Få ut mesta möjliga av ditt sovrum med hjälp av de här renoveringsidéerna

Vi tillbringar en hel del tid i våra sovrum. Det är där vi påbörjar och avslutar dagen och där kropp och själ får en chans att återhämta sig. Det innebär att sovrummet måste uppfylla en mängd olika krav. Om du vill renovera sovrummet finns det många saker att tänka på. Vi har sammanställt en lista med idéer som hjälper dig att komma igång med ditt renoveringsprojekt och få ut det mesta av ditt sovrum.

Utforma ditt drömsovrum

Det finns många saker att tänka på när du vill renovera sovrummet. Hur ska det se ut? Hur skapar du en optimal miljö för en god natts sömn? Hur ser det ut med budgeten? Kan du höja husets återförsäljningsvärde i och med renoveringen av sovrummet? För att göra det enkelt för dig har vi tagit fram en lista över saker du bör tänka på när du utformar ditt drömsovrum.

Viktiga lärdomar
  • När du ska rusta upp sovrummet är det en bra idé att först göra en lista över dina behov och önskemål och därefter göra upp en tydlig budget, där du även tar hänsyn till husets återförsäljningsvärde.
  • Det är viktigt att du ägnar uppmärksamhet åt inredningsdetaljerna i sovrummet, som en bra madrass och kuddar, eftersom de kan göra en stor skillnad för sömnen.
  • Det viktigaste i ett sovrum är att man släpper in dagsljus och frisk luft. Sätt in ett takfönster med in- eller utvändiga solskydd i sovrummet för ökad ventilation och kontrollerat ljus.

Börja med att göra en lista över dina behov och önskemål

I sovrum spelar inredningen en stor roll: tyger, färg, växter och tapeter. Man kan åstadkomma mycket genom att dekorera om, men för vissa saker behövs mer omfattande ingrepp. Om ditt sovrum är för trångt eller mörkt, eller behöver nytt golv, kan du överväga en renovering. Börja med att ta reda på vad som känns viktigt för dig i ditt sovrum. Vad är nödvändigt och vad kan du kompromissa med? Låt listan över dina behov och önskemål vägleda dig i processen.

Ta fram en budget och ta hänsyn till återförsäljningsvärdet

När du har kommit fram till vad du vill ha ut av din sovrumsrenovering är det dags att tänka på budgeten. Ett sovrum kan ofta fräschas upp med enkla knep som ny färg och nya möbler. Om du vill förvandla ett litet eller enkelt utrymme till ett lyxigt huvudsovrum krävs dock ofta en större renovering av en entreprenör. Beroende på vilka förändringar du vill göra i sovrummet bör du göra upp en budget tidigt i processen för att vägleda dig i dina val. Om du ska göra en större sovrumsrenovering bör du tänka på hur renoveringen kan bidra till att höja husets totala värde.

”Tvärtemot vad många tror är det inte mörker som gör att vi får en god natts sömn, utan ljus.

Investera i inredningsprodukter av hög kvalitet

När du väl har gjort en lista med dina tankar inför sovrumsrenoveringen kan du börja tänka på inredningen. Det är många faktorer som spelar in för att man ska kunna sova gott och det kan absolut vara värt det att investera i kvalitetsinredning. Vi har några förslag på vad du kan göra för att få en god natts sömn.

· Hitta en madrass som passar dig. En ny madrass kan vara en stor investering, men det är helt avgörande för din sömn.

· Välj en bra kudde. Utöver madrassen är även ens kudde avgörande för sömnen. Du kan be din lokala sängåterförsäljare om hjälp att hitta rätt kudde.

· Ny färg gör stor skillnad! Det är inte mycket som kan omvandla ett rum på samma sätt som ett nytt lager färg. Välj en färg som har en lugnande effekt på dig för en rofylld nattsömn.

Återanvänd, återvinn och reparera eller köp begagnat när det går.

Sovrummet är platsen där du återhämtar dig – få ut det mesta möjliga av det med naturligt dagsljus

Tvärtemot vad många tror är det inte mörker som gör att vi får en god natts sömn, utan ljus. Vår dygnsrytm regleras bland annat av solen, som förmedlar till våra kroppar när vi ska sova och vakna. Genom att släppa in naturligt ljus i sovrummet bidrar du till att din kropp får en balanserad sömnrytm.

Kompromissa inte med naturligt ljus eller god ventilation

Naturligt ljus ger oss berikande vitaminer och bidrar till att förbättra din hälsa och ditt välbefinnande överlag. Med hjälp av takfönster kan du skapa en bra sovmiljö i ditt sovrum. På grund av vinkeln de är monterade i behöver du inte oroa dig för insyn, vilket innebär att du kan hålla sovrummet välventilerat både under dagen och natten.

Tänk på samspelet mellan inom- och utomhusmiljön

Föreställ dig att du ligger i sängen och tittar upp på stjärnorna. Låter det bra? Det tycker vi också. Öppna upp taket och njut av den stjärnklara natthimlen och soluppgångens hänförande färger på morgonen med hjälp av takfönster. Skapa en koppling mellan inomhusmiljön och omgivningarna i ditt sovrum och få en perfekt start och avslutning på dagen!

Läs fler artiklar