Bli lugnare vid flytt till ett nytt hus med den här checklistan

Ett nytt hem innebär en nystart, men det kan ändå vara stressigt att flytta. Ta dig an det nya äventyret med tillförsikt tack vare den här checklistan, som vägleder dig genom allt du behöver göra innan du flyttar in i ditt nya hus.

Saker du bör göra innan du flyttar in i ett nytt hus

När du flyttar in i ett nytt hus är det dags att börja på ny kula. Det är också ett bra tillfälle att gå igenom fastigheten så att du ser att allt fungerar som det ska. Här har vi gjort i ordning en checklista med olika punkter du bör tänka på så att du kan känna dig lugn inför flytten:

Gör en genomgång av hemmet

Börja med att noggrant se över ditt nya hem innan du flyttar dit dina saker. Om du går igenom huset medan det fortfarande är tomt blir det lättare för dig att identifiera eventuella problem. Vid det här laget är det en bra idé att kontrollera att reparationer som du har kommit överens om med de tidigare ägarna har utförts.

Se till att taket har underhållits på ett korrekt sätt

Ett tak som inte tas omhand leder ofta till problem. Det är viktigt att du kontrollerar taket innan du flyttar in. Titta inte bara efter visuella tecken på skador som lösa eller trasiga takpannor, utan undersök även insidan av huset och leta efter ställen där det kan finnas fukt och mögel. Om du hittar något sådant är det en bra idé att renovera eller byta ut taket.

Viktiga lärdomar
  • Med en checklista när du ska flytta in i ett nytt hus kan du känna dig lugn eftersom processen blir mycket enklare. Hela checklistan finns i artikeln.
  • När du har gått igenom checklistan bör du fundera på om du kan öka värdet på ditt nya hem, till exempel med en takterrass och takfönster.
  • Låt fantasin flöda när du föreställer dig ditt drömhus. Se till att du släpper in så mycket naturligt ljus som möjligt i utrymmena, eftersom det ökar värdet och förbättrar luftkvaliteten inomhus.

 Kontrollera att golv, väggar och rör är i gott skick

Ta dig tid och undersök vilket skick väggar, rör och golv är i. Har överenskomna reparationer utförts? Fungerar allting som det ska? Finns det sprickor, bucklor, lösa beslag eller något annat som inte verkar stämma? Om du upptäcker problem ska du göra det som behövs för att få allt i gott skick igen.

Titta upp! Hur mycket dagsljus släpps in?

Glöm inte att titta upp när du befinner dig i ditt nya hem! Finns det några takfönster eller takfönsterkupoler? I vilket skick är de? Passar de in i estetiken du vill skapa? Ta reda på vilket skick de är i och planera nästa steg därefter. De kanske inte släpper in tillräckligt med dagsljus i rummen, eller så ger takfönstren inte tillräcklig ventilation. Föreställ dig hur ditt drömboende ser ut och känn efter om de gamla takfönstren och takfönsterkupolerna passar in i din bild av hur huset ska se ut. Annars är det dags att planera en uppgradering.
”Dagsljus kan påverka ditt humör positivt, så varför inte släppa in mer dagsljus i hemmet?”

Skapa ditt drömhem

När du har gått igenom huset och checklistan är det dags att börja tänka kreativt och släppa fram din inre designer. Blunda och föreställ dig hur du vill att huset ska se ut. Här är några idéer som hjälper dig att komma igång:

Omvandla dina rum med takfönster

Dagsljus kan påverka ditt humör positivt, så varför inte släppa in mer dagsljus i huset? Omvandla utrymmena i ditt nya hem med takfönster och skapa en bättre miljö där du och din familj kan trivas. Tänk på solstrålarna när du designar så att du släpper så mycket dagsljus som möjligt.

Öka värdet med en takterrass

Genom att installera en takterrass i ditt hem får du och din familj mer utrymme och dagsljus att njuta av, särskilt under sommarmånaderna. En bonus är också att takterrassen kan öka värdet på fastigheten betydligt.

Låt hemmet andas med hjälp av ventilation

När du flyttar in i ett nytt hus bör du fundera över hur du kan förbättra inomhusluftens kvalitet. Takfönster ventilerar huset och för med sig naturens behag. Med takfönster kan du både göra inomhusmiljön hälsosam och släppa in mer dagsljus som du och din familj kan njuta av.

Läs fler artiklar

Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln
Myter om takfönster
Låt inte falska myter om takfönster hindra dig från att uppleva glädjen av ett hem som badar i naturligt dagsljus. Det finns ingen anledning att inte släppa in dagsljus och frisk luft från ovan i ditt hem. Det är det bästa sättet att höja komforten, förvandla rummet, ge inredningen nytt liv och öppna upp till världen utanför.
Läs hela artikeln
De bästa smarta hem-enheterna för ett sundare hem
Från Wi-Fi glödlampor till entrékameror – världen har verkligen tagit smarta hem-enheter till sitt hjärta. Men visste du att teknik för smarta hem även kan ge ditt hem en hälsokick?
Läs hela artikeln
Takfönster eller fasadfönster
Om du renoverar eller moderniserar ditt hem har du förmodligen även funderat på vilka fönster du vill ha. Det är ett både svårt och viktigt beslut, vilket inte är så konstigt med tanke på att naturligt dagsljus kan få oss att må bättre. I slutändan handlar det om att välja mellan fasadfönster och takfönster. Även om du så klart kan installera både och ger takfönster vissa fördelar som du helt enkelt inte kan få med fasadfönster. 
Läs hela artikeln