Vill du sätta in ett takfönster? Här har vi samlat åtta steg som hjälper dig att komma igång

Hur ett VELUX takfönster installeras
Takfönster är ett fantastiskt sätt att förändra ett rum med naturligt ljus. Genom att släppa in mer ljus i rummet kan du inreda en råvind eller förvandla mörka skrymslen till vackra, användbara ytor. Det är en vanlig myt att det är ett dyrt och krångligt renoveringsprojekt att sätta in takfönster. Låt oss ta hål på den genom att undersöka hur ett takfönster installeras.
Viktiga lärdomar
  • Det är betydligt enklare än du tror att sätta in takfönster, du behöver bara förstå processen.
  • De olika steg som krävs för att sätta in ett takfönster är logiska. Du börjar med att välja rätt plats till takfönstret och slutar med att täcka för hålet runt takfönstret med gips. Du hittar hela checklistan i artikeln.
  • Det bästa sättet att se till att arbetet blir ordentligt utfört är att anlita ett proffs för att installera ditt takfönster, allra helst en VELUX Takfönsterexpert.

Det är enklare än du tror att sätta in takfönster

Krånglig installation, risk för olyckor och kostsamma arbetsmoment är bara några av alla vanliga argument som brukar dyka upp när någon funderar på att sätta in takfönster. Men det behöver inte vara vare sig svårt eller tidskrävande att installera takfönster. Ofta är det bara en fråga om att veta hur – och välja rätt person till jobbet.

När du har koll på processen infinner sig lugnet

Husägare som aldrig har gjort några takprojekt oroar sig ibland över att installera takfönster. Ofta kan de bli lugnade genom att helt enkelt sätta sig in i hur installationsprocessen går till. Det underlättar också om du tänker leda projektet – eller till och med montera takfönster själv.

Om vi tittar på processen ur ett VELUX perspektiv är den enkel att utföra och mindre besvärlig än du kanske tror. Med det sagt krävs kunskap och kompetens för att installera takfönster.

Åtta steg för att installera ett takfönster

Takfönsterinstallationen består av åtta huvudsakliga steg:

Steg 1: Välja rätt plats

Steg 2: Ta bort takpannor eller takplattor (om huset har sådana)

Steg 3: Ta upp ett hål i taket

Steg 4: Mäta öppningen till takfönstret

Steg 5: Montera karmen (med hänsyn till isolering och korrekt installation för att undvika läckage osv.). Montörerna fäster karmen till det nya takfönstret i takläkten och installerar samtidigt intäckningsplåten och fäster takpannor eller takplattor runt plåten

Steg 6: Installera fönsterbågen

Steg 7: Anpassa insidan och se till att fönstret sitter fast och är ordentligt tillslutet. Den invändiga smyginklädnaden sätts in för att förbättra isoleringen och förhindra att fukt tränger in genom öppningen runt takfönstret

Steg 8: Rengör och måla. Gipsa innertaket för att täcka igen det invändiga hålet runt takfönstret

Det är allt. Sedan kan du lugnt luta dig tillbaka och njuta av dagsljuset som flödar in i ditt hem.

Låt en skicklig montör förvandla ditt hem 

Installationen av VELUX takfönster är ett enkelt hemrenoveringsprojekt. Om du bor kvar i huset under tiden får du dock räkna med lite störningar vid monteringen. Det tar vanligtvis bara en till två dagar att installera ett takfönster – och vi kan lova att resultatet är värt det!

Välj rätt hantverkare

Välj rätt person till jobbet, så kan du känna dig lugn. Innan arbetet påbörjas förbereder fönstermontörerna rummet för att skydda inredningen från byggdamm. En skicklig hantverkare kan hjälpa dig att undvika fallgroparna med en felaktigt utförd takfönsterinstallation.

Vill du ha ett tips? Satsa på en VELUX Takfönsterexpert. De genomgår skräddarsydd utbildning om installation av VELUX produkter och har all den senaste informationen om våra produkter.

Det behöver inte vara vare sig svårt eller tidskrävande att installera takfönster. Ofta är det bara en fråga om att veta hur – och välja rätt person till jobbet.

Läs fler artiklar

Myter om takfönster
Låt inte falska myter om takfönster hindra dig från att uppleva glädjen av ett hem som badar i naturligt dagsljus. Det finns ingen anledning att inte släppa in dagsljus och frisk luft från ovan i ditt hem. Det är det bästa sättet att höja komforten, förvandla rummet, ge inredningen nytt liv och öppna upp till världen utanför.
Läs hela artikeln
Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
Ska du renovera hemma? Läs vår guide till hur du anlitar ett proffs
Funderar du på att göra en hemrenovering och oroar dig över hur du ska hitta rätt hantverkare till att genomföra projektet? Beroende på hur stort projektet är kan det behövas en enda hantverkare eller ett helt team. Det viktigaste är att du hittar ett proffs som du kan lita på för att se till att du får ditt drömhem.
Läs hela artikeln
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln
Hur du gör ditt hem mer energieffektivt
Vi tillbringar upp till 90% av tiden inomhus. Det pratas mycket om luftföroreningar och stigande koldioxidnivåer, men har du någonsin funderat över luftkvaliteten i ditt eget hem? Luftkvaliteten inomhus har stor inverkan på vår hälsa. En vuxen människa andas i genomsnitt in cirka 10 000 liter luft per dag, det mesta i hemmet. Det är mycket luft, det! Vi är övertygade om att takfönster kan förhöja det estetiska intrycket av alla hem och tillföra massor av naturligt ljus. Dessutom bidrar de till en bättre inomhusmiljö som främjar din hälsa.
Läs hela artikeln