Så planerar du en utbyggnad

Woman drawing on her tablet
Har du ont om plats hemma? Innan du börjar leta på bostadsmarknaden för att hitta något nytt, ta dig en funderare kring en utbyggnad. Det är ofta det mest tids- och kostnadseffektiva alternativet, framför allt om du trivs i grannskapet. Du kan få mer utrymme, förbättra livskvaliteten för dig och din familj och samtidigt höja bostadens värde – utan allt besvär med en stor flytt. Det är mycket att tänka på för att se till att du får ett rum som uppfyller alla behov hos en växande familj. Läs vår guide om hur du planerar en utbyggnad på bästa sätt.
Viktiga lärdomar
  • Ta hänsyn till dagsljuset redan på designstadiet – takfönster är ett fantastiskt sätt att fylla utbyggnaden med naturligt ljus.
  • Undersök och testa alla hantverkare noga för att se till att de har vad som krävs för att förverkliga din vision. Personliga rekommendationer är guld värda!
  • Kolla upp bygglov och byggregler för att se till att dina planer uppfyller kraven för dem.

Konkretisera din vision

Ett lyckat utbyggnadsprojekt börjar med en tydlig vision. Du vet att du behöver mer utrymme, men vad ska du använda det till? Vad fungerar i de rum du har i dag – och inte? Vilka problem behöver du lösa med utbyggnaden? Du drömmer kanske om ett kök och vardagsrum med öppen planlösning till stora familjesammankomster? Eller har ett desperat behov av en tvättstuga eller kanske ett lekrum till barnen? Eller så vill du ha ett allrum som kan användas som allt från hemmakontor till gästrum. Börja med att tänka igenom dina behov innan du träffar en arkitekt eller byggfirma, så att de kan ta fram en plan helt utifrån dina behov.

Låt dig inspireras

Nu har du chansen att drömma stort och göra en önskelista. Släpp loss fantasin genom att utforska olika former av utbyggnader i heminredningstidningar, renoveringsprogram på tv och inlägg på Instagram och Pinterest för att samla idéer och få en känsla för din egen stil och smak. Besök bekanta som har gjort en utbyggnad för att ta en titt och ta del av deras bästa tips på en lyckad renovering.

Vi ger kostnadsfri rådgivning och hjälper digFyll i formuläret

Gör en budget

En välbalanserad budget hjälper dig att se till att du får en utbyggnad som uppfyller alla behov utan att kostnaderna skenar iväg. Utgå från din önskelista och gå igenom vad du måste ha – och gärna vill ha. Räkna sedan ut vad allting kostar, från bygglov och arkitekt till byggfirma, material och inredning – det kan hända att du behöver stryka lite i önskelistan efteråt! Glöm inte att lämna utrymme för en nödmarginal.

Lär dig grunderna i hur du gör en budget till en utbyggnad

Kolla upp hantverkare

Tänk igenom vilka experter du behöver anlita till ditt projekt. En arkitekt eller inredningsdesigner kan vara en betydande kostnad, men deras erfarenhet och kompetens kan göra enorm skillnad. De kan till exempel ge dig råd om byggnadstekniker och visa hur du får ut mesta möjliga av det befintliga utrymmet i ditt hem.

Oavsett om du tänker anlita en arkitekt, byggfirma eller andra experter, ta dig tid att undersöka olika alternativ. Samla in flera offerter, besök slutförda projekt och prata med tidigare kunder. Be vänner och familj om rekommendationer och se till att du känner dig trygg med deras färdigheter och kommunikationssätt, eftersom ni förmodligen ska samarbeta i flera månader.

Tänk på det naturliga ljuset

Det är viktigt att tänka på dagsljuset när du designar en utbyggnad av ditt hem. Utbyggnader kan ibland leda till att ljuskällan hamnar längre bort från rummets mitt, vilket skapar mörkare ytor. Genom att sätta in takfönster i din utbyggnad kan du se till att det naturliga ljuset förs djupare in i rummet. De ger upp till dubbelt så mycket ljus som ett vertikalt fönster i samma storlek. Till skillnad från fasadfönster släpper takfönster in dagsljus till rummets alla hörn under hela dagen, eftersom de inte påverkas lika mycket av väderstrecken. Fundera över var du behöver ljuset mest i din utbyggnad, exempelvis ett takfönster över köksbänken för att se till att du har bra ljus under matlagningen.

