Köket är hemmets hjärta

Tänker du renovera ett gammalt kök och funderar på hur du ska lägga upp planerna? Det är i köket livet händer. Det utgör själva hjärtat av hemmet och det är här familjen samlas efter en lång dag och där kompisar alltid hänger tillsammans. När du utför en köksrenovering behöver du en bra plan för att ge rummet det lyft det förtjänar. Behöver du hjälp med att komma igång? Inga problem, vi hjälper dig gärna!

Rivstarta ditt köksrenoveringsprojekt

För att få en bra början på din köksrenovering är det viktigt att du sätter dig in i processens olika steg. Men innan du börjar planera kan du gott ge fantasin fritt spelrum en stund.

Låt dig inspireras av Pinterest och Instagram, låna idéer från vänners fina kök och gör visionboards och önskelistor. Snart nog är det tid att gå igenom alla idéer och rangordna dina önskemål utifrån sådant som du ‘måste ha’ eller bara ‘gärna vill ha’. Sedan är det dags att börja räkna på budgeten.

Utgå från din budget och prioritera därefter

Undvik besvikelser under köksrenoveringen genom att redan från början stämma av dina önskemål och behov och sedan se vad du faktiskt har råd med. Om du tar dig tid att räkna igenom budgeten och anpassa drömmarna därefter, kommer du att tacka dig själv senare. Och det tar oss till nästa punkt.

Lägg en klok budget

Planera budgeten in i minsta detalj för att undvika tråkiga överraskningar och hålla tidsplanen. Du känner säkert till talesättet ‘tid är pengar’. Det stämmer även för en köksrenovering. Förseningar kan leda till att kostnaderna skenar i den här sortens projekt.

När du gör budgeten, ta med så många kostnader som möjligt, så att du inte riskerar att pengarna tar slut innan projektet är klart. Om du anlitar hantverkare, planera projektet noga tillsammans och sätt upp en definitiv tidsplan. Då kan du enklare undvika att gå över budget och ser till att hantverkarna ansvarar för att slutföra sin del av projektet i tid.

Gör en tidsplan för din köksrenovering – och följ den

Stora projekt som köksrenoveringar kräver en tydlig tidsplan för att inte riskera att pågå i evighet. Det kan vara bra att dela in projektet i flera delar och sedan göra ett kalkylblad på datorn. Dela det med dina hantverkare för att stämma av dina förväntningar. Låt dem tycka till och anpassa planerna därefter.

Planera både rivning och återuppbyggnad

Tänk på att planera in rivningsfasen när du ska renovera köket. Rivningen är ett omfattande arbete som kräver mycket planering, från att bestämma vem som ska utföra den till var allt byggavfall ska lämnas.

Nästa steg är att börja bygga upp köket igen. Om du har rivit ut allt behöver du nu även sätta in dörrar och fönster. Du ska också utföra viktiga arbeten bakom väggar, under golv och innanför innertaket: rörläggning, elinstallationer, värme, ventilation och isolering. Sedan är det dags att bygga väggar, lägga golv och måla, montera skåp, bänkar och annan inredning och sätta in nya maskiner och kranar. Slutligen är det dags för de små, viktiga detaljerna.

Köksrenoveringsidéer – designa ditt kök med dagsljus

När du planerar din köksrenovering ska du se upp – just det, se upp! En av de mest effektfulla köksrenoveringsidéerna börjar nämligen med takfönster och slutar med ett kök som badar i dagsljus!

När vi funderar över sätt att förbättra våra kök brukar vi ofta bara se oss om i rummet. Vi ser alla gamla maskiner, arbetsbänkarna som inte passar ihop och hur ont om plats det är för skåp och bänkar. Ofta glömmer vi att planera in mer dagsljus. Men nu är vi här för att berätta vad du går miste om!

Se din köksrenovering i ett helt nytt, naturligt ljus

Med takfönster kan du öppna upp ditt kök på ett sätt som vare sig glödlampor eller all färg i världen kan åstadkomma. Släpp in naturligt ljus i ditt kök och ge det ett välförtjänst ansiktslyft.

Takfönster låter köket bada i naturligt ljus, tillför en känsla av rymd och skapar en ljus och modern atmosfär. Mängden dagsljus får dig att se hela hemmet i ett helt nytt ljus och gör att det genast känns mer välkomnande.

Tre skäl till att du kommer att älska takfönstren i ditt kök

Här får du tre goda skäl att inkludera takfönster i ditt köksrenoveringsprojekt.

1. Frigör plats: När du installerar takfönster i köket kan du frigöra plats där du annars hade satt in fasadfönster.

2. Ventilation: I köket blir det lätt osigt med hög luftfuktighet och fina partiklar. VELUX solcellsdrivna och eldrivna takfönster hjälper dig att snabbt vädra i köket och släppa ut både rök och matos.

3. Bättre ljus: Naturligt ljus förbättrar hälsan, välmåendet och produktiviteten. Med dagsljus blir det ännu mysigare att vistas i köket.

Behöver du inspiration till din köksrenovering?

Ibland kan det vara svårt att föreställa sig en takfönsterlösning i ditt hem utan att få något slags visuell inspiration. Därför har vi samlat fantastiska berättelser, så att du kan föreställa dig vilken effekt VELUX takfönster kan få i ditt kök.

Läs fler artiklar