Kom igång med renoveringen hemma på bästa möjliga sätt

Ska du renovera hemma? Då ska du läsa vidare! En renovering är ett stort projekt där du måste planera allt från budget och tidsram till rivning, rekonstruktion och fönstrens placering. Kom igång på bästa möjliga sätt med den här checklistan.
Viktiga lärdomar
  • Ta reda på byggkostnaderna så att du kan göra en ordentlig budget, då kan du enklare lyckas bra med din renovering.
  • Avgör vilken rivning du kan göra själv och vad du behöver hjälp med.
  • Tänk på att släppa in dagsljus och överväg takfönster som gör dina rum eleganta och fulla av naturligt ljus.

Lär dig mer om processen

Även om alla renoveringsprojekt är olika så kan du undvika onödigt arbete och dyra misstag genom att följa en plan.

Budget och tidsram

Det viktigaste i planeringen är förmodligen att se till att du har tillräckligt med pengar för renoveringen. Du bör börja med att fundera på finansieringen.

När du ska göra en budget behövs en hel del efterforskningar. Behöver du anlita hantverkare? Hur tänker du göra med isolering, golvläggning och måleri? Kan du återanvända gamla skåp och bänkskivor eller ska du investera i ny inredning? Hur har du det med verktyg och utrustning? Det här är bara några saker du måste tänka på när du ska budgetera för din renovering.

Gör lite efterforskningar så att du ser ungefär vad material och arbetskraft kommer kosta. Med en ordentlig plan kan du hålla dig till den summa du är beredd att lägga på renoveringen.

Nästa steg är att fundera på hur lång tid de olika arbetena tar. Tidsramen för renoveringen beror på projektets omfattning och komplexitet, vem du anlitar och hur mycket arbete du tänker göra själv.

Planera rivningen

Underskatta inte rivningsarbetet! Det är ett stort jobb som kräver mycket planering, från att avgöra vem som ska göra det till hur avfallet ska kasseras.

Fundera på vilka delar av renoveringen du kan göra själv och vad du behöver hjälp med. Även om en amatör kan klara mindre rivningsjobb som bänkskivor eller skåp så kan större rivningsprojekt vara svårare att hantera. Här kan du ha hjälp av YouTube! Titta på några videor och avgör hur mycket jobb du klarar själv och vad du behöver hjälp med.

Tänk också på hur du ska kassera byggavfallet. Om du hyr en stor container kan du hålla igång projektet och löpande få bort skräp från huset. Du kan spara mycket tid i längden genom att planera för byggavfallet i förväg.

Planera för det här när du bygger om

Efter rivningen är det dags att börja bygga upp hemmet igen. Det första steget är att sätta in dörrar och fönster, och utföra viktiga arbeten bakom väggar, under golv och innanför innertaket: rörläggning, elinstallationer, värme, ventilation och isolering. Sedan är det dags att bygga väggar, lägga golv och måla, montera skåp, bänkar och annan inredning. Det sista steget är de små detaljerna och inredningen.

Få ut mesta möjliga av din renovering hemma med de här inredningstipsen.

Tänk på dagsljuset när du utformar ditt hem

Fönster är det bästa sättet att göra hemmet ljust, elegant och modernt. Det är ett utmärkt tillfälle att uppgradera dina fönster när du ändå renoverar.

Fasadfönster eller takfönster?

När det gäller fönster handlar valet ofta om fasadfönster eller takfönster. Även om båda typerna är bra på olika sätt så har takfönster en del fördelar du helt enkelt inte kan få med ett fasadfönster.

Med ett takfönster tränger ljuset längre in i hemmet, och det kan göra stor skillnad för dina rum. Ett takfönster släpper in upp till dubbelt så mycket ljus som ett fasadfönster i samma storlek medan takfönsterkupoler för platta tak släpper in upp till tre gånger mer ljus.

Med det sagt så kan en kombination av fasadfönster och takfönster ge bästa möjliga utsikt och spridning av dagsljuset, så du kan helt klart installera båda typerna.

Planera för naturligt ljus i dina rum

Du kan ha mycket hjälp av ljuset när du planerar dina rum. Naturligt ljus kan belysa väggar och texturer, göra djupt liggande rum mindre dystra, framhäva detaljer i designen och dela upp utrymmen i olika områden. Lägg gärna lite tid på att planera var dina nya fönster ska sitta när du renoverar så att du inte går miste om all nytta du kan ha av dagsljus i ditt hem.

Att göra en ordentlig budget är det första och viktigaste steget när du ska renovera hemma.

Författare

VELUX Editorial team

Dela

Läs fler artiklar

Family in bright kitchen with VELUX 3in1 roof windows
Så gör du en budget till din utbyggnad
Funderar du på att bygga ut ditt hus och undrar hur mycket det skulle kosta? Om du behöver mer plats till en växande familj är en utbyggnad ett utmärkt alternativ. Nu har du kanske tittat runt på Pinterest och Instagram för att hitta perfekta idéer till ditt projekt, men hur mycket skulle det egentligen kosta att förverkliga dina drömmar? Få en bra start på ditt projekt med fyra enkla steg.
Läs hela artikeln
Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
Allt du behöver veta om takfönsterkupoler
Bor du i ett hus med platt tak? Vill du föra en ljusare tillvaro? Då kan takfönsterkupoler för platta tak vara lösningen du letat efter. Takfönsterkupoler för in ljuset djupare i huset och skapar vackra utrymmen som badar i ljus.
Läs hela artikeln
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln
De bästa smarta hem-enheterna för ett sundare hem
Från Wi-Fi glödlampor till entrékameror – världen har verkligen tagit smarta hem-enheter till sitt hjärta. Men visste du att teknik för smarta hem även kan ge ditt hem en hälsokick?
Läs hela artikeln