Vill du sätta in ett takfönster? Här har vi samlat åtta steg som hjälper dig att komma igång

Takfönster är ett fantastiskt sätt att förändra ett rum med naturligt ljus. Genom att släppa in mer ljus i rummet kan du inreda en råvind eller förvandla mörka skrymslen till vackra, användbara ytor. Det är en vanlig myt att det är ett dyrt och krångligt renoveringsprojekt att sätta in takfönster. Låt oss ta hål på den genom att undersöka hur ett takfönster installeras.

Det är enklare än du tror att sätta in takfönster

Krånglig installation, risk för olyckor och kostsamma arbetsmoment är bara några av alla vanliga argument som brukar dyka upp när någon funderar på att sätta in takfönster. Men det behöver inte vara vare sig svårt eller tidskrävande att installera takfönster. Ofta är det bara en fråga om att veta hur – och välja rätt person till jobbet.

När du har koll på processen infinner sig lugnet

Husägare som aldrig har gjort några takprojekt oroar sig ibland över att installera takfönster. Ofta kan de bli lugnade genom att helt enkelt sätta sig in i hur installationsprocessen går till. Det underlättar också om du tänker leda projektet – eller till och med montera takfönster själv.

Om vi tittar på processen ur ett VELUX perspektiv är den enkel att utföra och mindre besvärlig än du kanske tror. Med det sagt krävs kunskap och kompetens för att installera takfönster.

Viktiga lärdomar
  • Det är betydligt enklare än du tror att sätta in takfönster, du behöver bara förstå processen.
  • De olika steg som krävs för att sätta in ett takfönster är logiska. Du börjar med att välja rätt plats till takfönstret och slutar med att täcka för hålet runt takfönstret med gips. Du hittar hela checklistan i artikeln.
  • Det bästa sättet att se till att arbetet blir ordentligt utfört är att anlita ett proffs för att installera ditt takfönster, allra helst en VELUX Takfönsterexpert.

Åtta steg för att installera ett takfönster

Takfönsterinstallationen består av åtta huvudsakliga steg:

Steg 1: Välja rätt plats

Steg 2: Ta bort takpannor eller takplattor (om huset har sådana)

Steg 3: Ta upp ett hål i taket

Steg 4: Mäta öppningen till takfönstret

Steg 5: Montera karmen (med hänsyn till isolering och korrekt installation för att undvika läckage osv.). Montörerna fäster karmen till det nya takfönstret i takläkten och installerar samtidigt intäckningsplåten och fäster takpannor eller takplattor runt plåten

Steg 6: Installera fönsterbågen

Steg 7: Anpassa insidan och se till att fönstret sitter fast och är ordentligt tillslutet. Den invändiga smyginklädnaden sätts in för att förbättra isoleringen och förhindra att fukt tränger in genom öppningen runt takfönstret

Steg 8: Rengör och måla. Gipsa innertaket för att täcka igen det invändiga hålet runt takfönstret

Det är allt. Sedan kan du lugnt luta dig tillbaka och njuta av dagsljuset som flödar in i ditt hem.

”Det behöver inte vara vare sig svårt eller tidskrävande att installera takfönster. Ofta är det bara en fråga om att veta hur – och välja rätt person till jobbet”.

Låt en skicklig montör förvandla ditt hem 

Installationen av VELUX takfönster är ett enkelt hemrenoveringsprojekt. Om du bor kvar i huset under tiden får du dock räkna med lite störningar vid monteringen. Det tar vanligtvis bara en till två dagar att installera ett takfönster – och vi kan lova att resultatet är värt det!

Välj rätt hantverkare

Välj rätt person till jobbet, så kan du känna dig lugn. Innan arbetet påbörjas förbereder fönstermontörerna rummet för att skydda inredningen från byggdamm. En skicklig hantverkare kan hjälpa dig att undvika fallgroparna med en felaktigt utförd takfönsterinstallation.

Vill du ha ett tips? Satsa på en VELUX Takfönsterexpert. De genomgår skräddarsydd utbildning om installation av VELUX produkter och har all den senaste informationen om våra produkter.

Läs fler artiklar