Belysning i barnrum: släpp in dagsljus ovanifrån

Installera takfönster i barnrummet och inspirera till utveckling, lärande och kreativitet. Med takfönster kan nattsömnen bli bättre, barnen får hjälp att koncentrera sig och du skapar en hälsosam och lekfull miljö. Om du vill göra barnens rum så roligt och inspirerande som möjligt får du inte glömma att utnyttja den femte väggen (alltså taket) genom att installera ett takfönster som ger utrymmet bästa möjliga belysning.

Tre skäl till att tänka på dagsljuset när du inreder barnens rum

Det finns många goda skäl till att installera takfönster i barnens rum. Här är några av dem:

1. Bättre ögonhälsa

Visste du att dagsljus bidrar till ögonens utveckling hos barn och unga vuxna? Om du redan från tidig ålder omger dina barn med så mycket dagsljus som möjligt så ger du dem friskare ögon.

2. Bättre sömn

Solljus hjälper kroppen att reglera dygnsrytmen och lär hjärnan när det är dags att somna och vakna. Ge barnen en bättre nattsömn genom att släppa in mer dagsljus i deras rum.

3. Bättre uppväxt

Det har både fysiska och mentala hälsofördelar att exponeras för dagsljus. Ljuset påverkar även produktionen av serotonin, som är kopplat till känslor av välmående och lycka hos människor.

Viktiga lärdomar
  • Du får flera fördelar om du tänker på dagsljuset när du utformar barnens rum.
  • Om barnen utsätts för mer dagsljus kan de få bättre ögonhälsa, sömn och en bättre uppväxt.
  • VELUX erbjuder ett stort antal takfönster samt in- och utvändiga solskydd så att du kan släppa in mer dagsljus, reglera inomhusmiljön och skapa ett barnrum fullt av kreativitet och skratt.

Välj rätt takljus till barnens rum

Det finns en mängd olika takfönster till barnrummet beroende på önskemål och behov. Här är allt du behöver veta:

Pivåhängda takfönster

Våra pivåhängda takfönster passar perfekt i barnens rum. Det är enkelt att öppna takfönstret via ventialationsklaffen, även om det finns möbler eller leksaker under. Med VELUX pivåhängda takfönster får du all frisk luft du behöver.

3i1 takfönster

Ge dina barn en riktigt bra start i livet med våra 3i1 takfönster. Takfönstrets unika design fyller rummet med liv och släpper in så mycket dagsljus som möjligt. Öppna upp och låt barnen inspireras av en härlig panoramautsikt när de leker på rummet.

Ett takfönster kan ge barnen bättre sömn och koncentration i en hälsosam miljö full av kreativitet och lek.”

Fasta kombinationer

Visste du att du kan släppa in dubbelt så mycket dagsljus genom att kombinera takfönster för sluttande tak med vertikala fönster? Om du kopplar samman takfönstret med ett fast fönster undertill kan du öppna upp tryggt och ge barnen en hänförande utsikt.

Takfönsterkupoler för platta tak

Vi kan få massor av inspiration av utsidan! Med en takfönsterkupol för platta tak kan du släppa in dagsljus ovanifrån som om det kom från en annan värld. Inspirera barnen med en strålande vy över himlen.

In- och utvändiga solskydd

Glöm inte bort in- och utvändiga solskydd när du ändå håller på. Det finns flera tillbehör som kan göra barnens rum ännu trevligare:

  • Mörkläggningsgardiner: Ge barnen en riktigt god nattsömn genom att investera i mörkläggningsgardiner till dina VELUX takfönster.
  • Insektsnät: Det finns inget värre än att vakna upp med insektsbett. Med ett insektsnät kan du skydda både dig och barnen. Insektsnät passar perfekt i sovrummet så att du kan sova gott hela natten utan insekter.
  • Värmeskydd: Låt barnen leka i den perfekta inomhusmiljön med mörkläggande markiser som stöter bort värme

VELUX ACTIVE: ge dig själv en bättre inomhusluft

Med VELUX ACTIVE with NETATMO skapar du en inomhusmiljö där barnen kan leka och vara kreativa. Anslut dina VELUX takfönster samt in- och utvändiga solskydd till VELUX ACTIVE with NETATMO och reglera temperatur, luftfuktighet och koldioxidnivå automatiskt med hjälp av sensorer.

Vi vill gärna hjälpa till

Själva installationen är också viktig, och VELUX certifierade montörer kan dig anpassade råd och en kostnadsfri offert för projektet i barnrummet. VELUX Takfönsterexperter genomgår inspektioner på plats för att se till att kvaliteten på arbetet lever upp till VELUX standarder. Med en VELUX Takfönsterexpert kan du luta dig tillbaka och koppla av.

Läs fler artiklar