Takfönster eller fasadfönster

Om du renoverar eller moderniserar ditt hem har du förmodligen även funderat på vilka fönster du vill ha. Det är ett både svårt och viktigt beslut, vilket inte är så konstigt med tanke på att naturligt dagsljus kan få oss att må bättre. I slutändan handlar det om att välja mellan fasadfönster och takfönster. Även om du så klart kan installera både och ger takfönster vissa fördelar som du helt enkelt inte kan få med fasadfönster.  När solen rör sig över himlen under dagen släpper fasadfönstret bara in direkt solljus i rummet vid vissa tider, medan takfönster i stället för in maximalt med ljus hela tiden. Därför bör du överväga att installera båda typerna av fönster i utrymmen du vill fylla med ljus hela dagen – och kanske byta ut vissa fasadfönster mot takfönster.
Viktiga lärdomar
  • Att välja mellan takfönster och fasadfönster när du renoverar är ett stort beslut. Takfönster släpper in dubbelt så mycket ljus som fasadfönster.
  • Fördelen med takfönster är att de släpper in mer naturligt ljus och ger utmärkt ventilation.
  • Du kan kombinera takfönster och fasadfönster på många olika sätt. Använd vår 3i1-lösning eller lägg till ett vertikalt fönster rakt under takfönstret.

Upplev takfönstrens fördelar

Det kan verka som ett stort projekt att sätta in takfönster, men du kommer garanterat vara nöjd med resultatet i många år framöver. Här är några av fördelarna med att släppa in naturligt dagsljus ovanifrån.

Skapa en mer hälsosam miljö

När du renoverar hemma är det ett utmärkt tillfälle att skapa en mer hälsosam inomhusmiljö. Med takfönster kan du vädra ordentligt och få bättre luftkvalitet. När du släpper in mer naturligt ljus påverkas dessutom både kropp och själ positivt.

Ge nytt liv åt ditt hem med hjälp av takfönster

Det kan vara ett stort projekt att ändra husets exteriör. Om du ändå håller på att renovera är det därför perfekt att passa på att uppgradera till takfönster också. Att montera takfönster gör som tur är stor skillnad för inomhusmiljön och du får glädje av resultatet i många år framöver.

Välj rätt fönsterlösning för just dina behov

När du väljer nya fönster är det viktigt att hitta en balans som passar just dina behov. Även om takfönster har en mängd fördelar kan du kanske överväga att sätta in både fasadfönster och takfönster om du vill släppa in ännu mer ljus.

Kombinera fasadfönster och takfönster

Du får bästa möjliga utsikt och spridning av dagsljus om du monterar både fasadfönster och takfönster. Så här gör du:

  • Om du har ett platt tak kan du släppa in ännu mer dagsljus genom att kombinera fasadfönster och takfönsterkupoler. VELUX takfönsterkupoler för platta tak gör dina inomhusytor betydligt ljusare.
  • Du får ut mesta möjliga av dina rum om du kombinerar fasadfönster och 3i1-takfönster. Ett 3i1-takfönster släpper in otroliga mängder dagsljus i dina favoritrum.
  • Visa upp hemmets unika karaktär genom att kombinera VELUX takfönster. Installera VELUX fasadfönster rakt under ett standard takfönster från VELUX.
Ett takfönster kan släppa in dubbelt så mycket ljus som ett fasadfönster i samma storlek medan en takfönsterkupol för platta tak kan släppa in upp till tre gånger så mycket ljus.

Läs fler artiklar

Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
 Sätta in takfönster: Så hittar du rätt lösning
Takfönster kan vara precis vad du behöver för att förändra ett rum eller skapa en spännande utbyggnad. Och även om takfönster är ett enkelt sätt att ge alla rum ett ansiktslyft – och har en rad fördelar – finns det några saker du behöver tänka på innan du greppar storsläggan. Vi har samlat allt du behöver veta innan du sätter in fönster i ett gammalt eller nytt hus.
Läs hela artikeln
Hur du gör ditt hem mer energieffektivt
Vi tillbringar upp till 90% av tiden inomhus. Det pratas mycket om luftföroreningar och stigande koldioxidnivåer, men har du någonsin funderat över luftkvaliteten i ditt eget hem? Luftkvaliteten inomhus har stor inverkan på vår hälsa. En vuxen människa andas i genomsnitt in cirka 10 000 liter luft per dag, det mesta i hemmet. Det är mycket luft, det! Vi är övertygade om att takfönster kan förhöja det estetiska intrycket av alla hem och tillföra massor av naturligt ljus. Dessutom bidrar de till en bättre inomhusmiljö som främjar din hälsa.
Läs hela artikeln
Ska du renovera hemma? Läs vår guide till hur du anlitar ett proffs
Funderar du på att göra en hemrenovering och oroar dig över hur du ska hitta rätt hantverkare till att genomföra projektet? Beroende på hur stort projektet är kan det behövas en enda hantverkare eller ett helt team. Det viktigaste är att du hittar ett proffs som du kan lita på för att se till att du får ditt drömhem.
Läs hela artikeln
Allt du behöver veta om takfönsterkupoler
Bor du i ett hus med platt tak? Vill du föra en ljusare tillvaro? Då kan takfönsterkupoler för platta tak vara lösningen du letat efter. Takfönsterkupoler för in ljuset djupare i huset och skapar vackra utrymmen som badar i ljus.
Läs hela artikeln