Så får du ett mer energieffektivt hem

Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.

Gör en miljöinsats med välisolerade fönster

Det finns många sätt att göra en insats för miljön. En del drar ner på köttet och handlar second hand-kläder. Andra funderar över hur de kan minska sitt koldioxidavtryck genom att köra elbil eller flyga mindre. Eftersom vi tillbringar så mycket tid i våra hem är det viktigt att vi tänker på miljön även här. Undersök hur energieffektivt ditt hem är och fatta medvetna beslut om hur du kan förbättra det. En sak som garanterat hjälper är att byta ut gamla fönster mot nya med bättre isolering.

Är dina fönster energieffektiva? 

Ett vanligt småhus förlorar ungefär 10% av värmen genom fönstren. Genom att ta reda på energieffektiviteten hos dina nuvarande fönster kan du räkna ut hur mycket du skulle spara på att byta dem. När du investerar i välisolerade fönster sparar du också pengar på uppvärmningen och släpper in mer dagsljus i ditt hem.

Viktiga lärdomar
  • Takfönster kan göra ditt hem mer energieffektivt genom sin isolerande effekt och eftersom du inte behöver lika mycket artificiell belysning.
  • Beräkna hur energieffektiva dina befintliga takfönster är för att se om du kan spara energi och pengar genom att byta dem.
  • Om du förser dina takfönster med rätt in- och utvändiga solskydd kan du också se till att naturligt dagsljus blir din främsta ljuskälla – året om.

Spara både pengar och energi

Nya fönster har bättre karmar och bättre glas, så de sparar såväl energi som en rejäl slant. Materialen i VELUX takfönster är designade för att minska energiförlusterna i ditt hem.

Tekniska framsteg som möjliggör glaskassetter med bättre prestanda (lägre U-värden) leder till att överskottsvärme inte försvinner ut från huset. På så sätt blir byggnaden mindre beroende av energi till uppvärmning, vilket ger en lägre elräkning. Lär dig mer om energieffektivisering i byggsektorn.

Dessutom är det alltid nödvändigt att byta ut gamla fönster till slut, eftersom deras prestanda försämras med åren. Det beror framför allt på att den isolerande gasen mellan glaspanelerna börjar läcka med tiden, så att fönstren blir allt mindre effektiva.

”Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet”.

Byt dina fönster och spara energi

Sammanfattningsvis finns det många sätt att minska ditt koldioxidavtryck. Om du vill uppnå varaktig förändring kan det vara en god idé att byta fönster och samtidigt få en lägre elräkning.

Så tolkar du fönstrens effektivitetsbeteckning

Energieffektiva fönster kallas även för energifönster. Fönstren är konstruerade för att förhindra att uppvärmd eller nedkyld luft försvinner från hemmet, vilket gör dem mer energieffektiva. Den ökade isoleringen minskar hemmets energiförbrukning – och sänker därmed också räkningen! Samtidigt blir inomhusmiljön mer behaglig, eftersom fönstren kan öppnas för att förbättra hemmets ventilation och luftcirkulation.

Gör takfönstren till din mest tillförlitliga ljuskälla

En annan viktig aspekt är att du, genom att lägga till fler fönster i ditt hem, också tillför en energisnål ljuskälla, så att du inte behöver lägga lika mycket pengar på artificiell belysning. Om du väljer tillräckligt många takfönster och placerar dem på genomtänkta platser över hela boytan, kan du undvika behovet av konstbelysning under dagen och spara en hel del på kommande års elräkningar.

Om du dessutom förser takfönstren med väl valda in- och utvändiga solskydd kan du också behålla en behaglig temperatur i rummen året om – och bli mindre beroende av kostsamma luftkonditionerings- och uppvärmningssystem. Fönster är med andra ord ett betydligt mer naturligt (och hållbart) sätt att reglera din inomhusmiljö.

Läs fler artiklar