Idéer till barnrum – skapa det perfekta utrymmet för dina barn

Det kan vara spännande för både dig och barnen att utforma ett roligt och inspirerande rum. Det finns mycket du kan göra för att barnens rum till ett kreativt och funktionellt utrymme. Ett barnrum bör främja utveckling och lärande, och så klart även massor av skratt. Det finns mängder av kreativa lösningar, så det kan vara svårt att välja! Med de här idéerna till barnrum har vi gjort det lite enklare för dig. 

Fem tips för hur du skapar ett utrymme fullt av liv och lek åt ditt barn 

Måla rummet i ditt barns favoritfärg

Vi börjar med något enkelt: färger! Ditt barn har förmodligen en favoritfärg. Gör en väggmålning med en bergskedja, moln, djur eller ett landskap. Fyll rummet med färg och gör det mysigt. Välj behagliga färgtoner så att rummet blir ljust och öppet. Gula nyanser är ett spännande val som ger rummet en trevlig känsla.

Välj en rolig tapet 

Inred med en charmig tapet. Möjligheterna att göra något roligt och unikt är obegränsade. Om du väljer något glittrigt kan det vara bra att hålla det till en av väggarna.

Var kreativ (kritvägg, pinntavla, någon hobby) 

Om ditt barn älskar att rita på väggarna kan du kanske skapa en kritvägg? Den ger barnet en härlig frihet att kunna rita vad som helst i regnbågens alla färger. Ett annat alternativ är en pinntavla så att ditt barn kan inreda rummet själv.

Tänk på barnets hobbys och var kreativ. Det är roligt för alla!

Visa upp barnets konstverk

Låt barnet vara stjärnan i sitt eget galleri. Häng upp det barnet ritar på väggarna och se stoltheten lysa i ögonen. Måla ramarna och dekorera med snäckor, pasta eller glitter!

Var kreativ med hyllor och förvaring 

Var kreativ med hyllor och förvaring. Bygg, måla och dekorera egna hyllor och förvaringssystem. Släpp fram din inre hantverkare och låt barnen hjälpa till!

Tre fördelar med solljus  

Solljus gör oss lyckligare 

Solljus ger bättre humör, bättre koncentration för studier och reglerar dygnsrytmen. 

Det är därför solljuset gör oss lyckligare, smartare och mer hälsosamma. Ordna en lek- eller studiehörna nära ett fönster som släpper in mycket ljus. 

Bättre sömn 

Barn är ofta mycket aktiva under dagen. Därför är det viktigt med kvalitetssömn, beroende på ålder behöver barn sova 9–13 timmar per natt. Exponering för naturligt dagsljus ger bättre nattsömn. Med stora mängder dagsljus kan vi reglera sömncykeln och vår vakenhet. Dämpade ljusnivåer på kvällen och ett mörkt sovrum ger bästa möjliga sömn.

Hälsosamt inomhusklimat

Det är viktigt med bra ventilation för att du ska få ett hälsosamt inomhusklimat. Frisk luft ger en lång rad fördelar. Vi blir gladare, immunförsvaret stärks och hjärnan fungerar bättre. Med takfönster kan du få ett ännu bättre flöde av frisk luft i hemmet genom att öppna fönster i olika ändar av rummet. Frisk luft är ett utmärkt sätt att göra inomhusmiljön mer hälsosam.

Skapa ett hälsosamt utrymme fullt av ljus med VELUX takfönster 

Släpp in ljus utan att kompromissa med integriteten

Ett takfönster i barnens rum är ett utmärkt sätt att släppa in dagsljus. Dels kan du spara värdefull väggyta där ett vanligt fönster skulle sitta och dels kan du släppa in mer dagsljus när solen rör sig under dagen, så att barnrummet får mer naturligt ljus under fler av dygnets timmar. Takfönster är även perfekta när du vill släppa in ljus utan att kompromissa med integriteten eftersom de kan sitta högre upp.

Gör nattsömnen bättre med solskydd

Dagsljus är härligt på dagen, men du vill inte störa barnens nattsömn för tidigt på morgonen! Alla VELUX takfönster kan monteras med mörkläggningsgardiner som håller rummet helmörkt tills det är dags att vakna. VELUX mörkläggningsgardiner finns som både eldrivna och solcellsdrivna om takfönstret är utom räckhåll.

Läs fler artiklar

Belysning i barnrum: släpp in dagsljus ovanifrån

Installera takfönster i barnrummet och inspirera till utveckling, lärande och kreativitet. Med takfönster kan nattsömnen bli bättre, barnen får hjälp att koncentrera sig och du skapar en hälsosam och lekfull miljö. Om du vill göra barnens rum så roligt och inspirerande som möjligt får du inte glömma att utnyttja den femte väggen (alltså taket) genom att installera ett takfönster som ger utrymmet bästa möjliga belysning.
Läs hela artikeln

Renovera barnrummet så att det gynnar ditt barns välmående

Behöver du inspiration till att renovera barnens rum? Ta en titt på de här idéerna som gör barnrummet till ett roligt utrymme där barnen älskar att vara.
Läs hela artikeln

De bästa smarta hem-enheterna för ett sundare hem

Från Wi-Fi glödlampor till entrékameror – världen har verkligen tagit smarta hem-enheter till sitt hjärta. Men visste du att teknik för smarta hem även kan ge ditt hem en hälsokick?
Läs hela artikeln

 Sätta in takfönster: Så hittar du rätt lösning

Takfönster kan vara precis vad du behöver för att förändra ett rum eller skapa en spännande utbyggnad. Och även om takfönster är ett enkelt sätt att ge alla rum ett ansiktslyft – och har en rad fördelar – finns det några saker du behöver tänka på innan du greppar storsläggan. Vi har samlat allt du behöver veta innan du sätter in fönster i ett gammalt eller nytt hus.
Läs hela artikeln

Få dagsljusets alla fördelar med ett nytt takfönster

Är det dags att byta takfönster? Tänk steget längre – uppgradera dem! Genom att uppgradera dina takfönster kan du släppa in mer dagsljus, och det har mängder med fördelar. Här är allt du behöver veta om när och varför du bör byta ut dina takfönster.
Läs hela artikeln