Myter om takfönster

Charmigt vindskontor med VELUX takfönster och vintageinredning.

Låt inte falska myter om takfönster hindra dig från att uppleva glädjen av ett hem som badar i naturligt dagsljus. Det finns ingen anledning att inte släppa in dagsljus och frisk luft från ovan i ditt hem. Det är det bästa sättet att höja komforten, förvandla rummet, ge inredningen nytt liv och öppna upp till världen utanför.

Vi har samlat några av de allra vanligaste missuppfattningarna om takfönster och förklarar hur du, med rätt installation och tillbehör, absolut inte behöver oroa dig över att sätta in takfönster under din nästa renovering!

Viktiga lärdomar
  • Det finns många ogrundade myter om takfönster, som hindrar kunder från att köpa dem.
  • Vissa tror att takfönster lätt börjar läcka, gör att rummet blir för varmt eller minskar avskildheten. Med rätt installation och fönstertillbehör kan du enkelt undvika de här problemen.
  • Myten att takfönster är svåra att rengöra stämmer inte. VELUX takfönster blir vanligtvis inte smutsiga och det gäller även takfönsterkupoler med välvt glas och planglas. Takfönster för sluttande tak kan dessutom vridas 180 grader för säker rengöring.

"Alla takfönster börjar läcka till slut"

Om ett takfönster inte är korrekt installerat och tätat, kan det naturligtvis läcka. VELUX takfönster är designade för att kunna installeras smidigt i taket och vi erbjuder ett stort utbud av intäckningsplåtar och tillbehör som passar din taktyp och taklutning. Så länge du väljer en kompetent och välutbildad montör bör ditt takfönster därför vara vädertätt i många år framöver! Nedan har vi samlat råd om hur du väljer en av våra VELUX Takfönsterexperter!

"Takfönster gör att rummet blir för varmt på sommaren"

Är du rädd för att huset ska bli för varmt på sommaren om du sätter in takfönster? Glöm inte att om du installerar takfönster i ett rum får du också ett enkelt sätt att regelbundet vädra i rummet och förbättra inomhusluftens kvalitet. Om varmt väder verkligen är ett problem kan du också förse takfönstren med utvändiga värmereducerande solskydd, så att solljuset reflekteras istället för att komma in i huset. På så sätt kan du bibehålla en behaglig inomhusmiljö året om.

"Man måste rengöra takfönster stup i kvarten"

När du sätter in någon form av fönster i huset innebär det förstås att lite skötsel och underhåll tillkommer. Men eftersom de flesta takfönster installeras i sluttande tak brukar smuts och skräp vanligtvis inte fastna på glaset och försämra utsikten. Även vårt sortiment med takfönsterkupoler för platta tak, kan förses med en överdel i välvt glas, så att färre löv och grenar samlas på glaset. Den goda nyheten är att när dina takfönster för sluttande tak behöver rengöras kan de enkelt vridas 180°, så att du tryggt kan putsa dem från insidan.

"Takfönster betyder ‘farväl’ till insynsskydd"

Det är fullt förståeligt att när du sätter in takfönster i något av husets rum, oroar du dig över att grannarna ska kunna se in i hemmet. Men med VELUX kan du faktiskt få det bästa av två världar! Förse dina takfönster med VELUX solskydd från vårt omfattande sortiment, så har du insynsskydd när du behöver det. Från fullständig mörkläggning till lätt ljusdämpning – VELUX har en solskyddslösning för alla rum, så att du verkligen kan trivas i ditt nya, ljusa rum.
Det finns många goda skäl att släppa in dagsljus och frisk luft från ovan i ditt hem. Det är det bästa sättet att höja komforten, förvandla rummet, ge inredningen nytt liv och öppna upp till världen utanför.

Läs fler artiklar

Modernt enfamiljshus med VELUX takfönster och mörka takpannor, omgivet av grönska.
Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
Mysigt vindrum för barn med VELUX takfönster, vit spjälsäng, gungstol och växt.
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln
Professionell montör monterar ett VELUX takfönster från ett inifrånperspektiv.
Vill du sätta in ett takfönster? Här har vi samlat åtta steg som hjälper dig att komma igång
Takfönster är ett fantastiskt sätt att förändra ett rum med naturligt ljus. Genom att släppa in mer ljus i rummet kan du inreda en råvind eller förvandla mörka skrymslen till vackra, användbara ytor. Det är en vanlig myt att det är ett dyrt och krångligt renoveringsprojekt att sätta in takfönster. Låt oss ta hål på den genom att undersöka hur ett takfönster installeras.
Läs hela artikeln
Mor med barn vid badkar under ett VELUX takfönster i ett ljust badrum.
De bästa smarta hem-enheterna för ett sundare hem
Från Wi-Fi glödlampor till entrékameror – världen har verkligen tagit smarta hem-enheter till sitt hjärta. Men visste du att teknik för smarta hem även kan ge ditt hem en hälsokick?
Läs hela artikeln
Arbetare installerar ett VELUX takfönster på ett tegeltak, förbättrar hemmets belysning.
Ska du renovera hemma? Läs vår guide till hur du anlitar ett proffs
Funderar du på att göra en hemrenovering och oroar dig över hur du ska hitta rätt hantverkare till att genomföra projektet? Beroende på hur stort projektet är kan det behövas en enda hantverkare eller ett helt team. Det viktigaste är att du hittar ett proffs som du kan lita på för att se till att du får ditt drömhem.
Läs hela artikeln