Guide: Smarta hem gör vardagen enklare

Robotdammsugare, intelligent belysning och automatisk ventilation är redan en del av vår vardag och våra hem kommer bara att bli smartare i den närmaste framtiden.

När du kör in på din uppfart, öppnas garageporten automatiskt – om det är mörkt, tänds ljuset av sig självt. I trädgården tuffar en liten robotgräsklippare runt, medan det automatiska bevattningssystemet vattnar dina blommor. Och när du närmar dig dörren, registrerar den din närvaro och låser upp sig själv.

Våra hem blir allt mer intelligenta och inom den tekniska utvecklingen talar man om tre vågor, och här har vi redan kommit ganska långt.

”Just nu är vi i slutet av den första vågen av smarta apparater som ger oss en massa komfort och gör livet mycket lättare för oss”, förklarar Preben Mejer, chef för Radr, som förmedlar och ger råd om de senaste tekniska möjligheterna.

Sofistikerade apparater

Även om många av de tekniska produkter vi har idag redan gör våra liv lättare, har vi bara sett toppen av isberget.

”I början var de tekniska hjälpmedlen enkla och ointelligenta, men nu börjar vi se mer sofistikerade apparater som kan prata med varandra och som är mycket mer användarvänliga”, förklarar han.

Ett bra exempel på detta är Phillips Hue, intelligent belysning som du kan integrera med andra intelligenta enheter som till exempel röststyrning eller Philips TV. Ett annat exempel är VELUX ACTIVE with NETATMO, som mäter temperaturen och luftkvaliteten i ditt hem och reglerar inomhusklimatet genom att öppna och stänga dina takfönster och dra för och från dina gardiner samt solskydd.

Framtiden är nu

Det är mycket som händer, och det går fort. De tekniska produkterna börjar alltså med hjälp av olika sensorer reagera på det som händer runt omkring dem.

”Snart kommer vi att se brandvarnare som kommunicerar med ugnen och stänger av den om steken blir bränd, eller en intelligent garderob där du bara lägger in de rena kläderna högst upp, så blir de automatiskt sorterade, vikta och lagda på plats”, förklarar Preben Mejer.

Det låter nästan som något från en futuristisk film, men enligt Preben Mejer är framtiden nu, och vi kommer att se fler av dessa exempel redan under nästa år.

Se galleri

Kom igång!