Bygga nytt: Så skapar du ett varmt och personligt hem

Ett nytt hus är som en tom målarduk och det kan vara både en spännande och överväldigande process att föra in värme och personlighet i det nya hemmet. Inredningsstylisten Niki Brantmark tipsar om hur du använder det naturliga dagsljuset på bästa sätt genom att experimentera med möbler, texturer och färger.

Skandinaver har en medfödd känsla för stil. De tar sig tid att göra saker och ting ordentligt, oavsett om det gäller en presentation av hur de lagar mat eller hur de inreder sina hem, vilket jag tycker är väldigt inspirerande.”

Det säger Niki Brantmark som är författare och inredningsstylist och brinner för den skandinaviska stilen. Hon kommer ursprungligen från London men för 16 år sedan följde hon kärleken till Malmö, där hon nu bor med man och barn. På sin blogg My Scandinavian Home bjuder hon varje dag in läsarna i sin inspirerande värld med fokus på skandinavisk inredningsdesign. Hon har dessutom publicerat tre böcker i ämnet.

I den här artikeln ger Niki goda råd om hur du kan föra in värme och personlighet i ditt hem genom att inreda efter det naturliga ljusinsläppet och experimentera med möbler och färger.

Hur inreder du efter det naturliga ljusinsläppet?

Det är viktigt att ta hänsyn till det naturliga dagsljuset i din planerings- och byggprocess så tidigt som möjligt för att kunna skapa en flexibel planlösning. Tänk på vilken tid på dagen du använder dina olika rum och vilka möjligheter som finns för att installera takfönster som kommer att tillföra massor av ljus.

På morgonen är det exempelvis härligt med ett naturligt och varmt solljus där du kan njuta av ditt morgonkaffe så det gäller att placera köket i ett rum som vetter mot öster. Vill du njuta av dina eftermiddagar i ett naturligt, trevligt och stämningsfullt ljus kan du överväga att lägga ditt vardagsrum i ett rum som vetter mot väster och som solen flyttar sig runt. Om du behöver ett rum med mycket ljus under dagen, placera det mot söder eftersom rum i söderläge är de som släpper in mest ljus. Rum som vetter mot norr föredras däremot av många konstnärer eftersom de ger ett väldigt stabilt ljus hela dagen med få skuggor och avvikelser.

Om din bostads planlösning och placering inte passar med något av detta kan du skapa samma känsla och upplevelse med hjälp av din inredning. Om du exempelvis har rum som vetter mot öster som på eftermiddagen känns kalla och mindre inbjudande, kan du måla väggen i en härlig varm gul nyans och inred med växter, mattor och lampor som skapar en varm atmosfär.

Vilka möbler rekommenderar du för nybyggen?

Förr i tiden byggdes hem med många vackra, dekorativa och pampiga detaljer medan den skandinaviska arkitekturen idag vanligtvis utgörs av moderna hem med rena linjer, större fönster och stora tomma ytor. Det kan vara en utmaning om du vill ha en varm, mysig och inbjudande inredning, men du kan till exempel bryta av de rena linjerna genom att välja möbler med rundade former.

Det är i allmänhet viktigt att arbeta med balansen och harmonin i rummet, och här är det också viktigt att tänka på struktur och material. Om allt är splitternytt och modernt kan det kännas lite kallt, så jag skulle därför rekommendera att du tar in naturmaterial som trä och ull i ditt hem och på så sätt skapar mjukhet, djup och uppmärksamhet.

Du kan dessutom ge ett rum mer personlighet och värme genom att blanda olika perioder och stilar – och inte minst inreda med saker du verkligen älskar och som betyder något för dig.

Hur väljer man rätt färger till sitt hem?

Det första du bör göra när du ska inreda ditt hem är att få en överblick över vad de olika rummen ska användas till. Vetter de mot norr, söder, öster eller väster? Fundera på om ljusinsläppet kan ha en positiv eller negativ effekt på stämningen i rummen.

Ingen vill behöva måla om sina rum alltför ofta, så det handlar om att lägga tid på att hitta rätt färger som är vackra och harmonierar med varandra. När du ska provmåla med färger rekommenderar jag att du gör det på varje vägg. Var medveten om de olika typer av ljus som kommer in och hur det påverkar färgernas uttryck morgon, middag och kväll.

Jag älskar att arbeta med färg, och jag väljer vanligtvis två eller tre färger som jag tycker är fina ihop och som jag kan använda på olika platser i hemmet. Det kan exempelvis vara en blågrå färg i olika nyanser där jag väljer att arbeta med en något mörkare grå färg på golvlisterna, en ljusare grå nyans på väggarna och en mörkblå färg på köksskåpen eller på en dörr.

Ett utmärkt tips för att hitta rätt färger är att kontakta en bra målerifirma som kanske redan har tre eller fyra färger som fungerar bra ihop och på så sätt få inspiration för att komma igång med dina färgval.

Trender kommer och går så jag väljer dem jag verkligen älskar och tilltalas av. Det är alltid roligt att följa de senaste trenderna och ett enkelt sätt att använda dem i din inredning utan att behöva ändra hela färgtemat är att ta in dem i accessoarer som kuddar och filtar eftersom de är lätta att byta ut.

Hämta mer inspiration på My Scandinavian Home där du också kan utforska Niki Brantmarks urval av böcker: https://www.myscandinavianhome.com/

Vill du få ännu mer tips och inspiration?

Drömmer du om att bygga ett nytt hus med ett hälsosamt inomhusklimat och massor av dagsljus? Har du funderat på hur VELUX takfönster står sig i det nordiska klimatet?

Kom igång!