Allt du behöver veta om takfönsterkupoler

Bor du i ett hus med platt tak? Vill du föra en ljusare tillvaro? Då kan takfönsterkupoler för platta tak vara lösningen du letat efter. Takfönsterkupoler för in ljuset djupare i huset och skapar vackra utrymmen som badar i ljus. Det finns ett myller av alternativ på marknaden. Vet du hur du hittar rätt takfönster till ditt hem? Annars kan vi hjälpa dig genom att gå igenom några saker du behöver tänka på innan du väljer rätt takfönster till ett platt tak – eller snarare en kupol!

Välj rätt takfönsterkupol till ditt hus med platt tak

Det finns många fördelar med att bo under ett platt tak. En av dem är möjligheten att sätta in takfönsterkupoler. Takfönsterkupoler för platta tak kan ge upp till tre gånger så mycket dagsljus som fasadfönster i samma storlek och för in dagsljuset djupare i rummet. Här är allt du behöver veta för att välja rätt takfönsterkupoler till ditt hem.
Viktiga lärdomar
  • För platta tak finns det två takfönsterlutningar att överväga. En takfönsterkupol för platta tak och en takfönsterkupol för låglutande tak.
  • Vi erbjuder flera lösningar för platta tak som för in dagsljus i rummet, exempelvis takfönsterkupoler med välvt glas eller planglas.
  • Tillbehör som in- och utvändiga solskydd och smarta hem-lösningar som VELUX App Control kan förenkla användningen av dina takfönsterkupoler.

1. Taklutning

Takfönster är ett effektivt sätt att låta rum bada i naturligt ljus från ovan. Dagsljuset får rummet att se större ut, framhäver ytan och kan till och med användas som en del i inredningsdesignen. När du ska välja rätt fönster till ditt platta tak behöver du utgå från taklutningen.

  • Vanligt platt tak: Ett platt tak är vanligtvis inte helt platt! Om taklutningen är mellan 0 - 15° har VELUX ett fantastiskt utbud av takfönsterkupoler för dina behov. Du kan välja mellan fasta modeller och fjärrstyrda, öppningsbara takfönsterkupoler. Det finns många olika lösningar, exempelvis takfönsterkupolen för platta tak med välvt glas som förhöjer takets estetik samtidigt som det skapar en naturlig avrinning av regnvatten – även om taklutningen är 0°.
”Takfönsterkupoler för in ljuset djupare i huset och skapar vackra utrymmen som badar i ljus”.

2. Lösningar

Olika behov kräver olika typer av lösningar till platta tak. VELUX erbjuder massor av möjligheter att föra in dagsljuset djupare i dina rum:

  • Takfönsterkupoler med välvt glas: Den här revolutionerande fönsterdesignen med unik, välvd glasöverdel ser till att regnvatten snabbt rinner av ytan – även när taklutningen är 0°. Den ger maximalt dagsljus och ser dessutom elegant ut från insidan.
  • Skräddarsydda takfönster: En skräddarsydd takfönsterkupol i världsklass med en skandinavisk design som släpper in oändligt med dagsljus och välkomnar omgivningarna.
  • Klar kupol: En modern och ekonomisk lösning med lågenergi 2-glaskassett – perfekt till kontor, mottagningar, verkstäder och bostäder.

3. Tillbehör

Få ut mesta möjliga av dina takfönsterkupoler för platta tak med olika tillbehör.

Välj solcellsdrivna eller eldrivna takfönster till svåråtkomliga platser. Den fjärrstyrda, öppningsbara karmen släpper in frisk luft med en enkel knapptryckning – perfekt till kök och badrum. Kombinera dem med VELUX App Control för maximal användarvänlighet. I appen kan du smidigt öppna fönstret för att släppa ut luftfuktighet – även när du inte är hemma.

Komplettera med plisségardiner för att fräscha upp hemmet, få insynsskydd eller lätt ljusdämpning eller med värmereducerande mörkläggande markiser för högsta komfort även på gassande sommardagar.

Läs fler artiklar