Guide: Dagsljus ger mer energi och ett bättre humör

Vi tillbringar 90 procent av vår tid inomhus, så det är viktigt att få in så mycket dagsljus som möjligt i våra hem. Ljuset är nämligen helt avgörande för vårt välbefinnande menar forskarna.

När solen står som högst på himlen är de flesta av oss i skolan, på jobbet eller i en butik bakom stängda fönster. Vi tillbringar faktiskt 90 procent av vår tid inomhus, och när vi inte jobbar är vi ändå ofta inomhus.

Därför är det viktigt att få in så mycket dagsljus som möjligt i våra hem. Enligt Klaus Martiny som är överläkare vid Psykiatrisk Center i Köpenhamn behöver vi ljus för att fungera optimalt.


”Ljus ger oss energi, förhöjer vårt humör och förbättrar vår sömnrytm så att sömnen blir djupare och bättre. Därför är det idealiskt för oss att få in så mycket dagsljus som möjligt i våra hem så att vi kan följa dagsljusets naturliga rytm - det är ju det vi är skapta för" förklarar han. 

Öka ljuset

Ett sätt att öka mängden dagsljus är genom att släppa in det genom stora fönsterpartier och takfönster i ditt hem. Takfönster ger till exempel mer än dubbelt så mycket ljus som vanliga fasadfönster, och du kommer att känna effekten med en gång.

”Studier har visat att effekten av ljuset kommer ganska snabbt. Detta innebär att du faktiskt kan märka en förbättring av både humör och energinivå direkt när du går ut - eller utsätts för dagsljus inomhus" förklarar Klaus. 

Naturligtvis kan dagsljus genom ett fönster aldrig kompensera för dagsljuset utomhus, men det gör skillnad.

”Det viktigaste är förstås att vistas utomhus, men det kan vi ju inte göra hela tiden. Därför är det en klar fördel att omge sig med så mycket dagsljus som möjligt. Skjut fram skrivbordet till fönstret och ställ matbordet precis där ljuset strömmar in. Allt räknas” förklarar Klaus Martiny. 

Släpp in den friska luften

Det är inte bara ljuset i ditt hem som påverkar ditt välbefinnande. Det är också en bra idé att se till att du har ett hälsosamt inomhusklimat. Genom att lufta två–tre gånger om dagen byter du ut den dåliga luften och avlägsnar de flesta skadliga partiklar.

3 TIPS PÅ HUR DU FÅR MER DAGSLJUS

1. Gå ut– gärna minst en halvtimme varje dag 

Det ger förstås mest att vara ute. Även en mulen dag är det upp till 20 000 LUX* utomhus, medan det i ett kontor ofta är bara 200 LUX, så se till att gå ut när du har möjlighet.

2. Förse ditt hem med så bra belysning som möjligt

Ju mer dagsljus du kan få in i ditt hem, desto bättre är det för din allmänna hälsa och ditt humör. Ett takfönster släpper exempelvis in mer än dubbelt så mycket ljus.

3. Sök dig mot fönstret 

Se till att du vistas så nära ljuset som möjligt. Flytta ditt skrivbord till ett fönster eller inred köket med matbordet i ljuset.

*LUX är en internationell enhet som används för att mäta hur ljust det är exempelvis i ett rum. Ett vanligt stearinljus ger 1 LUX medan direkt solljus kan ge upp till 100 000 LUX.


Kom igång!