De bästa smarta hem-enheterna för ett sundare hem

Mor med barn vid badkar under ett VELUX takfönster i ett ljust badrum.

Från Wi-Fi glödlampor till entrékameror – världen har verkligen tagit smarta hem-enheter till sitt hjärta. Men visste du att teknik för smarta hem även kan ge ditt hem en hälsokick?

Smarta hem-enheter kan hjälpa dig att kontrollera dagsljusnivåer, reglera rumstemperaturen och se till att ditt hem är välventilerat – alla faktorer som bidrar till en friskare inomhusmiljö.

I den här artikeln tittar vi närmare på vikten av ett hälsosamt inomhusklimat och tre av de bästa smarta hem-enheterna.

Viktiga lärdomar
  • Smarta hem-enheter kan hjälpa dig att vädra hemma, reglera temperaturen och bibehålla en hälsosam hemmiljö.
  • AirBird® är en smarta hem-enhet som hela tiden mäter koldioxidnivåer, temperatur och luftfuktighet. Den piper och lyser svagt när något behöver göras för att förbättra luftkvaliteten.
  • VELUX ACTIVE with NETATMO kombinerar NETATMO-mätaren för luftkvalitet och ljudnivåer i hemmet med VELUX ACTIVE, en smartphoneapp som ansluts till eldrivna och solcellsdrivna takfönster. Den här lösningen för smarta hem kan förbättra luftkvalitet, ljuskontroll, temperatur med mera – snabbt och smidigt direkt från mobilen.

Vad är en hälsosam inomhusmiljö?

Du vet förmodligen hur en ohälsosam inomhusmiljö känns. Kvav, instängd luft. Mörka, dragiga utrymmen. Dålig lukt. Rum som antingen är för varma eller för kalla.

Instängd inomhusluft och dåligt ventilerade rum kan ge negativa hälsoeffekter, exempelvis huvudvärk, trötthet, koncentrationssvårigheter och ökad risk för astma, allergier och problem med andningsvägarna. Torr luft kan irritera ögon och hud, medan alltför hög luftfuktighet kan orsaka fukt och mögel som leder till allergiska reaktioner samt irritation i ögon, näsa och hals.

Att vistas i ett hus med hälsosam inomhusmiljö känns å andra sidan bra, oavsett om du jobbar hårt eller bara kopplar av. För att skapa en sådan miljö krävs bland annat:

Gott om dagsljus

Människan behöver dagsljus! Det höjer humöret och hjälper oss att behålla dygnsrytmen, så att vi sover gott. Tillräckligt med dagsljus förknippas med mer energi, mindre trötta ögon och bättre immunförsvar mot sjukdomar och infektioner.

Frisk luft och bra ventilation

Bra ventilation och massor av frisk luft bidrar till att kontrollera luftfuktigheten, minska allergener och förhindra huvudvärk och trötthet. Frisk luft kan också få oss att känna oss piggare och närmare naturen utanför.

Varför är det så viktigt med en hälsosam inomhusmiljö?

Studier visar att människor i vissa länder tillbringar 90% av sin tid inomhus. För många av oss är hemmet inte bara en plats där vi sover, äter och kopplar av, utan också en plats för arbete eller studier. Eftersom vi vistas så mycket i de här allaktivitetshusen behöver de vara hälsosamma, så att vi i vår tur kan hålla oss friska, lyckliga – och produktiva.

De bästa smarta hem-enheterna för ett sundare hem

Ibland är vi inte medvetna om att inomhusmiljön inte är optimal förrän vi märker dess negativa effekter, till exempel tappar koncentrationen eller får huvudvärk. Smarta hem-enheter kan räta ut frågetecknen genom att bibehålla en frisk inomhusmiljö i ditt hem, oavsett väder eller tid på dagen. Här har vi samlat några av de bästa.

AirBird®

För många år sedan skickades klargula kanariefåglar ner i kolgruvor för att varna gruvarbetarna om giftig gas började läcka ut. Detta blev inspirationen till AirBird®, en smarta hem-enhet för inomhusluftkvalitet som har tagits fram i samarbete med VELUX Gruppen, Leapcraft och GXN. Den mäter koldioxidnivå, temperatur och luftfuktighet med några minuters mellanrum. Om koldioxidnivån blir för hög avger AirBird® ett pipande ljud och blinkar svagt för att ange att det är dags att göra något för att förbättra luftkvaliteten – till exempel öppna fönstren för att släppa in frisk luft. När luftkvaliteten är återställd hörs ett annat ljud.

