Släpp in mer naturligt dagsljus i vardagsrummet

Mysigt vardagsrum på vinden med VELUX takfönster och naturligt ljus.
Utforma ditt vardagsrum för att skapa en så inbjudande hemmiljö som möjligt för alla familjemedlemmar. Ett av sätten att få ut det mesta av rummet är att släppa in ljus ovanifrån. Naturligt ljus kan innebära en oerhört stor förbättring för ett utrymme, så läs vidare om du känner dig redo att förvandla ditt vardagsrum!
Viktiga lärdomar
  • Om du inte är säker på om du får in tillräckligt med dagsljus i vardagsrummet kanske det är dags att sätta in ett takfönster för att släppa in mer naturligt ljus. Det gör rummet ljusare och får det att se större ut.
  • Om du använder rätt färger får dagsljuset verkligen en chans att glänsa. Hitta en färgpalett som tilltalar dig och se till att tänka på både rummets och takfönstrets läge.
  • Att välja rätt fönster, tillbehör och lösning för smarta hem är ett måste för att du ska få ut det mesta av dagsljuset.

Får du in tillräckligt med dagsljus via fönstren?

Dagsljus är avgörande för en hälsosam boendemiljö. Studier visar att dagsljus är kopplat till bättre humör, mindre trötthet och minskad ansträngning för ögonen. Om du tycker att du inte får in tillräckligt med dagsljus genom fönstren kanske det är dags att installera takfönster och släppa in mer dagsljus ovanifrån.

Släpp in mer dagsljus med takfönster

Fördelarna med naturligt dagsljus är uppenbara, men det är inte lika uppenbart att glasrutornas läge i rummet kan göra en enorm skillnad. Dagsljus som flödar in genom ett takfönster når längre in i ett utrymme än vertikala glasrutor i samma storlek – vilket innebär att du kan förvandla utrymmet avsevärt genom att komplettera dina fasadfönster eller vikdörrar med ett VELUX takfönster.

Få vardagsrummet att verka större

Vardagsrummet är ofta inrett med familjefoton, barnens konstverk, möbler, prydnadssaker och souvenirer. Alla element som tillsammans skapar ett vardagsrum kan även få det att se rörigt ut, vilket gör att rummet verkar mindre än det faktiskt är. Ett sätt att få ett vardagsrum att kännas rymligare är att släppa in mer dagsljus. Men det får inte bara rummet att kännas större – det ger dina kära familjefoton en helt ny glans också!

Skapa magi med dagsljus genom användning av takfönster och färger 

Konstbelysning har blivit allt mer sofistikerad under de senaste åren, men det finns inget som kan förvandla ett utrymme på samma sätt som naturligt ljus, och därför är det bra att försöka släppa in så mycket som bara möjligt.

Använd färger för att förstärka dagsljusets effekt

Rätt färger i vardagsrummet kan främja dagsljuset som flödar in. Måla väggarna i mörka färger eller i en icke-reflekterande medelfärg. Takfönster kan minska bländande ljus på väggar genom att rikta solljuset nedåt på golvet.

Tänk på att ta hänsyn till rummets läge

Rummets läge har betydelse för hur ljuset interagerar med utrymmet. Skiner solen in genom fönstren varje morgon när den går upp? Eller har du tur och kan fånga upp de varmare, mjukare tonerna när solen går ner under kvällen? Ta med det i beräkningen när du bestämmer dig för färgpalett och placerar ut dina möbler. Se dessutom till att placera dina växter där de får det solljus de behöver.

Välj rätt dagsljuslösning för ditt vardagsrum

När du bestämmer vilka takfönster du vill ha i vardagsrummet finns det mycket att tänka på. Du behöver fundera över hur du kan släppa in så mycket dagsljus som möjligt samtidigt som du skapar en behaglig inomhusmiljö för dig och din familj.

Släpp in tre gånger så mycket dagsljus med ett 3i1 takfönster

Ett 3i1 takfönster ger dig tre takfönster i en lättinstallerad ram. Denna fantastiska dagsljuslösning blir en fokuspunkt i vilket rum som helst, där den erbjuder panoramautsikt och mängder med naturligt ljus. Denna lösning är perfekt för utrymmen där familj och vänner umgås. Om fönstret är utom räckhåll kan du välja ett solcellsdrivet 3i1 takfönster, så att du kan öppna och stänga det på avstånd med hjälp av en fjärrkontroll eller din smartphone (se VELUX ACTIVE). 

Kontrollera ljus och värme i ditt rum

Med VELUX rullgardiner till dina takfönster kan du filtrera bort starkt solljus samtidigt som ditt rum fortsatt fylls med en varm glöd. Om värme är ett problem kan du dessutom förse dina takfönster med värmereducerande solskydd – utvändiga solskydd som förhindrar att solen tar sig in i ditt hem, så att du kan hålla temperaturen i rummet på en behaglig nivå.

Ta kontroll över din inomhusmiljö

VELUX ACTIVE with NETATMO är den ultimata lösningen för smarta hem för klimatkontroll inomhus. VELUX ACTIVE använder inomhussensorer för att automatiskt övervaka luftkvalitet och temperatur. Den fungerar med alla dina solcellsdrivna och eldrivna VELUX produkter och öppnar och stänger dem för att reglera inomhusmiljön och hålla den välventilerad och se till att luftkvaliteten är optimal. När lösningen har implementerats kan du även styra dina solcellsdrivna och eldrivna fönster samt in- och utvändiga solskydd via din smartphone.

Konstbelysning har blivit allt mer sofistikerad under de senaste åren, men det finns inget som kan förvandla ett utrymme på samma sätt som naturligt ljus, och därför är det bra att försöka få in så mycket som bara möjligt.

Läs fler artiklar

Förvandla ditt vardagsrum med de här renoveringsidéerna
Vardagsrummet är husets mittpunkt. Det är här vi tillbringar mest tid när vi är hemma – vi umgås med familj och vänner, och myser i soffan när vi tittar på våra favoritserier. Det är viktigt att du gör det mesta av rummet, särskilt om du ska renovera! Här är en lista med idéer som hjälper dig att planera din vardagsrumsrenovering.
Läs hela artikeln
Vill du sätta in ett takfönster? Här har vi samlat åtta steg som hjälper dig att komma igång
Takfönster är ett fantastiskt sätt att förändra ett rum med naturligt ljus. Genom att släppa in mer ljus i rummet kan du inreda en råvind eller förvandla mörka skrymslen till vackra, användbara ytor. Det är en vanlig myt att det är ett dyrt och krångligt renoveringsprojekt att sätta in takfönster. Låt oss ta hål på den genom att undersöka hur ett takfönster installeras.
Läs hela artikeln
 Sätta in takfönster: Så hittar du rätt lösning
Takfönster kan vara precis vad du behöver för att förändra ett rum eller skapa en spännande utbyggnad. Och även om takfönster är ett enkelt sätt att ge alla rum ett ansiktslyft – och har en rad fördelar – finns det några saker du behöver tänka på innan du greppar storsläggan. Vi har samlat allt du behöver veta innan du sätter in fönster i ett gammalt eller nytt hus.
Läs hela artikeln
Få dagsljusets alla fördelar med ett nytt takfönster
Är det dags att byta takfönster? Tänk steget längre – uppgradera dem! Genom att uppgradera dina takfönster kan du släppa in mer dagsljus, och det har mängder med fördelar. Här är allt du behöver veta om när och varför du bör byta ut dina takfönster.
Läs hela artikeln