Renovera barnrummet så att det gynnar ditt barns välmående

Two kids playing in bedroom with three VELUX roof windows
Behöver du inspiration till att renovera barnens rum? Ta en titt på de här idéerna som gör barnrummet till ett roligt utrymme där barnen älskar att vara.
Viktiga lärdomar
  • När du renoverar barnens rum måste du tänka på deras välmående. Då är det viktigt med en optimal inomhusmiljö, trygghet och att utrymmet främjar kreativitet.
  • Alla barnrum bör ha mängder av naturligt ljus eftersom det lyfter fram rummets färger och reglerar nattsömnen.
  • Utforma ett rum där dina barn kan växa in i med tiden.

Fyra idéer till ett barnrum som ditt barn kommer älska

Vi älskar våra barn och vill göra allt för att de ska vara lyckliga, hälsosamma och trygga. Barnens rum påverkar hur de mår. Skapa ett utrymme där dina barn kan växa, skratta och lära

Skapa bästa möjliga inomhusmiljö

Med tillräcklig ventilation får dina barn massor av frisk luft. Frisk luft främjar kreativiteten och skärper deras sinne.

Med ett takfönster kan frisk luft flöda fritt så att inomhusmiljön blir mer hälsosam.

Barn som delar rum sover ofta bättre – tänk våningssängar!

Barn som delar rum med ett syskon känner sig ofta tryggare. Känslan av samhörighet ger bättre nattsömn och färre mardrömmar. Gör miljön mysig för barnen med våningssängar, och låt dem bygga fort och berg av kuddar medan de skapar gemensamma minnen!

Måla med varma färger

Fråga barnen vilka färger som gör dem lyckliga och presentera inspirerande idéer. Låt barnen vara med att bestämma inredningen, men försök skapa en behaglig och ljus atmosfär.

Utforma rummet med mönstrade tapeter, gardiner, mattor och kuddar i varma färger som terrakotta, orange eller gult. Då får rummet en lekfull och rolig känsla.

Använd möbler som sparar utrymme

Det är viktigt med förvaring. Se till att barnet får plats med alla leksaker, kläder och böcker. Använd utrymmessparande möbler som förvaringslådor så att rummet känns mer organiserat.

Om två barn bor i samma rum kan du fundera på lösningar som maximerar förvaringen utan att ta upp utrymme. Lådor under sängen och klädhängare på dörren är utmärkta när du ska förvara leksaker, kläder och annat utan att ta upp onödigt utrymme. Smart, eller hur?

Ett utrymme som främjar kreativitet

Låt barnen vara delaktiga i renoveringen. Välj färger tillsammans och inred rummet med personliga saker. Tänk alltid på att spara utrymme där det går så att barnen får plats att vara kreativa.

Lys upp barnets liv med naturligt ljus

Det är hälsosamt med naturligt ljus

Naturligt dagsljus ger oss näringsämnen som får oss att orka med dagen. Det reglerar vår dygnsrytm (sömncykeln), är bra för hälsan och gör oss mer positiva. Dagsljuset är med andra ord bra för både dig och dina barn. Ett alternativ är att installera takfönster i barnens rum. Då får de både alla fördelar som dagsljuset medför och ett utrymme med bra belysning där de kan leka och studera.

Fördelar med att blanda ljusa färger med hjälp av naturligt ljus

Använd ljusa färger som limegrön eller kanariegul som släpper fram barnets personlighet. Gör rummet ljusare genom att släppa in dagsljus och fyll det med positivitet.

Ett utrymme att växa i

Använd inredning som kan bytas ut snabbt. Om barnet vill göra rummet rosa med prinsesstema kan du välja detaljer som inte kräver en helt ny renovering, som lakan, tapeter och gardiner. Teman och önskemål förändras när barnet blir äldre, så skapa ett utrymme att växa i.
När barnet blir äldre får det nya önskemål, så skapa ett rum som ditt barn kan växa in i.

Läs fler artiklar

Child playing in her room with a VELUX roof window
Idéer till barnrum – skapa det perfekta utrymmet för dina barn
Det kan vara spännande för både dig och barnen att utforma ett roligt och inspirerande rum. Det finns mycket du kan göra för att barnens rum till ett kreativt och funktionellt utrymme. Ett barnrum bör främja utveckling och lärande, och så klart även massor av skratt. Det finns mängder av kreativa lösningar, så det kan vara svårt att välja! Med de här idéerna till barnrum har vi gjort det lite enklare för dig. 
Läs hela artikeln
Mom holding her baby in bedroom with VELUX roof windows
Belysning i barnrum: släpp in dagsljus ovanifrån
Installera takfönster i barnrummet och inspirera till utveckling, lärande och kreativitet. Med takfönster kan nattsömnen bli bättre, barnen får hjälp att koncentrera sig och du skapar en hälsosam och lekfull miljö. Om du vill göra barnens rum så roligt och inspirerande som möjligt får du inte glömma att utnyttja den femte väggen (alltså taket) genom att installera ett takfönster som ger utrymmet bästa möjliga belysning.
Läs hela artikeln
 Sätta in takfönster: Så hittar du rätt lösning
Takfönster kan vara precis vad du behöver för att förändra ett rum eller skapa en spännande utbyggnad. Och även om takfönster är ett enkelt sätt att ge alla rum ett ansiktslyft – och har en rad fördelar – finns det några saker du behöver tänka på innan du greppar storsläggan. Vi har samlat allt du behöver veta innan du sätter in fönster i ett gammalt eller nytt hus.
Läs hela artikeln
Så budgeterar du för att släppa in mer dagsljus
När du släpper in mer dagsljus ovanifrån kan du förvandla hela rummet. Många tror att det är dyrt och tidskrävande att sätta in takfönster. Vi håller inte med. Det är varken så dyrt eller komplicerat att sätta in takfönster som du kanske tror. Det viktiga är att du planerar och budgeterar för arbetet. Här är allt du behöver veta om kostnaden för att sätta in takfönster och hur du budgeterar för projektet.
Läs hela artikeln
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln