Är du sugen på nya badrumsfönster? I så fall är takfönster en lysande idé

Badrummet får inte tillräckligt med uppmärksamhet i många hus. Du kanske redan vet att vi tillbringar upp till hälften av våra liv i sovrummet – har du funderat på hur stor del av livet som tillbringas i badrummet? Uppskattningsvis tillbringar vi 1 timme och 42 minuter per vecka i badrummet. Bara det är en bra nog anledning att förvandla badrummet till en inbjudande och mysig miljö där man trivs.  Takfönster är en utmärkt idé om man vill skapa ett vackert badrum.

Tre skäl till att installera takfönster i badrummet  

Det finns många skäl till att ha ett takfönster i badrummet. Här får du lära dig om de främsta ‘fördelarna’ med att ha ett takfönster i badrummet.

Naturligt ljus utan risk för insyn  

Med ett takfönster placerat högt upp behöver du inte alls oroa dig för insyn. Det ger dig mer avskildhet och komfort i badrummet än traditionella vertikala badrumsfönster.

Viktiga lärdomar
  • Takfönster ger ditt badrum ett lyft, med mer insläpp av naturligt ljus utan insyn, bättre ventilation och ett utrymme som verkar rymligare.
  • Det är viktigt att du väljer rätt takfönster till badrummet. Eldrivna och solcellsdrivna takfönster passar utmärkt till mindre badrum. En PU-finish säkerställer att badrummet kan hantera fuktig luft, medan in- eller utvändiga solskydd ger insynsskydd.
  • Lägg till en lösning för smarta hem för ännu smidigare kontroll av badrumsmiljön. VELUX ACTIVE with NETATMO övervakar och kontrollerar inomhusluftens kvalitet via en sensor i hemmet och din smartphone.

Får utrymmet att verka större

Badrummet är nästan aldrig ett av de större rummen i huset. Tvärtom brukar det vara ett av de mindre rummen, och det kan därför vara svårt att inreda och förse med ljus. Med ett takfönster lyckas du med både och. Takfönstrets höjd och placering får rummet att verka rymligare. Om fönstret är integrerat i taket kommer naturligt dagsljus att fylla badrummet, vilket får det att se inbjudande ut och kännas luftigare.

Frisk luft och ventilation

När man duschar blir det fuktigt i badrummet, vilket gör det viktigt med frisk luft och ordentlig ventilation. När ventilationen är dålig blir klimatet i badrummet lidande. Ett stort badrumsfönster som man kan öppna efter att ha tagit en dusch skapar luftcirkulation och ger en bättre inomhusmiljö.

”Uppskattningsvis tillbringar vi 1 timme och 42 minuter varje vecka i badrummet. Bara det är en bra nog anledning att förvandla badrummet till en inbjudande och mysig miljö där man trivs.”

Välj rätt badrumsfönster

När det gäller att välja rätt badrumsfönster finns det mycket att tänka på. Om målet är att få in mer dagsljus i badrummet kan du beräkna fönstrens optimala placering utifrån rummets läge. Vad gäller ventilation kan ett högt placerat takfönster släppa in mer luft, vilket ger bättre cirkulation.

Eldrivna takfönster – enkel tillgång till naturligt dagsljus

Eldrivna eller solcellsdrivna takfönster är en perfekt lösning för mindre badrum. Ett smalt eller litet badrum kan kännas trångt. Ett fönster kan öppna upp utrymmet och motverka det, men det måste installeras på lämplig höjd för att ge insynsskydd. Då är det väldigt praktiskt med ett solcellsdrivet eller eldrivet takfönster, eftersom du kan öppna och stänga det på avstånd med hjälp av en fjärrkontroll eller din smartphone.

Se till att dina takfönster klarar av ångan!

När du sätter in ett takfönster ska du se till att du väljer rätt finish för rummet. Alla ångande bad kan göra att det bildas mycket fukt i badrummet. Överväg därför att välja ett takfönster med en fuktbeständig polyuretanfinish. VELUX pivåhängt takfönster i vit polyuretan har en modern vit finish som är lätt att underhålla, rengöra och hålla torr.

In- och utvändiga solskydd

När det gäller fönster är det alltid viktigt att ta med insynsskydd i beräkningen. Om det finns fri sikt från ditt badrumsfönster ska du välja våra persienner. De är diskreta och ger dig avskildhet i badrummet. Våra persienner är fuktbeständiga, vilket gör dem perfekta för badrummet.

VELUX ACTIVE with NETATMO – styr dina fönster och inomhusmiljön

VELUX ACTIVE är vår smarta lösning för en automatiserad inomhusmiljö där du kan styra dina VELUX solcellsdrivna och eldrivna takfönster samt in- och utvändiga solskydd.

Med VELUX ACTIVE får du överblick över luftkvaliteten och kan övervaka temperatur, luftfuktighet och koldioxidnivå så att rummet vädras tillräckligt ofta. 

Läs fler artiklar