Är du sugen på nya badrumsfönster? I så fall är takfönster en lysande idé

Badrum på vinden med VELUX-fönster, fristående badkar, träkommod och grönska.
Badrummet får inte tillräckligt med uppmärksamhet i många hus. Du kanske redan vet att vi tillbringar upp till hälften av våra liv i sovrummet – har du funderat på hur stor del av livet som tillbringas i badrummet?  
Uppskattningsvis tillbringar vi 1 timme och 42 minuter per vecka i badrummet. Bara det är en bra nog anledning att förvandla badrummet till en inbjudande och mysig miljö där man trivs.  
Takfönster är en utmärkt idé om man vill skapa ett vackert badrum.
Viktiga lärdomar
  • Takfönster ger ditt badrum ett lyft, med mer insläpp av naturligt ljus utan insyn, bättre ventilation och ett utrymme som verkar rymligare.
  • Det är viktigt att du väljer rätt takfönster till badrummet. Eldrivna och solcellsdrivna takfönster passar utmärkt till mindre badrum. En PU-finish säkerställer att badrummet kan hantera fuktig luft, medan in- eller utvändiga solskydd ger insynsskydd.
  • Lägg till en lösning för smarta hem för ännu smidigare kontroll av badrumsmiljön. VELUX ACTIVE with NETATMO övervakar och kontrollerar inomhusluftens kvalitet via en sensor i hemmet och din smartphone.

Tre skäl till att installera takfönster i badrummet  

Det finns många skäl till att ha ett takfönster i badrummet. Här får du lära dig om de främsta ‘fördelarna’ med att ha ett takfönster i badrummet.

Naturligt ljus utan risk för insyn  

Med ett takfönster placerat högt upp behöver du inte alls oroa dig för insyn. Det ger dig mer avskildhet och komfort i badrummet än traditionella vertikala badrumsfönster.

Får utrymmet att verka större

Badrummet är nästan aldrig ett av de större rummen i huset. Tvärtom brukar det vara ett av de mindre rummen, och det kan därför vara svårt att inreda och förse med ljus. Med ett takfönster lyckas du med både och. Takfönstrets höjd och placering får rummet att verka rymligare. Om fönstret är integrerat i taket kommer naturligt dagsljus att fylla badrummet, vilket får det att se inbjudande ut och kännas luftigare.

Frisk luft och ventilation

När man duschar blir det fuktigt i badrummet, vilket gör det viktigt med frisk luft och ordentlig ventilation. När ventilationen är dålig blir klimatet i badrummet lidande. Ett stort badrumsfönster som man kan öppna efter att ha tagit en dusch skapar luftcirkulation och ger en bättre inomhusmiljö.

Välj rätt badrumsfönster

När det gäller att välja rätt badrumsfönster finns det mycket att tänka på. Om målet är att få in mer dagsljus i badrummet kan du beräkna fönstrens optimala placering utifrån rummets läge. Vad gäller ventilation kan ett högt placerat takfönster släppa in mer luft, vilket ger bättre cirkulation.

Eldrivna takfönster – enkel tillgång till naturligt dagsljus

Eldrivna eller solcellsdrivna takfönster är en perfekt lösning för mindre badrum. Ett smalt eller litet badrum kan kännas trångt. Ett fönster kan öppna upp utrymmet och motverka det, men det måste installeras på lämplig höjd för att ge insynsskydd. Då är det väldigt praktiskt med ett solcellsdrivet eller eldrivet takfönster, eftersom du kan öppna och stänga det på avstånd med hjälp av en fjärrkontroll eller din smartphone.

Se till att dina takfönster klarar av ångan!

När du sätter in ett takfönster ska du se till att du väljer rätt finish för rummet. Alla ångande bad kan göra att det bildas mycket fukt i badrummet. Överväg därför att välja ett takfönster med en fuktbeständig polyuretanfinish. VELUX pivåhängt takfönster i vit polyuretan har en modern vit finish som är lätt att underhålla, rengöra och hålla torr.

In- och utvändiga solskydd

När det gäller fönster är det alltid viktigt att ta med insynsskydd i beräkningen. Om det finns fri sikt från ditt badrumsfönster ska du välja våra persienner. De är diskreta och ger dig avskildhet i badrummet. Våra persienner är fuktbeständiga, vilket gör dem perfekta för badrummet.

VELUX ACTIVE with NETATMO – styr dina fönster och inomhusmiljön

VELUX ACTIVE är vår smarta lösning för en automatiserad inomhusmiljö där du kan styra dina VELUX solcellsdrivna och eldrivna takfönster samt in- och utvändiga solskydd.

Med VELUX ACTIVE får du överblick över luftkvaliteten och kan övervaka temperatur, luftfuktighet och koldioxidnivå så att rummet vädras tillräckligt ofta. 

Uppskattningsvis tillbringar vi 1 timme och 42 minuter varje vecka i badrummet. Bara det är en bra nog anledning att förvandla badrummet till en inbjudande och mysig miljö där man trivs.

Läs fler artiklar

Tänker du renovera ditt badrum? Skapa ditt drömbadrum med naturligt dagsljus ovanifrån
Badrum har länge varit främst funktionella rum. Idag är det lika naturligt att vi tillbringar tid och vistas i badrummet som i vilket annat rum som helst i huset. Modern badrumsinredning är mer inriktad på välbefinnande. Badrummet har blivit en plats för avkoppling, medveten närvaro och avskildhet. Planerar du att uppgradera ditt badrum och förvandla det till en plats där du kan varva ner och återhämta dig? Släpp in naturligt ljus och förvandla ditt badrum till ditt egna privata spa.
Läs hela artikeln
Omvandla badrummet med hjälp av de här renoveringsidéerna
En badrumsrenovering kan vara en utmaning. Det är många beslut som ska tas och detaljerad planering krävs för att slutföra projektet. Men det lönar sig definitivt att ge ditt badrum den eleganta uppgradering du alltid har drömt om! Här är en lista med idéer för din badrumsrenovering som hjälper dig med planeringen och att fatta rätt beslut.
Läs hela artikeln
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln
Vill du sätta in ett takfönster? Här har vi samlat åtta steg som hjälper dig att komma igång
Takfönster är ett fantastiskt sätt att förändra ett rum med naturligt ljus. Genom att släppa in mer ljus i rummet kan du inreda en råvind eller förvandla mörka skrymslen till vackra, användbara ytor. Det är en vanlig myt att det är ett dyrt och krångligt renoveringsprojekt att sätta in takfönster. Låt oss ta hål på den genom att undersöka hur ett takfönster installeras.
Läs hela artikeln
 Sätta in takfönster: Så hittar du rätt lösning
Takfönster kan vara precis vad du behöver för att förändra ett rum eller skapa en spännande utbyggnad. Och även om takfönster är ett enkelt sätt att ge alla rum ett ansiktslyft – och har en rad fördelar – finns det några saker du behöver tänka på innan du greppar storsläggan. Vi har samlat allt du behöver veta innan du sätter in fönster i ett gammalt eller nytt hus.
Läs hela artikeln