Förvandla ditt vardagsrum med de här renoveringsidéerna

Bright livingroom with VELUX flat roof window
Vardagsrummet är husets mittpunkt. Det är här vi tillbringar mest tid när vi är hemma – vi umgås med familj och vänner, och myser i soffan när vi tittar på våra favoritserier. Det är viktigt att du gör det mesta av rummet, särskilt om du ska renovera! Här är en lista med idéer som hjälper dig att planera din vardagsrumsrenovering.

Skapa ditt drömvardagsrum

De flesta av oss vill att vardagsrummet ska vara ett ljust och öppet utrymme som fungerar som en bekväm samlingsplats. Men hur ska det se ut? Hur skapar man den optimala miljön där man kan umgås med nära och kära? Hur ska du lägga upp renoveringsbudgeten? Designa ditt drömvardagsrum med hjälp av de här idéerna:

Vilka önskemål och behov har du?

Innan du börjar renovera ditt vardagsrum är det en bra idé att göra en lista över dina önskemål och behov. Du kan använda ditt vardagsrum som det är nu som utgångspunkt: vad gillar du med det, vad vill du förändra och vad kan du behålla som det är?

Ditt vardagsrum bör skräddarsys utifrån din livsstil. När du gör en lista över dina prioriteringar är det bra om du planerar för golv, belysning, möbler och elektronik – både ljud och bild.

Viktiga lärdomar
  • Skräddarsy vardagsrummet utifrån din livsstil. Tänk på golv, belysning, möbler och elektronik när du gör dina prioriteringar.
  • Välj en inredningsstil som uttrycker din personlighet och som vägleder dig i ditt val av möbler och färger.
  • Dra nytta av den ”femte väggen”, det vill säga taket, och fundera över om du vill installera takfönster för att förvandla utrymmet med dagsljus.

Bestäm dig för en inredningsstil

Inredning kan lyfta utrymmen genom att göra dem mer tilltalande och bättre anpassade för sitt syfte. När ett utrymme är inrett med omsorg ser det inte bara bra ut, utan allt i rummet fyller en funktion.

Du kan välja att renovera vardagsrummet utifrån en specifik inredningsstil. Ge utrymmet ett lyft med en elegant minimalistisk stil, skapa en modern känsla med skarpa linjer och en enkel färgpalett, eller satsa på ett mer klassiskt utseende med fokus på djup, lager och dimensioner. Inredningsstilen är ett utmärkt sätt för dig att uttrycka din personlighet och en bra utgångspunkt för ditt val av möbler och färger.

Tänk igenom din renoveringsplan – och din budget

Oavsett om du ska renovera vardagsrummet eller något annat rum i huset är det alltid viktigt att du har en plan och en budget.

Om du gör renoveringen själv bör du avsätta mer tid för varje steg och överväga att anlita proffs för tekniska arbeten som t.ex. elarbeten. Om du anlitar en entreprenör ska du inte bara utgå från att ni är på samma våglängd – tala klartext om alla delar av planen och kontrollera med jämna mellanrum att ni har samma syn på vad som ska göras.

Att ta fram en plan tidigt i processen gör stor nytta för din budget och entreprenör.

Innan du börjar renovera ditt vardagsrum är det en bra idé att göra en lista över dina önskemål och behov. Använd ditt vardagsrum som det är nu som utgångspunkt: vad gillar du med det, vad vill du behålla som det är och vad vill du förändra?"

Se ditt vardagsrum i ett helt nytt naturligt ljus

Inget får ett rum att kännas så inbjudande som dagsljus. Genom att släppa in mer naturligt ljus i vardagsrummet kan du maximera utrymmet och få det verka större. Att inkludera takfönster i din renoveringsplan för vardagsrummet är ett beslut som du absolut inte kommer att ångra!

Skapa en ny fokuspunkt med naturligt ljus

En fokuspunkt drar blickarna till sig och gör vardagsrummet mer estetiskt tilltalande. Det räcker med att du riktar blicken uppåt! Ovanför dig finns en hel vägg med outnyttjad potential – nämligen taket! Skapa en fokuspunkt genom att utnyttja den ”femte väggen”, som så ofta glöms bort. Installera snygga träbjälkar, måla taket i en stark färg eller sätt in takfönster för och skapa en annan slags fokuspunkt i inredningen.

Förvandla ditt utrymme med dagsljus och utsikt mot himlen genom att installera takfönster. Det naturliga ljuset lockar fram dina väggars och möblers sanna färger och blåser liv i rummet då man upplever när solen byter läge under dagen.

Tre skäl till att du kommer att älska takfönstren i ditt vardagsrum

Naturligt ljus främjar både hälsa och välbefinnande. Dess uppiggande och förnyande effekt lyser upp våra liv. Här är tre andra anledningar till att du kommer att älska takfönstren i ditt vardagsrum:

  • Funktion: Takfönster placeras på taket, vilket innebär att du kan göra vad du vill med interiören utan risk för att du blockerar naturligt ljus.
  • Lägre elräkning: Dagsljus lyser upp rummet med hjälp av gratis energi, vilket gör att du sparar pengar på elräkningen.
  • Ljuskontroll: Ljust eller mörkt? Du har fullständig kontroll över ljusinsläppet för ditt VELUX takfönster när det kombineras med ett VELUX solskydd.

Läs fler artiklar