Allt du behöver veta om takfönster

Modernt enfamiljshus med VELUX takfönster och mörka takpannor, omgivet av grönska.
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Viktiga lärdomar
  • Naturligt dagsljus har många fördelar – både för din hälsa och atmosfären i ditt hem – och kan förvandla nästan alla rum om det släpps in genom ett takfönster.
  • Det finns många olika typer av takfönster för olika rum och taklutningar. Hitta det som passar perfekt till dig i vårt omfattande sortiment.
  • En takfönsterkupol för platta tak sprider magi i form av naturligt ljus i ditt hem, samtidigt som det isolerar mot väder och vind och minskar ljudnivån.

Förändra rummets utseende och atmosfär med takfönster

Det kan kännas som ett stort projekt att sätta in takfönster, men det är ett arbete som du garanterat får glädje av i många år framöver. Här är ett axplock av alla fördelar med att släppa in naturligt ljus ovanifrån.

Förvandla utrymmen med dagsljus

Takfönster är ett perfekt sätt att förvandla ett utrymmes utseende och atmosfär. Ljus från ovan lyser upp mörka hörn och får hela rummet att kännas ljusare. När du släpper in naturligt ljus i rummen framträder väggarnas färg tydligare, liksom inredningens olika detaljer. Ljus får helt enkelt hela huset att se större och öppnare ut.

Fördelarna med dagsljus

Naturligt ljus har oräkneliga hälsofördelar som kan få dig att må bättre. Det hjälper dig att sova lugnare och stärker ditt immunförsvar. Dagsljus från ett takfönster kan ge upp till 2–3 gånger mer ljus än ett vertikalt fasadfönster i samma storlek. Genom att investera i takfönster kan du se till att du får största möjliga fördel av dagsljus i ditt hem.

Hitta rätt takfönster till ditt hus

Det är en vanlig missuppfattning att takfönster bara kan sättas in i sluttande tak. Det finns faktiskt takfönster för alla tänkbara tak, innertak och vindar, så du kan vara nästan säker på att hitta en lösning som uppfyller dina behov.

Takfönster för sluttande tak

Om du har ett sluttande tak med ont om plats på vinden och ett platt innertak, kan du välja mellan flera VELUX takfönsterkombinationer för sluttande tak. VELUX 3i1 takfönster förnyar och förvandlar alla rum och släpper in tre gånger så mycket dagsljus som ett standard singelmonterat takfönster. 

När du planerar din installation ska du komma ihåg att projektet kan ta allt från en till fem dagar från början till slut, beroende på hur djupt schaktet är och den invändiga finishen.

Sluttande innertak 

Om du vill sätta in ett takfönster i ditt sluttande innertak är VELUX el- eller solcellsdrivna takfönster ett utmärkt alternativ. De passar perfekt till svåråtkomliga platser och för in dagsljuset djupare i ditt hem. Alla eldrivna och solcellsdrivna takfönster levereras med en regnsensor, som automatiskt stänger dina takfönster när det börjar regna.

Vindsutrymme

Det finns många möjligheter om du har inrett en vind eller lägenhet precis under taket. Ett takfönster öppnar upp rummet och ger utsikt över omgivningarna, släpper in dagsljus och ger ett imponerande intryck.

Med  VELUX takbalkong kan du kliva ut på din egen, privata balkong! Ta en fikapaus och andas in den friska luften på VELUX takbalkong. Känn närheten till omgivningarna och skapa en unik, luftig atmosfär. Den innovativa balkongen öppnas enkelt på några sekunder och låter rummet bada i naturligt dagsljus. 

Det kan kännas som ett stort projekt att sätta in takfönster, men det är ett arbete som du garanterat får glädje av i många år framöver.

Läs fler artiklar

Myter om takfönster
Låt inte falska myter om takfönster hindra dig från att uppleva glädjen av ett hem som badar i naturligt dagsljus. Det finns ingen anledning att inte släppa in dagsljus och frisk luft från ovan i ditt hem. Det är det bästa sättet att höja komforten, förvandla rummet, ge inredningen nytt liv och öppna upp till världen utanför.
Läs hela artikeln
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln
Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
Ska du renovera hemma? Läs vår guide till hur du anlitar ett proffs
Funderar du på att göra en hemrenovering och oroar dig över hur du ska hitta rätt hantverkare till att genomföra projektet? Beroende på hur stort projektet är kan det behövas en enda hantverkare eller ett helt team. Det viktigaste är att du hittar ett proffs som du kan lita på för att se till att du får ditt drömhem.
Läs hela artikeln
Hur du gör ditt hem mer energieffektivt
Vi tillbringar upp till 90% av tiden inomhus. Det pratas mycket om luftföroreningar och stigande koldioxidnivåer, men har du någonsin funderat över luftkvaliteten i ditt eget hem? Luftkvaliteten inomhus har stor inverkan på vår hälsa. En vuxen människa andas i genomsnitt in cirka 10 000 liter luft per dag, det mesta i hemmet. Det är mycket luft, det! Vi är övertygade om att takfönster kan förhöja det estetiska intrycket av alla hem och tillföra massor av naturligt ljus. Dessutom bidrar de till en bättre inomhusmiljö som främjar din hälsa.
Läs hela artikeln