Omvandla badrummet med hjälp av de här renoveringsidéerna

Woman standing in her bathroom with a VELUX flat roof window
En badrumsrenovering kan vara en utmaning. Det är många beslut som ska tas och detaljerad planering krävs för att slutföra projektet. Men det lönar sig definitivt att ge ditt badrum den eleganta uppgradering du alltid har drömt om! Här är en lista med idéer för din badrumsrenovering som hjälper dig med planeringen och att fatta rätt beslut.
Viktiga lärdomar
  • Tänk på vad du gillar och ogillar med ditt badrum som det är nu och bestäm sedan om du behöver en fullständig renovering eller om det räcker med små förändringar.
  • Naturligt ljus är nyckeln till att skapa en spa-liknande atmosfär eller lyxig badrumsdesign.
  • Med VELUX takfönster kan du släppa in dagsljus och frisk luft utan att äventyra ditt privatliv.

Designa ditt drömbadrum

Det finns många saker att tänka på när du vill renovera badrummet. Ett badrum ska vara funktionellt, praktiskt och gärna en smula lyxigt. När du ska utforma ditt drömbadrum är det viktigt att du har en genomtänkt plan och budget. Använd den här listan med idéer för att komma igång:

Vet du vad du har för behov och önskemål?

Börja med att ta reda på vad du vill ha ut av din badrumsrenovering. Använd ditt badrum som det är nu som utgångspunkt: vad gillar du med det, vad vill du förändra och vad kan du behålla som det är? Ditt badrum kanske inte behöver göras om helt – ibland räcker det med att byta ut kakel, armaturer eller inredningen. Om det inte räcker är förberedelserna som du gör innan du kastar dig in i ditt nya äventyr avgörande!

Tänk på placeringen av uttag och elektrisk utrustning, idéer gällande belysning, förvaringsutrymme och placeringen av fönster och takfönster. Det kan bli dyrt, eller kanske till och med omöjligt, att gå tillbaka och installera saker när renoveringen redan har slutförts. Med en välplanerad design kan du spara både tid och pengar.

Har du en plan? Och en budget?

Oavsett om din badrumsrenovering är ett eget hemmaprojekt eller om du har tänkt anlita en entreprenör för att göra jobbet är det till stor hjälp om du har en plan och en budget!

En badrumsrenovering är en investering. Börja med att göra upp en budget och en tidsplan. Om du utför arbetet själv bör du avsätta mer tid för varje steg och överväga att anlita proffs för tekniska arbeten som t.ex. rörläggning och elinstallationer.

Med en detaljerad plan blir det dessutom lättare för entreprenören att förstå vad du vill ha ut av renoveringen. Se till att du och entreprenören är på samma våglängd – anta inte att ni är det, utan se till att alla delar av planen är glasklara. Kontrollera med jämna mellanrum att ni har samma syn på planen.

Få ut mesta möjliga av din badrumsrenovering med de här inredningstipsen

Litet badrum? Tänk stort! Badrum är ofta mindre än andra rum i huset, så se till att ta ut svängarna lite utan att överskrida budgeten. Det kan vara överkomligt med golvvärme på mindre än 100 kvadratmeter. Smarta duschar och badkar sparar energi och tillför komfort. Fundera kring vad du kan lyxa till utan att dra över budgeten, och återanvänd, återvinn, reparera eller köp begagnat när det är möjligt.

Se din badrumsrenovering i ett helt nytt, naturligt ljus

Rikta blicken uppåt och säg hej till din femte vägg! Den femte väggen, det vill säga taket, är den mest förbisedda men ändå mest betydelsefulla väggen i badrummet. Det är en outnyttjad designmöjlighet som kan förvandla ditt badrum. Här får du reda på varför takfönster är ett måste på din renoveringslista för badrummet!

Släpp in naturligt ljus och rikligt med frisk luft

Förändra badrummet både till utseende och atmosfär med hjälp av naturligt ljus. Dagsljus ger liv åt rummet genom att locka fram dina väggars och din inrednings sanna färger. När det gäller att skapa en spa-liknande atmosfär eller lyxig badrumsdesign är det mycket viktigt med naturligt ljus.

Fyll badrummet med naturligt ljus och frisk luft genom att sätta in takfönster. VELUX takfönster förvandlar ditt rum utan att begränsa utrymmet och utan risk för insyn, släpper in gott om frisk luft och skapar ventilation. Få in ren luft och dagsljus samtidigt som fuktig luft förs bort.

Tre skäl till att du kommer att älska takfönstren i ditt badrum

Naturligt ljus främjar både hälsa och välbefinnande. Dess vitaliserande och förnyande kraft lyser upp våra liv. Här är tre andra anledningar till att du kommer att älska takfönstren i ditt badrum:

  • Insynsskydd: Takfönster placeras på taket och fångar upp solljus utan att riskera insyn i ditt badrum
  • Ventilation: Badrum behöver ventilation för att få ut ånga och kondens. VELUX takfönster kan öppnas för att släppa in frisk luft och skapa ventilation.
  • Bättre ljus: Naturligt ljus ger ett rent och vitt ljus som får oss att komma igång och göra oss redo att lämna huset.
Ett bra badrum är funktionellt, praktiskt ... och en smula lyxigt! Börja med en genomtänkt plan och budget när du ska utforma ditt drömbadrum.

Författare

VELUX Editorial team

Dela

Läs fler artiklar

Tänker du renovera ditt badrum? Skapa ditt drömbadrum med naturligt dagsljus ovanifrån
Badrum har länge varit främst funktionella rum. Idag är det lika naturligt att vi tillbringar tid och vistas i badrummet som i vilket annat rum som helst i huset. Modern badrumsinredning är mer inriktad på välbefinnande. Badrummet har blivit en plats för avkoppling, medveten närvaro och avskildhet. Planerar du att uppgradera ditt badrum och förvandla det till en plats där du kan varva ner och återhämta dig? Släpp in naturligt ljus och förvandla ditt badrum till ditt egna privata spa.
Läs hela artikeln
Bright bathroom with VELUX roof windows
Är du sugen på nya badrumsfönster? I så fall är takfönster en lysande idé
Badrummet får inte tillräckligt med uppmärksamhet i många hus. Du kanske redan vet att vi tillbringar upp till hälften av våra liv i sovrummet – har du funderat på hur stor del av livet som tillbringas i badrummet? Uppskattningsvis tillbringar vi 1 timme och 42 minuter per vecka i badrummet. Bara det är en bra nog anledning att förvandla badrummet till en inbjudande och mysig miljö där man trivs.  Takfönster är en utmärkt idé om man vill skapa ett vackert badrum.
Läs hela artikeln
Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
Ska du renovera hemma? Läs vår guide till hur du anlitar ett proffs
Funderar du på att göra en hemrenovering och oroar dig över hur du ska hitta rätt hantverkare till att genomföra projektet? Beroende på hur stort projektet är kan det behövas en enda hantverkare eller ett helt team. Det viktigaste är att du hittar ett proffs som du kan lita på för att se till att du får ditt drömhem.
Läs hela artikeln
 Sätta in takfönster: Så hittar du rätt lösning
Takfönster kan vara precis vad du behöver för att förändra ett rum eller skapa en spännande utbyggnad. Och även om takfönster är ett enkelt sätt att ge alla rum ett ansiktslyft – och har en rad fördelar – finns det några saker du behöver tänka på innan du greppar storsläggan. Vi har samlat allt du behöver veta innan du sätter in fönster i ett gammalt eller nytt hus.
Läs hela artikeln