Så får du ett mer energieffektivt hem

Mysigt vindrum för barn med VELUX takfönster, vit spjälsäng, gungstol och växt.
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Viktiga lärdomar
  • Takfönster kan göra ditt hem mer energieffektivt genom sin isolerande effekt och eftersom du inte behöver lika mycket artificiell belysning.
  • Beräkna hur energieffektiva dina befintliga takfönster är för att se om du kan spara energi och pengar genom att byta dem.
  • Om du förser dina takfönster med rätt in- och utvändiga solskydd kan du också se till att naturligt dagsljus blir din främsta ljuskälla – året om.

Gör en miljöinsats med välisolerade fönster

Det finns många sätt att göra en insats för miljön. En del drar ner på köttet och handlar second hand-kläder. Andra funderar över hur de kan minska sitt koldioxidavtryck genom att köra elbil eller flyga mindre. Eftersom vi tillbringar så mycket tid i våra hem är det viktigt att vi tänker på miljön även här. Undersök hur energieffektivt ditt hem är och fatta medvetna beslut om hur du kan förbättra det. En sak som garanterat hjälper är att byta ut gamla fönster mot nya med bättre isolering.

Är dina fönster energieffektiva?

Ett vanligt småhus förlorar ungefär 10% av värmen genom fönstren. Genom att ta reda på energieffektiviteten hos dina nuvarande fönster kan du räkna ut hur mycket du skulle spara på att byta dem. När du investerar i välisolerade fönster sparar du också pengar på uppvärmningen och släpper in mer dagsljus i ditt hem.

Spara både pengar och energi

Nya fönster har bättre karmar och bättre glas, så de sparar såväl energi som en rejäl slant. Materialen i VELUX takfönster är designade för att minska energiförlusterna i ditt hem.

Tekniska framsteg som möjliggör glaskassetter med bättre prestanda (lägre U-värden) leder till att överskottsvärme inte försvinner ut från huset. På så sätt blir byggnaden mindre beroende av energi till uppvärmning, vilket ger en lägre elräkning. Lär dig mer om energieffektivisering i byggsektorn.

Dessutom är det alltid nödvändigt att byta ut gamla fönster till slut, eftersom deras prestanda försämras med åren. Det beror framför allt på att den isolerande gasen mellan glaspanelerna börjar läcka med tiden, så att fönstren blir allt mindre effektiva.

Byt dina fönster och spara energi

Sammanfattningsvis finns det många sätt att minska ditt koldioxidavtryck. Om du vill uppnå varaktig förändring kan det vara en god idé att byta fönster och samtidigt få en lägre elräkning.

Så tolkar du fönstrens effektivitetsbeteckning

Energieffektiva fönster kallas även för energifönster. Fönstren är konstruerade för att förhindra att uppvärmd eller nedkyld luft försvinner från hemmet, vilket gör dem mer energieffektiva. Den ökade isoleringen minskar hemmets energiförbrukning – och sänker därmed också räkningen! Samtidigt blir inomhusmiljön mer behaglig, eftersom fönstren kan öppnas för att förbättra hemmets ventilation och luftcirkulation.

Gör takfönstren till din mest tillförlitliga ljuskälla

En annan viktig aspekt är att du, genom att lägga till fler fönster i ditt hem, också tillför en energisnål ljuskälla, så att du inte behöver lägga lika mycket pengar på artificiell belysning. Om du väljer tillräckligt många takfönster och placerar dem på genomtänkta platser över hela boytan, kan du undvika behovet av konstbelysning under dagen och spara en hel del på kommande års elräkningar.

Om du dessutom förser takfönstren med väl valda in- och utvändiga solskydd kan du också behålla en behaglig temperatur i rummen året om – och bli mindre beroende av kostsamma luftkonditionerings- och uppvärmningssystem. Fönster är med andra ord ett betydligt mer naturligt (och hållbart) sätt att reglera din inomhusmiljö.

Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.

Läs fler artiklar

De bästa smarta hem-enheterna för ett sundare hem
Från Wi-Fi glödlampor till entrékameror – världen har verkligen tagit smarta hem-enheter till sitt hjärta. Men visste du att teknik för smarta hem även kan ge ditt hem en hälsokick?
Läs hela artikeln
Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
Takfönster eller fasadfönster
Om du renoverar eller moderniserar ditt hem har du förmodligen även funderat på vilka fönster du vill ha. Det är ett både svårt och viktigt beslut, vilket inte är så konstigt med tanke på att naturligt dagsljus kan få oss att må bättre. I slutändan handlar det om att välja mellan fasadfönster och takfönster. Även om du så klart kan installera både och ger takfönster vissa fördelar som du helt enkelt inte kan få med fasadfönster. 
Läs hela artikeln
Hur du gör ditt hem mer energieffektivt
Vi tillbringar upp till 90% av tiden inomhus. Det pratas mycket om luftföroreningar och stigande koldioxidnivåer, men har du någonsin funderat över luftkvaliteten i ditt eget hem? Luftkvaliteten inomhus har stor inverkan på vår hälsa. En vuxen människa andas i genomsnitt in cirka 10 000 liter luft per dag, det mesta i hemmet. Det är mycket luft, det! Vi är övertygade om att takfönster kan förhöja det estetiska intrycket av alla hem och tillföra massor av naturligt ljus. Dessutom bidrar de till en bättre inomhusmiljö som främjar din hälsa.
Läs hela artikeln
Vilka solskydd passar bäst till ditt hem?
Genom att komplettera dina takfönster med invändiga solskydd får du större kontroll och flexibilitet när det gäller rummets ljus- och värmenivå. Det är viktigt att du hittar rätt invändiga solskydd till ditt hem. Hos VELUX är det enkelt, eftersom vi erbjuder ett stort utbud av solskydd som passar perfekt till VELUX takfönster och takfönsterkupoler för platta tak. Det går snabbt och enkelt att installera dem, de har en hållbar konstruktion och finns i många olika modeller, tyger och färger. Så oavsett om du vill ha en ljusdämpande plisségardin som tillför finess i vardagsrummet eller en mörkläggningsgardin som ger ostörd skönhetssömn, har vi ett solskydd för alla dina rum.
Läs hela artikeln