Undersök bygglov och andra regler du behöver följa

Ett viktigt steg är att ta reda på vilka byggregler och bygglovskrav som gäller för dina planer. I Sverige krävs oftast inte bygglov för att göra högst en utbyggnad på högst 15 m2 på ett en- eller tvåbostadshus, en så kallad attefallstillbyggnad. I de flesta fall krävs det då i stället en anmälan och ett startbesked för att få börja bygga. Attefallstillbyggnaden får inte överstiga bostadshusets taknockshöjd och måste ligga minst 4,5 meter från tomtgränsen. Bygglovsbefrielsen för attefallstillbyggnader gäller inte på byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt (Källa: boverket.se).

Även om din utbyggnad är tillåten utan bygglov behöver du följa gällande byggregler för att se till att arbetet uppfyller en minimistandard. Om du delar vägg med en granne kan du också behöva underrätta dem och få ett skriftligt godkännande på förhand. Även om detta inte är nödvändigt rekommenderar vi att du tar ett vänskapligt snack med grannen för att presentera dina planer och se till att byggnadsprojektet går smidigt.

Hör med kommunens stadsbyggnadsförvaltning eller en stadsplaneringskonsult för att få hjälp med ditt projekt.

Ett lyckat utbyggnadsprojekt börjar med en tydlig vision. Du vet att du behöver mer utrymme, men vad ska du använda det till? Vilka problem behöver du lösa med utbyggnaden?

Författare

VELUX Editorial team

Dela

Läs fler artiklar

Allt du behöver veta för att bygga ditt nya hem och släppa in mesta möjliga dagsljus
Oavsett om du redan bestämt dig för att bygga själv eller om du funderar på var du ska börja någonstans så är det ett otroligt spännande projekt ... men det kan också vara skrämmande! När du ska bygga ett eget hus måste du verkligen kunna planera. Våra expertråd kring att bygga ett eget hus och fylla det med dagsljus är en bra utgångspunkt!
Läs hela artikeln
Kom igång med renoveringen hemma på bästa möjliga sätt
Ska du renovera hemma? Då ska du läsa vidare! En renovering är ett stort projekt där du måste planera allt från budget och tidsram till rivning, rekonstruktion och fönstrens placering. Kom igång på bästa möjliga sätt med den här checklistan.
Läs hela artikeln
Visa upp ditt hus från dess bästa sida
När det är dags att sälja ditt hus och göra det klart att presenteras på fastighetsmarknaden är det otroligt viktigt att du visar upp huset från dess bästa sida.
Läs hela artikeln
Hur du gör ditt hem mer energieffektivt
Vi tillbringar upp till 90% av tiden inomhus. Det pratas mycket om luftföroreningar och stigande koldioxidnivåer, men har du någonsin funderat över luftkvaliteten i ditt eget hem? Luftkvaliteten inomhus har stor inverkan på vår hälsa. En vuxen människa andas i genomsnitt in cirka 10 000 liter luft per dag, det mesta i hemmet. Det är mycket luft, det! Vi är övertygade om att takfönster kan förhöja det estetiska intrycket av alla hem och tillföra massor av naturligt ljus. Dessutom bidrar de till en bättre inomhusmiljö som främjar din hälsa.
Läs hela artikeln
Köket är hemmets hjärta
Tänker du renovera ett gammalt kök och funderar på hur du ska lägga upp planerna? Det är i köket livet händer. Det utgör själva hjärtat av hemmet och det är här familjen samlas efter en lång dag och där kompisar alltid hänger tillsammans. När du utför en köksrenovering behöver du en bra plan för att ge rummet det lyft det förtjänar. Behöver du hjälp med att komma igång? Inga problem, vi hjälper dig gärna!
Läs hela artikeln