möjligheter du har, vad det kostar och var man ska börja.

Om du vill ha in mer dagsljus i ditt hem är takfönster rätt val för dig. Ett takfönster ger minst dubbelt så mycket ljus som dina vanliga fasadfönster och kan se till att dagsljuset når ut i alla hörn.

Kanske tror du att takfönster inte passar in i just ditt hem, men det finns inga hus där ljusinsläpp genom takfönster inte är meningsfullt.

"Det spelar ingen roll om du bor i en vanlig villa, en gammal murmästarvilla, ett radhus eller en bungalow. Alla hus kan ha takfönster, säger Finn Aarup, dagsljusexpert på VELUX". 

Här är en steg-för-steg-guide till hur du kommer igång med takfönster.

1. HUR MYCKET KOSTAR TAKFÖNSTER? 

Oavsett om du är redo att ringa en snickare eller precis har börjat planera dina takfönster finns det en sak som är bra att förtydliga: Vad kostar det att sätta in takfönster?

Det finns inget entydigt svar på det eftersom det beror på ditt hus, placeringen av fönstren och mycket annat. En undersökning av företaget Boligsiden för VELUX Danmark räkning, visade att ett danskat hus ökar i värde med i genomsnitt 107 873 danska kronor när man installerar takfönster. 

Börja med att titta på vilka produkter som är intressanta för ditt hus. VELUX prislista hittar du här.

2. Välj rätt rum

Tänker du att takljus kan vara något för dig är nästa steg att välja ut de rum i huset där du kan få ut mest av att installera i takfönster Dagsljusexperten Finn Aarup rekommenderar att du först och främst tar en närmare titt på kök, vardagsrum, barnrum och badrum.

Kök med mer ljus och frisk luft

Köket är verkligen en plats där du kommer att kunna skapa en enorm skillnad med takfönster. I många hus vetter köket mot öster eller norr, så det är vanligtvis den plats i huset där du får minst ljus och samtidigt vistas mest. Takfönster i köket ger en bättre arbetsbelysning när man hackar, skivar, kokar och steker, och du leder på ett mer effektivt sätt ut värmen och köksångorna genom att öppna takfönstret.

Ett ljust och härligt lekrum

Ett barnrum är inte bara en plats där man sover. Det är också här barnen samlas med kompisar för att hoppa, dansa, rita och lyssna på musik. Därför behöver de små så mycket dagsljus som möjligt och dessutom möjlighet att enkelt få in frisk luft.

Vardagsrum med dubbelt så mycket ljus och utsikt

Många hus har ett stort vardagsrum som vetter mot sydväst. Om det finns mycket ljus i ena änden av vardagsrummet kan den andra framstå som väldigt mörk, så här kan ett takfönster göra att hela rummet får bra ljus. Luta dig tillbaka i soffan medan du njuter av utsikten över himlen och naturen där ute.

En solig start på dagen, i badrummet

Takfönster kan göra det lite lättare att vakna på morgonen när både frisk luft och dagsljus fyller hela badrummet. Ett fjärrstyrt takfönster kan även programmeras för ventilation – och stängs automatiskt om det börjar regna.

3. SÅ KOMMER DU IGÅNG

När du har bestämt dig för att installera takfönster är det bara att sätta igång så att du så snart som möjligt kan njuta av att dagsljuset strömmar in i ditt hem.

Vi hjälper dig gärna på vägen med dina takfönster. Om du fyller i detta formulär kommer du att kontaktas av VELUX kundsupport. Vi hjälper dig med rådgivning och kontakt till en dagsljusrådgivare från VELUX.

Har du frågor om vilka takfönster som kan passa hos dig är du också välkommen att ringa våra tekniska rådgivare på 042-20 83 80. 

Kom igång!