Optimera din renovering genom att byta ut dina takfönster

Det kan verka som ett nödvändigt ont att byta ut takfönstren när du renoverar hemma, så många väljer helt enkelt att byta mot samma modell. Det är synd! Takfönster kan verkligen omvandla ett rum så att du ser det i ett helt nytt ljus. Gå inte miste om den här utmärkta chansen att få ut mesta möjliga av ditt renoveringsprojekt.

Saker att tänka på när du byter takfönster

Här är några saker att komma ihåg när du byter ut ett takfönster:

När ska du byta ut dina takfönster?

Ett takfönster håller i cirka 20 till 30 år. Du kan behöva byta ut ditt takfönster oftare om:

  • takfönstret är trasigt och inte går att laga, eller om det läcker
  • glaset inte längre är klart eller om det är vattenskadat
  • takfönstret har förlorat isoleringsförmågan.

Ett annat bra tillfälle att byta ut ditt takfönster är när du lägger om taket. Du kan spara pengar genom att byta ut dina takfönster när du lägger om taket, du ser till att takfönstren inte skadas och att takmaterialen matchar.

Viktiga lärdomar
  • Ska du lägga om taket hemma? Det är ett utmärkt tillfälle att byta ut dina takfönster, du kan både spara pengar och se till att materialen matchar.
  • I stället för att bara byta ut mot samma modell kan du omvandla hela utrymmet med större takfönster eller uppgradera till en eldriven eller solcellsdriven produkt.
  • Du kan byta mot samma modell på bara 4 timmar, och om du uppgraderar till flera eller större takfönster kan arbetet ta 1–2 dagar.

Få ut mesta möjliga av ditt renoveringsprojekt hemma genom att uppgradera dina takfönster

Fundera på om du ska uppgradera dina takfönster i stället för att byta mot samma modell. Ägna en stund åt att utforska de olika alternativen och ta tillfället i akt att ge hemmet en helt ny atmosfär. Om du väljer större takfönster eller kombinerar flera fönster får du bättre belysning inomhus.

Byt inte bara ut ditt takfönster utan släpp in mer dagsljus i dina utrymmen

Naturligt ljus kan verkligen ge hemmet en helt ny atmosfär. Ett enkelt sätt att släppa in mer dagsljus i dina rum utan att ge dig på en omfattande renovering är att byta ut dina takfönster. Så här kan du förvandla dina utrymmen hemma med hjälp av dagsljus:

Släpp in mer dagsljus i ditt utrymme

Börja med att kontrollera om du släpper in tillräckligt med dagsljus i hemmet för närvarande med VELUX dagsljusverktyg. Om du ska få in tillräckligt med dagsljus bör fönsterytan i rummet vara minst 20% av golvytan.

Om du byter ut dina gamla fönster mot nya, liknande takfönster behöver du inte något bygglov för bytet. Om du byter mot en annan sorts takfönster bör du dock kontrollera vilka regler som gäller. I de flesta fall går det snabbt och enkelt att söka tillstånd.

Naturligt ljus kan ge hemmet en helt ny atmosfär. Ett enkelt sätt att släppa in mer dagsljus utan att ge dig på en omfattande renovering är att byta ut dina takfönster.

Välj ett takfönster som passar dina rum och behov

Drömmer du om att få panoramautsikt eller att kunna stiga ut på din egen balkong? Då finns det ett takfönster som passar dig! Utgå från dina behov när du väljer takfönster.

När du byter takfönster är det även ett utmärkt tillfälle att göra en uppgradering. Det kan gälla att släppa in mer dagsljus, men också att lägga till funktioner de gamla fönstren inte hade, som isolering, ljudisolering, fjärrstyrning och funktioner för ett smart hem. Se till att du enkelt kan öppna och stänga fönstret med en knapptryckning eller VELUX App Control så att du kan ventilera ordentligt.

Läs fler artiklar

Så budgeterar du för att släppa in mer dagsljus
När du släpper in mer dagsljus ovanifrån kan du förvandla hela rummet. Många tror att det är dyrt och tidskrävande att sätta in takfönster. Vi håller inte med. Det är varken så dyrt eller komplicerat att sätta in takfönster som du kanske tror. Det viktiga är att du planerar och budgeterar för arbetet. Här är allt du behöver veta om kostnaden för att sätta in takfönster och hur du budgeterar för projektet.
Läs hela artikeln
Vill du sätta in ett takfönster? Här har vi samlat åtta steg som hjälper dig att komma igång
Takfönster är ett fantastiskt sätt att förändra ett rum med naturligt ljus. Genom att släppa in mer ljus i rummet kan du inreda en råvind eller förvandla mörka skrymslen till vackra, användbara ytor. Det är en vanlig myt att det är ett dyrt och krångligt renoveringsprojekt att sätta in takfönster. Låt oss ta hål på den genom att undersöka hur ett takfönster installeras.
Läs hela artikeln
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln
Myter om takfönster
Låt inte falska myter om takfönster hindra dig från att uppleva glädjen av ett hem som badar i naturligt dagsljus. Det finns ingen anledning att inte släppa in dagsljus och frisk luft från ovan i ditt hem. Det är det bästa sättet att höja komforten, förvandla rummet, ge inredningen nytt liv och öppna upp till världen utanför.
Läs hela artikeln
De bästa smarta hem-enheterna för ett sundare hem
Från Wi-Fi glödlampor till entrékameror – världen har verkligen tagit smarta hem-enheter till sitt hjärta. Men visste du att teknik för smarta hem även kan ge ditt hem en hälsokick?
Läs hela artikeln