Guide: 6 tips till ditt nya hem

Drömmer du om att bygga ett nytt hus med ett hälsosamt inomhusklimat och massor av dagsljus? Tord Olofsson från HusCompagniet är expert på nybyggnationer och ger dig här sina 6 bästa tips på vad du ska tänka på innan du börjar bygga.


1. Välj rätt läge


– När du ska bygga ett nytt hus har du många möjligheter att välja var det ska ligga, så se till att du väljer med hjärtat. Överväg eventuellt att köpa ett hus i dåligt skick, så att du kan riva det och bygga nytt om läget är rätt. Var inte heller rädd för att tänka lite okonventionellt, för kanske hittar du rätt tomt i ett sommarstugeområde istället för i en etablerad tätort.

2. Satsa på kvalitet


– När du har valt läge åt din drömbostad är det dags att titta på materialvalen. Satsa på material som håller länge och som dessutom blir vackrare med tiden. Det är också en bra idé att tänka på energieffektivitet redan från början, eftersom myndigheterna varje år ställer stora krav på optimering och vidareutveckling.

3. Skapa en ljus bostad med ett hälsosamt inomhusklimat


– Ett hälsosamt inomhusklimat är viktigt för vårt välbefinnande, och viktigt att ta med i beräkningarna när drömbostaden ska byggas. Ett enplanshus lyses i första hand upp via fasaderna, men genom att lägga till takfönster mitt i huset kan du förvandla den mörkaste delen av huset till den ljusaste. Takfönster förbättrar inte bara ljusinsläppet och inomhusklimatet, utan är också ett designelement i sig som bidrar till att ge bostaden kvalitet. Väljer du exempelvis ett VELUX INTEGRA® fjärrstyrda takfönster och tillhörande VELUX ACTIVE with NETATMO kan det styras automatiskt så att du med ett enda tryck på den tillhörande appen kan förvandla ett varmt och instängt hem till en härlig oas med behaglig temperatur och massor av frisk luft.

4. Skapa en personlig inredning


– Ett nybyggt hus är precis som en tom målarduk som du har massor av möjligheter att sätta din egen personliga prägel på. Det är din drömbostad och det ska spegla din personlighet och dina önskemål, men det är också viktigt att tänka på att huset en dag ska säljas, så det gäller att hitta en balans mellan trender, din egen stil och mer generella krav och önskemål. När jag designar nya hus strävar jag alltid efter att skapa en tidlös design som avspeglar kvalitet. Denna tillgång till design refererar till 1920-talets rena och enkla uttryck som fungerar än idag.

5. Var medveten om din budget


– Som nybyggare är det viktigt att du är medveten om din budget och dina ekonomiska möjligheter, så att du redan tidigt i processen kan stämma av dina drömmar och behov. På så sätt kan du skapa ett drömhem som lever upp till dina förväntningar och din plånbok.

6. Få hjälp av vår rumsguide


– Hitta rätt rumspaket för just ditt rum i tre enkla steg här

Vill du få ännu mer tips och inspiration?

Vill du läsa mer om hur du kan skapa ett varmt och personligt hem? Har du funderat på hur VELUX takfönster står sig i det nordiska klimatet?

Kom igång!