Få ut mesta möjliga av ditt sovrum med hjälp av de här renoveringsidéerna

Sovrum på vinden med VELUX-fönster, modern inredning och en sovande hund på sängen.
Vi tillbringar en hel del tid i våra sovrum. Det är där vi påbörjar och avslutar dagen och där kropp och själ får en chans att återhämta sig. Det innebär att sovrummet måste uppfylla en mängd olika krav.
Om du vill renovera sovrummet finns det många saker att tänka på. Vi har sammanställt en lista med idéer som hjälper dig att komma igång med ditt renoveringsprojekt och få ut det mesta av ditt sovrum.
Viktiga lärdomar
  • När du ska rusta upp sovrummet är det en bra idé att först göra en lista över dina behov och önskemål och därefter göra upp en tydlig budget, där du även tar hänsyn till husets återförsäljningsvärde.
  • Det är viktigt att du ägnar uppmärksamhet åt inredningsdetaljerna i sovrummet, som en bra madrass och kuddar, eftersom de kan göra en stor skillnad för sömnen.
  • Det viktigaste i ett sovrum är att man släpper in dagsljus och frisk luft. Sätt in ett takfönster med in- eller utvändiga solskydd i sovrummet för ökad ventilation och kontrollerat ljus.

Utforma ditt drömsovrum

Det finns många saker att tänka på när du vill renovera sovrummet. Hur ska det se ut? Hur skapar du en optimal miljö för en god natts sömn? Hur ser det ut med budgeten? Kan du höja husets återförsäljningsvärde i och med renoveringen av sovrummet? För att göra det enkelt för dig har vi tagit fram en lista över saker du bör tänka på när du utformar ditt drömsovrum.

Börja med att göra en lista över dina behov och önskemål

I sovrum spelar inredningen en stor roll: tyger, färg, växter och tapeter. Man kan åstadkomma mycket genom att dekorera om, men för vissa saker behövs mer omfattande ingrepp. Om ditt sovrum är för trångt eller mörkt, eller behöver nytt golv, kan du överväga en renovering. Börja med att ta reda på vad som känns viktigt för dig i ditt sovrum. Vad är nödvändigt och vad kan du kompromissa med? Låt listan över dina behov och önskemål vägleda dig i processen.

Ta fram en budget och ta hänsyn till återförsäljningsvärdet

När du har kommit fram till vad du vill ha ut av din sovrumsrenovering är det dags att tänka på budgeten. Ett sovrum kan ofta fräschas upp med enkla knep som ny färg och nya möbler. Om du vill förvandla ett litet eller enkelt utrymme till ett lyxigt huvudsovrum krävs dock ofta en större renovering av en entreprenör. Beroende på vilka förändringar du vill göra i sovrummet bör du göra upp en budget tidigt i processen för att vägleda dig i dina val. Om du ska göra en större sovrumsrenovering bör du tänka på hur renoveringen kan bidra till att höja husets totala värde.

Investera i inredningsprodukter av hög kvalitet

När du väl har gjort en lista med dina tankar inför sovrumsrenoveringen kan du börja tänka på inredningen. Det är många faktorer som spelar in för att man ska kunna sova gott och det kan absolut vara värt det att investera i kvalitetsinredning. Vi har några förslag på vad du kan göra för att få en god natts sömn.

· Hitta en madrass som passar dig. En ny madrass kan vara en stor investering, men det är helt avgörande för din sömn.

· Välj en bra kudde. Utöver madrassen är även ens kudde avgörande för sömnen. Du kan be din lokala sängåterförsäljare om hjälp att hitta rätt kudde.

· Ny färg gör stor skillnad! Det är inte mycket som kan omvandla ett rum på samma sätt som ett nytt lager färg. Välj en färg som har en lugnande effekt på dig för en rofylld nattsömn.

Återanvänd, återvinn och reparera eller köp begagnat när det går.

Sovrummet är platsen där du återhämtar dig – få ut det mesta möjliga av det med naturligt dagsljus

Tvärtemot vad många tror är det inte mörker som gör att vi får en god natts sömn, utan ljus. Vår dygnsrytm regleras bland annat av solen, som förmedlar till våra kroppar när vi ska sova och vakna. Genom att släppa in naturligt ljus i sovrummet bidrar du till att din kropp får en balanserad sömnrytm.

Kompromissa inte med naturligt ljus eller god ventilation

Naturligt ljus ger oss berikande vitaminer och bidrar till att förbättra din hälsa och ditt välbefinnande överlag. Med hjälp av takfönster kan du skapa en bra sovmiljö i ditt sovrum. På grund av vinkeln de är monterade i behöver du inte oroa dig för insyn, vilket innebär att du kan hålla sovrummet välventilerat både under dagen och natten.

Tänk på samspelet mellan inom- och utomhusmiljön

Föreställ dig att du ligger i sängen och tittar upp på stjärnorna. Låter det bra? Det tycker vi också. Öppna upp taket och njut av den stjärnklara natthimlen och soluppgångens hänförande färger på morgonen med hjälp av takfönster. Skapa en koppling mellan inomhusmiljön och omgivningarna i ditt sovrum och få en perfekt start och avslutning på dagen!

Tvärtemot vad många tror är det inte mörker som gör att vi får en god natts sömn, utan ljus.

Läs fler artiklar

Så renoverar du ditt sovrum för att få bättre sömn
Det är helt avgörande för vårt välbefinnande att vi sover bra och oregelbunden sömn kan påverka vår hälsa negativt. Det är viktigt att du utformar ditt sovrum med detta i åtanke. Det finns många saker du kan göra för att optimera ditt sovrum för att se till att du alltid får en god natts sömn.
Läs hela artikeln
Se ditt sovrum med nya ögon med ett takfönster från VELUX
Det är i sovrummet vi kopplar av och laddar batterierna inför den stundande dagen. Det är mycket viktigt med en god nattsömn för att vi ska må bra. Det blir allt vanligare med sömnbrist bland vuxna. Det finns många skäl till det, men en sak du kan göra för att undvika den typen av problem är att göra utrymmet där du sover så mysigt och avkopplande som möjligt. Visste du att vår dygnsrytm påverkas mycket av dagsljuset? Om du släpper in naturligt dagsljus under hela dagen så sover du bättre på natten. 
Läs hela artikeln
Idéer till barnrum – skapa det perfekta utrymmet för dina barn
Det kan vara spännande för både dig och barnen att utforma ett roligt och inspirerande rum. Det finns mycket du kan göra för att barnens rum till ett kreativt och funktionellt utrymme. Ett barnrum bör främja utveckling och lärande, och så klart även massor av skratt. Det finns mängder av kreativa lösningar, så det kan vara svårt att välja! Med de här idéerna till barnrum har vi gjort det lite enklare för dig. 
Läs hela artikeln
Renovera barnrummet så att det gynnar ditt barns välmående
Behöver du inspiration till att renovera barnens rum? Ta en titt på de här idéerna som gör barnrummet till ett roligt utrymme där barnen älskar att vara.
Läs hela artikeln
Belysning i barnrum: släpp in dagsljus ovanifrån
Installera takfönster i barnrummet och inspirera till utveckling, lärande och kreativitet. Med takfönster kan nattsömnen bli bättre, barnen får hjälp att koncentrera sig och du skapar en hälsosam och lekfull miljö. Om du vill göra barnens rum så roligt och inspirerande som möjligt får du inte glömma att utnyttja den femte väggen (alltså taket) genom att installera ett takfönster som ger utrymmet bästa möjliga belysning.
Läs hela artikeln