Så budgeterar du för att släppa in mer dagsljus

Mysigt kontor på vinden med VELUX takfönster, skrivbord och laptop.
När du släpper in mer dagsljus ovanifrån kan du förvandla hela rummet. Många tror att det är dyrt och tidskrävande att sätta in takfönster. Vi håller inte med. Det är varken så dyrt eller komplicerat att sätta in takfönster som du kanske tror. Det viktiga är att du planerar och budgeterar för arbetet. Här är allt du behöver veta om kostnaden för att sätta in takfönster och hur du budgeterar för projektet.
Viktiga lärdomar
  • När du budgeterar för att släppa in mer dagsljus ska du fundera på hur stora och hur många takfönster du vill ha, och välja om styrningen ska vara manuellt, eldriven eller solcellsdriven.
  • Ett takfönster kan sänka dina energikostnader. VELUX takfönster med 3-glas är optimalt värmeeffektiva, energieffektiva och ger en behaglig inomhusmiljö.
  • För att du ska få tillräckligt med dagsljus i rummet bör fönsterytan vara minst 20 % av golvytan.

Kostnaden för en takfönsterinstallation

Om du vill sätta in takfönster och släppa in mer dagsljus hemma är det bra att börja med en budget. Den är en bra utgångspunkt och gör att du kan känna dig tryggare.

Det här måste du tänka igenom:

Det här ska du räkna in i budgeten för att sätta in takfönster

Priset för att sätta in ett takfönster beror på många faktorer. Här är några saker du bör tänka igenom när du budgeterar för att släppa in mer dagsljus:

  • typen av takfönster samt vilken karm och glaskassett du föredrar
  • takfönstrens storlek och antalet fönster du vill installera
  • vilken typ av tak du har, hur enkelt det är att ta sig ut på det och om det behövs ställningar för att nå taket
  • hur du vill styra det, om takfönstret ska styras manuellt, vara eldrivet eller solcellsdrivet
  • valet av invändig finish (ommålning, smyginklädnad och putsning).

Kostnaden för att installera ett takfönster beror på vad du väljer

Kostnaden för att installera ett takfönster beror på typen av tak, vilken fönsterlösning du väljer och var i landet du bor. 

Det är så klart alltid en bra idé att investera i mer dagsljus. Om du ändå ska lägga tid och pengar på att installera takfönster kan det löna sig i längden att välja det större alternativet. 

Om du ska byta takfönster bör du läsa den här artikeln.

När du lägger till VELUX takfönster förvandlas hela rummet

Med ett takfönster i dina rum kan du släppa in mesta möjliga dagsljus i hemmet. Takfönster är ett utmärkt sätt att förbättra inomhusmiljön.

Med ett takfönster kan du även sänka dina energikostnader. VELUX takfönster med 3-glas är optimalt värmeeffektiva, energieffektiva och ger en behaglig inomhusmiljö.

Upptäck VELUX takfönsterlösningar. 

 

Därför är det en bra idé att sätta in takfönster

För att du ska få tillräckligt med dagsljus i rummet bör fönsterytan vara minst 20 % av golvytan.

Med ett takfönster släpper du in mesta möjliga dagsljus i hemmet, du får upp till dubbelt så mycket ljus som med ett fasadfönster. Ett utmärkt val om du frågar oss!

Upptäck våra olika lösningar – hitta ett takfönster som matchar dina önskemål och din budget.

Det är varken lika dyrt eller komplicerat att sätta in takfönster som du kanske tror. Allt handlar om hur du planerar och budgeterar för arbetet.

Läs fler artiklar

Radhus med rött tegeltak och VELUX takfönster mitt i grönskan.
Ge ditt hem en ny atmosfär genom att byta takfönster
I många fall kan du uppgradera hemmet genom att helt enkelt uppgradera dina takfönster till en nyare modell i samma storlek. Dagens takfönster är dock inte längre bara funktionella, utan ett välkommet tillskott som gör hemmet mer estetiskt. Det finns en mängd nya modeller och alternativ att överväga om du ska renovera hemma. Du kan enkelt ge dina rum en helt ny atmosfär genom att uppgradera till en ny sorts takfönster.
Läs hela artikeln
Bostadshus med röda takpannor och flera VELUX takfönster, omgivet av stadsgrönska.
 Sätta in takfönster: Så hittar du rätt lösning
Takfönster kan vara precis vad du behöver för att förändra ett rum eller skapa en spännande utbyggnad. Och även om takfönster är ett enkelt sätt att ge alla rum ett ansiktslyft – och har en rad fördelar – finns det några saker du behöver tänka på innan du greppar storsläggan. Vi har samlat allt du behöver veta innan du sätter in fönster i ett gammalt eller nytt hus.
Läs hela artikeln
Sovrum på vinden med säng, skrivbord och två VELUX takfönster.
Få dagsljusets alla fördelar med ett nytt takfönster
Är det dags att byta takfönster? Tänk steget längre – uppgradera dem! Genom att uppgradera dina takfönster kan du släppa in mer dagsljus, och det har mängder med fördelar. Här är allt du behöver veta om när och varför du bör byta ut dina takfönster.
Läs hela artikeln
Mysigt sovrum på vinden med VELUX takfönster och reflekterande glasvägg, med utsikt över grönska.
Spara energi med ett smart hem
Framtiden är här. Vi har tekniken som krävs för att skapa mer effektiva och hälsosamma hem – och VELUX takfönster är en del i det. Smarta hem är här för att stanna och vi kan optimera dina levnadsförhållanden med integrerad teknik och smartphones. Med hjälp av smartphones kan vi övervaka och styra enheter i hemmet, vilket kan ge flera hälsofördelar. Och eftersom Rom inte byggdes på en dag grundas alla smarta hem genom att du ansluter en enhet till en annan och sedan fortsätter i samma stil. 
Läs hela artikeln
Vindsvardagsrum med naturligt ljus från VELUX takfönster, träbjälkar och mysig inredning.
Skydda dina takfönster och takfönsterkupoler
Vädrets makter utsätter oss och våra hem för en rad utmaningar och i slutändan påverkar alla slags väder hur du upplever ditt hem. Ta bara de där härligt varma sommardagarna som ... tja, inte är så underbara när det blir stekhett inomhus. Oavsett om det är gassande sol, regn, snö eller hagel har VELUX ett stort sortiment som hjälper dig att hantera vädrets nyckfulla sidor. 
Läs hela artikeln