De bästa takfönsterlösningarna för en utbyggnad

Modernt vardagsrum med VELUX takfönster, lädersoffa och inomhusväxter.
Tillbyggnader av bostäder kan vara stora eller små. Oavsett storlek kan en utbyggnad ge mer ljus och utrymme i ditt hem. Du drömmer kanske om att se mer av trädgården varje dag. Eller kanske vill du ha ett lusthus där du kan sitta och njuta av långa, ljumma sommarkvällar. Vi har garanterat takfönstren du behöver till dina drömmars utbyggnad, som kan förse dig med dagsljus, ventilation och atmosfär.
Viktiga lärdomar
  • Om du vill få in mer ljus, tänk på vilket väderstreck rummet vetter åt. Ett takfönster fångar mer solljus än vanliga fönster, eftersom glasytan är vänd mot himlen och solen.
  • VELUX eldrivna eller solcellsdrivna takfönster är ett utmärkt alternativ när du ska bygga ut köket. Med den förparade fjärrkontrollen kan du öppna och stänga fönstren med en enkel knapptryckning eller vädra i rummet när du är klar med middagen.
  • Om du väljer en utbyggnad med platt tak blir projektets golvyta ännu större. Det innebär att den ursprungliga ljuskällan hamnar längre bort från hemmets hjärta. Då blir det ännu viktigare att släppa in extra dagsljus genom taket.

Tänk noga igenom var utbyggnaden ska placeras

För att hitta den perfekta platsen för din utbyggnad behöver du utgå ifrån planlösningen och bottenplattan. Ett sätt att placera utbyggnaden är att integrera den med ett befintligt rum i huset. Det kan vara vardagsrummet, matsalen eller köket. Om du vill få in mer ljus, tänk på vilket väderstreck rummet vetter åt och sätt sedan in ett takfönster. Takfönstret fångar mer solljus än vanliga fönster, eftersom glasytan är vänd mot himlen och solen.

Takfönster för alla utbyggnader

Oavsett hur du har tänkt att din utbyggnad ska se ut, har vi den perfekta takfönsterlösningen! Fundera över vilket slags takfönster du vill ha redan i början av planeringen. Om du har svårt att välja rätt takfönsterlösning till din utbyggnad får du gärna kontakta VELUX för att diskutera vilket alternativ som passar bäst för dig.

Solcellsdrivna och eldrivna alternativ

VELUX eldrivna eller solcellsdrivna takfönster är ett utmärkt alternativ när du ska bygga ut köket. Med den förparade fjärrkontrollen kan du öppna och stänga fönstren med en enkel knapptryckning eller vädra i rummet när du är klar med middagen. VELUX eldrivna och solcellsdrivna takfönster är försedda med regnsensorer som automatiskt stänger fönstren om det börjar regna.

Om du parar ihop ditt takfönster med VELUX App Control kan du skapa personliga scheman för att vädra i rummet. Du kan snabbt kontrollera och styra dina eldrivna eller solcellsdrivna VELUX takfönster från din smartphone – även när du är på språng.

När du väljer invändig finish rekommenderar vi fuktbeständiga och underhållsfria takfönster i vit polyuretan.

Lösningar för utbyggnader med platt tak

Om du väljer en utbyggnad med platt tak blir projektets golvyta ännu större. Det innebär att den ursprungliga ljuskällan hamnar längre bort från hemmets hjärta. Då blir det ännu viktigare att släppa in extra dagsljus genom taket. Få alla fördelar med ett takfönster för sluttande tak med våra lösningar för platta tak. Se den nya generationens VELUX takfönsterkupoler med planglas eller välvt glas.

Precis som våra takfönsteralternativ för sluttande tak kan takfönsterkupolerna för platta tak fjärrstyras, så att du enkelt kan vädra i utbyggnaden när så behövs.

Ljus- och värmekontroll

Att öppna upp taket för att släppa in solljuset är naturligtvis en lysande idé! Men du kan också behöva tänka på hur du ska kontrollera ljus och värme i utbyggnaden under alla årstider. Du kan till exempel förse takfönstren med värmereducerande utvändiga solskydd eller ljusdämpande invändiga solskydd för att få en behaglig inomhusmiljö. Alla de här lösningarna kan beställas med eldrift eller solcellsdrift för smidig användning.

Vi har garanterat ett takfönster för dina drömmars utbyggnad, som kan förse dig med dagsljus, ventilation och atmosfär.

Författare

VELUX Editorial team

Dela

Läs fler artiklar

Närbild av händer som skissar en rumsplan på en surfplatta, med anteckningar för ett VELUX takfönster.
Så planerar du en utbyggnad
Har du ont om plats hemma? Innan du börjar leta på bostadsmarknaden för att hitta något nytt, ta dig en funderare kring en utbyggnad. Det är ofta det mest tids- och kostnadseffektiva alternativet, framför allt om du trivs i grannskapet. Du kan få mer utrymme, förbättra livskvaliteten för dig och din familj och samtidigt höja bostadens värde – utan allt besvär med en stor flytt. Det är mycket att tänka på för att se till att du får ett rum som uppfyller alla behov hos en växande familj. Läs vår guide om hur du planerar en utbyggnad på bästa sätt.
Läs hela artikeln
Modernt kök/matplats med VELUX takfönster och utgång till uteplats.
Så gör du en budget till din utbyggnad
Funderar du på att bygga ut ditt hus och undrar hur mycket det skulle kosta? Om du behöver mer plats till en växande familj är en utbyggnad ett utmärkt alternativ. Nu har du kanske tittat runt på Pinterest och Instagram för att hitta perfekta idéer till ditt projekt, men hur mycket skulle det egentligen kosta att förverkliga dina drömmar? Få en bra start på ditt projekt med fyra enkla steg.
Läs hela artikeln
Professionell montör monterar ett VELUX takfönster från ett inifrånperspektiv.
Vill du sätta in ett takfönster? Här har vi samlat åtta steg som hjälper dig att komma igång
Takfönster är ett fantastiskt sätt att förändra ett rum med naturligt ljus. Genom att släppa in mer ljus i rummet kan du inreda en råvind eller förvandla mörka skrymslen till vackra, användbara ytor. Det är en vanlig myt att det är ett dyrt och krångligt renoveringsprojekt att sätta in takfönster. Låt oss ta hål på den genom att undersöka hur ett takfönster installeras.
Läs hela artikeln
Chic vardagsrum med möbler i mid-century-stil, konst, växter och VELUX takfönster.
Allt du behöver veta om takfönsterkupoler
Bor du i ett hus med platt tak? Vill du föra en ljusare tillvaro? Då kan takfönsterkupoler för platta tak vara lösningen du letat efter. Takfönsterkupoler för in ljuset djupare i huset och skapar vackra utrymmen som badar i ljus.
Läs hela artikeln
Modernt enfamiljshus med VELUX takfönster och mörka takpannor, omgivet av grönska.
Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln