Känn dig trygg: Välj nordisk kvalitet när du köper takfönster

Alla rum kan bli ljusa rum

VELUX takfönster har funnits i mer än 75 år. Lika länge har vi forskat, utvecklat våra produkter och beprövat dem mot verkligheten.

En lång erfarenhet

VELUX takfönster grundades 1941 i Århus, Danmark av den unge ingenjören Villum Kann Rasmussen. Villum såg potential i att montera takfönster i vindsvåningar för att göra dem möjliga att bo i. Namnet VELUX kommer från en kombination av ventilation (VE) och latinets ord för ljus (LUX) vilket är lika relevant nu som det var då.
Ända sedan VELUX startade sin verksamhet har forskning, innovation och uppfinnesrikedom varit en stor del av VELUX utveckling. Jordnära kunnande och detaljrikedom har varit de ledord som har format VELUX till det företag som det är idag.

Med en passion för dagsljus och frisk luft har marknadsledande VELUX i mer än 75 år skapat bättre boendemiljö för människor över hela världen och har lösningar för alla typer av tak - även för bistra klimat och tuffa förhållanden.

Vinterförhållande – myten om takfönster


Det finns en del åsikter kopplade till huruvida man kan ha takfönster i snörika och regniga områden. Visst är det så att kallt och snöigt väder innebär påfrestningar på huset, inte minst för takfönstren. Men med nordisk anpassad design kommer man en lång väg.
I snörika områden med långa kalla perioder och kraftigt snöfall rekommenderar vi VELUX TripleProtect - en robust konstruktion med 3-glas, extra packningar i nedredel och på sidorna, förseglade skruvar.
VELUX Gruppens vision är att leda utvecklingen av en bättre levnadsmiljö med hjälp av dagsljus och frisk luft genom taket, och att ses som bäst i kundernas ögon. Även i norr där solen ibland gömmer sig i längre perioder och där temperaturerna kan sjunka markant.

Släpp in ljuset i ditt liv


Brist på energi, trötthet, ökad aptit och dåligt humör. Känns symptomen igen? Det kan vara tecken på en klassisk vinterdepression som mest sannolikt beror på brist av dagsljus. Varför inte förändra utsikten inför nästa vinter och släppa in ljuset i ditt liv genom att montera takfönster?

På vinterhalvåret, när solen knappt orkar över horisonten, får inte hypofysen tillräckligt med signaler utifrån. Istället läcker sömnhormonet ut i kroppen under hela dagen och gör att vi känner oss trötta och slöa.

5 tips när snön ligger tung!

1)    Med solskydd dämpar du överföringen av energi mellan takfönstrets utsida och insida. En utvändig markis kan dämpa värmepåverkan med upp till 73%.
Ju lägre U-värde desto bättre är takfönstrets eller rutans isoleringsförmåga. Med invändiga solskydd kan du förbättra U-värdet ytterligare. VELUX isolerande dubbleplissé förbättrar isoleringen upp till 34%.

2)    VELUX intäckningssystem ger garanti för en vattentät anslutning mellan takfönstret och yttertaket. Välj alltid VELUX original produkter och följ alltid monteringsanvisningarna noggrant.

3)    VELUX takfönster är gjorda för att hålla i många år. Ett minimalt underhåll säkrar ett fullt funktionsdugligt fönster om man sörjer för att tätningslisterna i fönstret och skumtätningen på intäckningsplåtar vid behov byts ut.

4)    I perioder med långvarig kyla bör ventilationsklaffen hållas stängd. Om ventilationsklaffen är öppen, strömmar den varmare inneluften ut och smälter snön som ligger på takfönstret.

5)    Värmekablar förenklar vinterunderhållet. Viktigt att notera är att även om värmekablarna leder bort smältvatten från takfönstren, behöver man fortfarande avlägsna snö och is från dem.

Hitta balansen!

På sommaren får vi mängder av solvärme genom takfönstren. Det kan snabbt bli stekande hett. På vintern vill vi behålla värmen och hindra kylan från att ta sig in i huset. Så är det att vara husägare i Sverige.
Vill du få ännu mer tips och inspiration?

Vill du läsa mer om hur du kan skapa ett varmt och personligt hem? Drömmer du om att bygga ett nytt hus med ett hälsosamt inomhusklimat och massor av dagsljus?

Kom igång!