Så renoverar du ditt sovrum för att få bättre sömn

Det är helt avgörande för vårt välbefinnande att vi sover bra och oregelbunden sömn kan påverka vår hälsa negativt. Det är viktigt att du utformar ditt sovrum med detta i åtanke. Det finns många saker du kan göra för att optimera ditt sovrum för att se till att du alltid får en god natts sömn.
Viktiga lärdomar
  • Du kan enkelt uppgradera sovrummet för att få bättre sömn, t.ex. genom att använda lugnande färger, naturmaterial, inreda med växter och installera ett takfönster.
  • Ett takfönster i sovrummet förbättrar luftkvaliteten, kopplar samman inomhusmiljön med naturen utanför och hjälper till att reglera sömncykeln.
  • Med lösningen för smarta hem VELUX Active with NETATMO kan du vakna av solen och förbättra din naturliga sömnrytm.

Måla sovrummet i lugnande färger 

Ditt sovrum ska vara en lugn plats. Ett av de enklaste sätten att göra sovrummet mer rogivande är att måla väggarna i lugnande färger. Gröna nyanser är perfekt. De får oss att känna oss lugna och utvilade. Ljusare nyanser av lila, som lavendel, är bra för morgonmänniskor och har en uppiggande effekt. Vem älskar inte lavendelfält? En lugn grå nyans passar perfekt om du vill ha en minimalistisk stil. Grått är ett utmärkt val för mindre sovrum eftersom det gör rummet ljusare samtidigt som det skapar en neutral atmosfär.

Naturliga möbler

Möbler tillverkade av naturmaterial ger ditt sovrum en avslappnad atmosfär. Möbler tillverkade av organiska material får oss att känna oss närmare naturen, vilket har en lugnande effekt. Komplettera ditt rum med möbler i trä, bambu eller rotting. De varma, mjuka färgerna får dig att känna dig lugn när du ska lägga dig. Hitta det material som tilltalar dig, får dig att känna dig lugn och främjar god sömn.

Naturliga tyger

När du ligger i sängen bör du vara insvept i mjuka lakan och sängkläder som främjar bättre sömn. Naturmaterial som bomull har använts i textilier i hundratals år. Bomull är mjukt, andas och är lättskött. Bomull suger dock upp fukt, så om du brukar känna dig varm under natten är det kanske inte det bästa valet. Om du svettas under natten passar linne perfekt till din säng. Det andas, är mjukt och svalt, vilket gör det utmärkt för varma sommarnätter. Silke är lite dyrare, men är mjukt, tillverkat av starka fibrer och har goda isoleringsegenskaper.

Inred med växter

Växter är en vacker dekoration i alla rum, men kan också bidra till att rena luften och minska mängden gifter. Ormbunken är en av de få inomhusväxter som omvandlar koldioxid till syre på natten. Det låter som magi, men det är helt enkelt ett av naturens mirakel. Faktum är att ormbunken står med på NASA:s lista över de 10 bästa luftrenande växterna. De är fina också.

Fem skäl till att installera takljusmoduler i sovrummet 

Bättre ventilation och luftkvalitet

Bra ventilation är mycket viktigt för att du ska få bra inomhusluft. Frisk luft ger en lång rad fördelar. Vi blir gladare, immunförsvaret stärks och hjärnan fungerar bättre. Med takfönster i sovrummet kan du få ett ännu bättre flöde av frisk luft i hemmet genom att öppna flera fönster och få korsdrag. Frisk luft är ett utmärkt sätt att göra inomhusmiljön mer hälsosam.

Släpp in omgivningarna

Med takfönster i sovrummet kan du släppa in utomhusmiljön. Det kan vara mer naturligt ljus, en stjärnhimmel, frisk luft, fåglar som sjunger, lekande barn eller kyrkklockor som ringer. Intrycken utifrån hjälper dig att sova bättre.

Hjälper dig att reglera sömncykeln 

Naturligt ljus hjälper till att balansera dygnsrytmen (vår sömncykel) så att vi får en bättre nattvila och är produktivare under dagen. Solen stimulerar kroppen att producera melatonin så att dygnsrytmen balanseras.

Vakna upp till naturligt dagsljus med VELUX ACTIVE with NETATMO

Är du utmattad på morgonen? Det beror förmodligen på att du vaknar i ett becksvart rum av att din telefon tjuter. Din hjärna är fortfarande i sömnläge. Genom att gradvis släppa in solljus i sovrummet kommer din hjärna att tala om för dig att det är dags att vakna. Med VELUX ACTIVE with NETATMO kan du byta ut väckarklockan mot en soluppgång och övervaka luftkvaliteten med en rumssensor. Ställ in dina egna personliga preferenser med VELUX lösning för smarta hem.

Mer ljus utan att riskera insyn 

De flesta av oss vill inte ha så mycket insyn i sovrummet, och med takfönster undviker du det samtidigt som du släpper in mer naturligt ljus.

Frisk luft har en mängd fördelar: den gör oss lyckligare, stärker immunförsvaret och gör att hjärnan fungerar bättre.

Författare

VELUX Editorial team

Dela

Läs fler artiklar

Bedroom with four VELUX roof windows
Få ut mesta möjliga av ditt sovrum med hjälp av de här renoveringsidéerna
Vi tillbringar en hel del tid i våra sovrum. Det är där vi påbörjar och avslutar dagen och där kropp och själ får en chans att återhämta sig. Det innebär att sovrummet måste uppfylla en mängd olika krav. Om du vill renovera sovrummet finns det många saker att tänka på. Vi har sammanställt en lista med idéer som hjälper dig att komma igång med ditt renoveringsprojekt och få ut det mesta av ditt sovrum.
Läs hela artikeln
Se ditt sovrum med nya ögon med ett takfönster från VELUX
Det är i sovrummet vi kopplar av och laddar batterierna inför den stundande dagen. Det är mycket viktigt med en god nattsömn för att vi ska må bra. Det blir allt vanligare med sömnbrist bland vuxna. Det finns många skäl till det, men en sak du kan göra för att undvika den typen av problem är att göra utrymmet där du sover så mysigt och avkopplande som möjligt. Visste du att vår dygnsrytm påverkas mycket av dagsljuset? Om du släpper in naturligt dagsljus under hela dagen så sover du bättre på natten. 
Läs hela artikeln
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln
Child playing in her room with a VELUX roof window
Idéer till barnrum – skapa det perfekta utrymmet för dina barn
Det kan vara spännande för både dig och barnen att utforma ett roligt och inspirerande rum. Det finns mycket du kan göra för att barnens rum till ett kreativt och funktionellt utrymme. Ett barnrum bör främja utveckling och lärande, och så klart även massor av skratt. Det finns mängder av kreativa lösningar, så det kan vara svårt att välja! Med de här idéerna till barnrum har vi gjort det lite enklare för dig. 
Läs hela artikeln
Mom holding her baby in bedroom with VELUX roof windows
Belysning i barnrum: släpp in dagsljus ovanifrån
Installera takfönster i barnrummet och inspirera till utveckling, lärande och kreativitet. Med takfönster kan nattsömnen bli bättre, barnen får hjälp att koncentrera sig och du skapar en hälsosam och lekfull miljö. Om du vill göra barnens rum så roligt och inspirerande som möjligt får du inte glömma att utnyttja den femte väggen (alltså taket) genom att installera ett takfönster som ger utrymmet bästa möjliga belysning.
Läs hela artikeln