Så gör du en budget till din utbyggnad

Modernt kök/matplats med VELUX takfönster och utgång till uteplats.
Funderar du på att bygga ut ditt hus och undrar hur mycket det skulle kosta? Om du behöver mer plats till en växande familj är en utbyggnad ett utmärkt alternativ. Nu har du kanske tittat runt på Pinterest och Instagram för att hitta perfekta idéer till ditt projekt, men hur mycket skulle det egentligen kosta att förverkliga dina drömmar? Få en bra start på ditt projekt med fyra enkla steg.
Viktiga lärdomar
  • Rangordna dina önskemål utifrån sådant som du måste ha eller bara gärna vill ha. Kom också ihåg att även om inredningen enkelt kan förändras, så är det svårare att ändra utbyggnadens faktiska konstruktion. Se därför till att den är tillräckligt stor och att alla viktiga delar, som el och takfönster, finns med i planen redan från början.
  • Du kan ofta spara en slant på kort sikt genom att driva ditt eget projekt, men då behöver du känna dig säker när du väljer och samarbetar med hantverkare för att slippa råka ut för kostsamma misstag.
  • Undvik mörka och dystra rum genom att sätta in takfönster i din utbyggnad. Då för du in ljuset mycket längre i rummet

Fyra steg för en enklare renoveringsbudget

När du planerar en hemrenovering är det viktigt att du gör en ordentlig budget. Med en genomtänkt renoveringsbudget blir det enklare att hålla sig inom ramarna. Ta hjälp av våra fyra steg för att komma igång.

Steg 1: Låt dig inspireras

Snart nog blir du tvungen att strama upp tyglarna, så när du påbörjar ditt utbyggnadsprojekt kan du gott ge fantasin fritt spelrum. Låt dig inspireras av Pinterest och Instagram, låna idéer från dina vänners hem och gör listor och visionboards med allt som dina drömmars utbyggnad ska rymma.

Steg 2: Bestäm vad du måste ha – och gärna vill ha

När du har tillåtit dig att drömma stort är det dags att börja planera utbyggnaden och prioritera din lista utifrån vad du måste ha – och gärna vill ha. Kom ihåg att din utbyggnad bör skräddarsys utifrån din livsstil, så tänk igenom behoven noga.

Kom också ihåg att även om du relativt snabbt och billigt kan förändra inredningen, så är det svårare att ändra utbyggnadens faktiska konstruktion. När du planerar utbyggnaden ska du därför se till att den är tillräckligt stor och att alla viktiga delar, som golv, el, takfönster och dörrar, finns med i planen redan från början.

Steg 3: Sätt ihop ett vinnande team

Vem ska leda ditt utbyggnadsprojekt – du eller en totalentreprenör? Det finns för- och nackdelar med båda två.

Det kan vara svårt att hitta en kompetent och pålitlig byggfirma till att utföra jobbet. ”Billigare hantverkare” är ofta överbokade eller inte tillräckligt duktiga, vilket kan orsaka förseningar, slarvigt arbete eller kostsamma problem. Om du väljer att låta en totalentreprenör sköta projektet, ta dig tid att samla in rekommendationer från arbetskamrater, vänner och familj. Vi rekommenderar också att du testar dem noggrant och ser deras arbete innan du skriver under något avtal.

Du kan ofta spara en slant på kort sikt genom att driva ditt eget projekt, men då behöver du känna dig säker när du väljer och samarbetar med hantverkare för att slippa råka ut för kostsamma misstag.

Steg 4: Gör upp en budget och tidsplan för din hemrenovering – och håll den

Se till att du har tillräckligt med pengar för att betala för utbyggnaden – det är faktiskt den viktigaste delen av hela planeringen. Innan du påbörjar byggnadsarbetet, ta dig tid att göra en detaljerad budget.

För att kunna lägga en budget behöver du göra omfattande efterforskningar. Arbetskostnader, material och inredning är alla aspekter att ta hänsyn till. Samarbeta med din hantverkare för att ta fram en realistisk kostnads- och tidsplan. Budgetera för minst 20% mer än den beräknade kostnaden för utbyggnaden, så har du en nödmarginal. Det dyker alltid upp något oväntat, oavsett hur väl du genomför ditt projekt.

Om du anlitar proffs är tid pengar – och förseningar kan få kostnaderna att skena. Planera noga tillsammans med hantverkaren innan projektet påbörjas och sätt upp en definitiv tidsplan. Då kan du enklare undvika att gå över budget och ser till att alla hantverkare och montörer ansvarar för att slutföra sin del av projektet i tid.

Kompromissa inte om naturligt ljus

Ett utbyggnadsprojekt kan få rummets ljuskälla att hamna längre bort från rummets mitt. Undvik mörka och dystra rum genom att sätta in takfönster i din utbyggnad. Då för du in ljuset mycket längre i rummet. Takfönster i din utbyggnad är ett beslut du garanterat inte kommer att ångra!

Se din utbyggnad i ett helt nytt, naturligt ljus

Naturligt ljus kan maximera utrymmen och få dem att kännas större. Genom att sätta in takfönster i din utbyggnad kan du se ditt hem i ett nytt ljus och närmast magiskt få det att kännas mer välkomnande.

Upplev fler fördelar

Takfönster är ett strålande sätt att föra in mer dagsljus i ditt hem. De släpper in ljuset djupare i rummet än vanliga fasadfönster. Med VELUX takfönster kan du välja mellan ett stort antal lösningar, anpassa komfortnivån med driftalternativ som smarta hem-lösningen VELUX ACTIVE with NETATMO och göra ditt hem mer personligt med stilsäkra in- och utvändiga solskydd.

När du planerar en hemrenovering är det viktigt att du gör en ordentlig budget. Med en genomtänkt renoveringsbudget blir det enklare att hålla sig inom ramarna.

Författare

VELUX Editorial team

Dela

Read more articles

Så planerar du en utbyggnad
Har du ont om plats hemma? Innan du börjar leta på bostadsmarknaden för att hitta något nytt, ta dig en funderare kring en utbyggnad. Det är ofta det mest tids- och kostnadseffektiva alternativet, framför allt om du trivs i grannskapet. Du kan få mer utrymme, förbättra livskvaliteten för dig och din familj och samtidigt höja bostadens värde – utan allt besvär med en stor flytt. Det är mycket att tänka på för att se till att du får ett rum som uppfyller alla behov hos en växande familj. Läs vår guide om hur du planerar en utbyggnad på bästa sätt.
Läs hela artikeln
De bästa takfönsterlösningarna för en utbyggnad
Tillbyggnader av bostäder kan vara stora eller små. Oavsett storlek kan en utbyggnad ge mer ljus och utrymme i ditt hem. Du drömmer kanske om att se mer av trädgården varje dag. Eller kanske vill du ha ett lusthus där du kan sitta och njuta av långa, ljumma sommarkvällar. Vi har garanterat takfönstren du behöver till dina drömmars utbyggnad, som kan förse dig med dagsljus, ventilation och atmosfär.
Läs hela artikeln
Kom igång med renoveringen hemma på bästa möjliga sätt
Ska du renovera hemma? Då ska du läsa vidare! En renovering är ett stort projekt där du måste planera allt från budget och tidsram till rivning, rekonstruktion och fönstrens placering. Kom igång på bästa möjliga sätt med den här checklistan.
Läs hela artikeln