Skapa ett hemmakontor som gör dig mer produktiv

Pandemin fick oss att jobba på nya sätt. Uppdelningen mellan arbete och hem var tydligare förut. Många av oss fick ordna med en tillfällig arbetsplats hemma. Nu har det blivit mycket vanligare att jobba hemifrån. Om hemmakontoret har blivit en naturlig del av din nya livsstil vill du så klart att det ska fungera så bra som möjligt!

Utforma din arbetsplats i hemmet

Det finns många saker att tänka på när du ska utforma ditt hemmakontor. Jobbar du hemifrån då och då eller behöver du en arbetsplats på heltid? Hur stor budget har du? Tänk igenom de här frågorna så att du skapar ett hemmakontor som passar just dig. Om du inte optimerar arbetsmiljön kan du både bli mindre produktiv och må sämre, och det leder till ineffektivitet och stress. En dålig belysning kan ge dig lägre energi, sämre humör, ansträngda ögon och huvudvärk.

Viktiga lärdomar
  • Det är viktigt med naturligt ljus och bra ventilation om du ska vara produktiv när du jobbar hemma.
  • Om du har begränsad budget kan du leta efter begagnade eller omarbetade möbler.
  • Om du tänker renovera hela hemmakontoret kan du få en bättre arbetsmiljö genom att sätta in takfönster.

Glöm inte att skapa en bra belysning

En av de viktigaste faktorerna om du ska vara effektiv och produktiv på hemmakontoret är en bra belysning. När du jobbar vid ett skrivbord tillbringar du mycket tid framför skärmen, och det kan leda till ansträngda ögon, huvudvärk och andra mindre krämpor. Du kanske även har känt dig mindre produktiv eller att du distraheras enklare när du jobbar hemifrån, och brist på naturligt ljus kan vara en bidragande orsak här. Försök att släppa in mer naturligt ljus på arbetsplatsen, det behöver inte vara svårare än att flytta skrivbordet närmare ett fönster.

Nu när det blir allt vanligare med hybridarbete är det viktigt att skapa ett hälsosamt och bekvämt hemmakontor.”

Frisk luft får dig att tänka klarare

Frisk luft håller både kropp och sinne igång under dagen. Det är viktigt att arbetsplatsen har utmärkt ventilation. Om det är svårt att ordna kan du överväga att sätta in ett takfönster på hemmakontoret.

Med ett takfönster på hemmakontoret släpper du in både frisk luft och naturligt dagsljus.

Skapa ett produktivt hemmakontor

Med ett takfönster kan du bli mer produktiv på hemmakontoret eftersom du släpper in mer dagsljus och skapar bättre ventilation. Solljus gör dig mer effektiv, men du vill så klart inte bli bländad av det. Sätt in ett in- eller utvändigt solskydd och släpp in ljuset utan att störas av det. En bra stol vid ett funktionellt skrivbord kan också öka komforten på hemmakontoret.

Använd lämpliga material

Oavsett om du precis börjat jobba hemma eller har hållit på ett tag så är det viktigt att hemmakontoret fungerar så bra som möjligt! Om du har en begränsad budget kan du leta efter begagnade eller omarbetade möbler. Om budgeten är lite större eller om du har tid att göra saker själv kan du renovera hemmakontoret och skapa en mer hälsosam arbetsmiljö med hjälp av ett takfönster.