AirBird® är batteridriven och klar att användas direkt ur förpackningen. Den eleganta, fågelformade designen inspirerad av japansk origami är lika smakfull som smart!

Läs mer om AirBird® på getairbird.com.

VELUX ACTIVE

Tänk dig att få vakna till naturligt ljus i stället för en ringande väckarklocka eller att komma hem till ett härligt nyvädrat hus efter en lång dag på jobbet. Det är bara två av alla sätt som VELUX ACTIVE tekniken för smarta hem kan hjälpa till att göra ditt hem mer behagligt.

VELUX ACTIVE är en lättinstallerad inomhus klimatkontroll som ansluter VELUX solcellsdrivna eller eldrivna takfönster och in- och utvändiga solskydd till en smidig smartphoneapp, så att du kan styra hemmets inomhusmiljö var du än är. Den smarta sensorn övervakar temperatur, luftfuktighet och koldioxidnivåer och manövrerar sedan automatiskt dina anslutna produkter när nivåerna blir för höga eller låga. Allt från att öppna takfönstren under varma dagar till att stänga dem när regnet är på väg.

Du kan manövrera anslutna produkter via appen och till och med skapa anpassade scheman. Integrering med smarta högtalare är standard, så du kan dra ner solskydden inför tuppluren med ett enkelt “Hej Siri!”

Läs mer om VELUX ACTIVE smarta hem-enheter

NETATMO Smart Indoor Air Quality Monitor

Den här smarta enheten för hemmet mäter luftkvalitet, ljudnivåer, luftfuktighet och temperatur och skickar sedan varningar till din smarta enhet om potentiella problem. Den ger till och med förslag på hur du kan lösa dem. Oavsett om du vill hålla ett öga på koldioxidnivån för att undvika huvudvärk, optimera ljudnivån för en god natts sömn eller få rätt luftfuktighet för att hjälpa ett barn med astma, kan Monitor berätta vilka anpassningar du behöver göra.

Med sin stilrena, cylindriska design pryder NETATMO Smart Indoor Air Quality Monitor sin plats i alla hem.

Läs mer om den här smarta hem-enheten på netatmo.com.

Smarta hem-enheter kan hjälpa dig att kontrollera dagsljusnivåer, reglera rumstemperaturen och se till att ditt hem är välventilerat – alla faktorer som bidrar till en friskare inomhusmiljö.

Författare

VELUX Editorial team

Dela

Källor

https://getairbird.com

https://www.netatmo.com/el-gr/aircare/homecoach

Läs fler artiklar

Professionell montör monterar ett VELUX takfönster från ett inifrånperspektiv.
Vill du sätta in ett takfönster? Här har vi samlat åtta steg som hjälper dig att komma igång
Takfönster är ett fantastiskt sätt att förändra ett rum med naturligt ljus. Genom att släppa in mer ljus i rummet kan du inreda en råvind eller förvandla mörka skrymslen till vackra, användbara ytor. Det är en vanlig myt att det är ett dyrt och krångligt renoveringsprojekt att sätta in takfönster. Låt oss ta hål på den genom att undersöka hur ett takfönster installeras.
Läs hela artikeln
Mysigt vindrum för barn med VELUX takfönster, vit spjälsäng, gungstol och växt.
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln
Arbetare installerar ett VELUX takfönster på ett tegeltak, förbättrar hemmets belysning.
Ska du renovera hemma? Läs vår guide till hur du anlitar ett proffs
Funderar du på att göra en hemrenovering och oroar dig över hur du ska hitta rätt hantverkare till att genomföra projektet? Beroende på hur stort projektet är kan det behövas en enda hantverkare eller ett helt team. Det viktigaste är att du hittar ett proffs som du kan lita på för att se till att du får ditt drömhem.
Läs hela artikeln
Mysigt vardagsrum med VELUX takfönster, trä-tak och moderna möbler.
Takfönster eller fasadfönster
Om du renoverar eller moderniserar ditt hem har du förmodligen även funderat på vilka fönster du vill ha. Det är ett både svårt och viktigt beslut, vilket inte är så konstigt med tanke på att naturligt dagsljus kan få oss att må bättre. I slutändan handlar det om att välja mellan fasadfönster och takfönster. Även om du så klart kan installera både och ger takfönster vissa fördelar som du helt enkelt inte kan få med fasadfönster. 
Läs hela artikeln
Modernt enfamiljshus med VELUX takfönster och mörka takpannor, omgivet av grönska.
Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln