Allt du behöver veta om takfönsterkupoler

Bor du i ett hus med platt tak? Vill du föra en ljusare tillvaro? Då kan takfönsterkupoler för platta tak vara lösningen du letat efter. Takfönsterkupoler för in ljuset djupare i huset och skapar vackra utrymmen som badar i ljus. Det finns ett myller av alternativ på marknaden. Vet du hur du hittar rätt takfönster till ditt hem? Annars kan vi hjälpa dig genom att gå igenom några saker du behöver tänka på innan du väljer rätt takfönster till ett platt tak – eller snarare en kupol!
Viktiga lärdomar
  • För platta tak finns det två takfönsterlutningar att överväga. En takfönsterkupol för platta tak och en takfönsterkupol för låglutande tak.
  • Vi erbjuder flera lösningar för platta tak som för in dagsljus i rummet, exempelvis takfönsterkupoler med välvt glas eller planglas.
  • Tillbehör som in- och utvändiga solskydd och smarta hem-lösningar som VELUX App Control kan förenkla användningen av dina takfönsterkupoler.

Välj rätt takfönsterkupol till ditt hus med platt tak

Det finns många fördelar med att bo under ett platt tak. En av dem är möjligheten att sätta in takfönsterkupoler. Takfönsterkupoler för platta tak kan ge upp till tre gånger så mycket dagsljus som fasadfönster i samma storlek och för in dagsljuset djupare i rummet. Här är allt du behöver veta för att välja rätt takfönsterkupoler till ditt hem.

1. Taklutning

Takfönster är ett effektivt sätt att låta rum bada i naturligt ljus från ovan. Dagsljuset får rummet att se större ut, framhäver ytan och kan till och med användas som en del i inredningsdesignen. När du ska välja rätt fönster till ditt platta tak behöver du utgå från taklutningen.

  • Vanligt platt tak: Ett platt tak är vanligtvis inte helt platt! Om taklutningen är mellan 0 - 15° har VELUX ett fantastiskt utbud av takfönsterkupoler för dina behov. Du kan välja mellan fasta modeller och fjärrstyrda, öppningsbara takfönsterkupoler. Det finns många olika lösningar, exempelvis takfönsterkupolen för platta tak med välvt glas som förhöjer takets estetik samtidigt som det skapar en naturlig avrinning av regnvatten – även om taklutningen är 0°.

2. Lösningar

Olika behov kräver olika typer av lösningar till platta tak. VELUX erbjuder massor av möjligheter att föra in dagsljuset djupare i dina rum:

  • Takfönsterkupoler med välvt glas: Den här revolutionerande fönsterdesignen med unik, välvd glasöverdel ser till att regnvatten snabbt rinner av ytan – även när taklutningen är 0°. Den ger maximalt dagsljus och ser dessutom elegant ut från insidan.
  • Skräddarsydda takfönster: En skräddarsydd takfönsterkupol i världsklass med en skandinavisk design som släpper in oändligt med dagsljus och välkomnar omgivningarna.
  • Klar kupol: En modern och ekonomisk lösning med lågenergi 2-glaskassett – perfekt till kontor, mottagningar, verkstäder och bostäder.

3. Tillbehör

Få ut mesta möjliga av dina takfönsterkupoler för platta tak med olika tillbehör.

Välj solcellsdrivna eller eldrivna takfönster till svåråtkomliga platser. Den fjärrstyrda, öppningsbara karmen släpper in frisk luft med en enkel knapptryckning – perfekt till kök och badrum. Kombinera dem med VELUX App Control för maximal användarvänlighet. I appen kan du smidigt öppna fönstret för att släppa ut luftfuktighet – även när du inte är hemma.

Komplettera med plisségardiner för att fräscha upp hemmet, få insynsskydd eller lätt ljusdämpning eller med värmereducerande mörkläggande markiser för högsta komfort även på gassande sommardagar.

Takfönsterkupoler för in ljuset djupare i huset och skapar vackra utrymmen som badar i ljus.

Läs fler artiklar

De bästa smarta hem-enheterna för ett sundare hem
Från Wi-Fi glödlampor till entrékameror – världen har verkligen tagit smarta hem-enheter till sitt hjärta. Men visste du att teknik för smarta hem även kan ge ditt hem en hälsokick?
Läs hela artikeln
Så skapar du ett imponerande kök med naturligt ljus
Har du någonsin blivit helt betagen av ett kök på Instagram och undrat: ”Hur kan jag få det så?” Om du planerar en egen köksrenovering och vill uppnå samma wow-faktor är det lätt att tro att allt handlar om nya, glänsande maskiner och kranar, exklusiva bänkar och skåp eller en gigantisk köksö. Men om du vill ha en köksdesign som verkligen får besökarna att tappa hakan är den mest effektfulla visuella faktorn att tillföra ljus ovanifrån med hjälp av takfönster.
Läs hela artikeln
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln
Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
Ska du renovera hemma? Läs vår guide till hur du anlitar ett proffs
Funderar du på att göra en hemrenovering och oroar dig över hur du ska hitta rätt hantverkare till att genomföra projektet? Beroende på hur stort projektet är kan det behövas en enda hantverkare eller ett helt team. Det viktigaste är att du hittar ett proffs som du kan lita på för att se till att du får ditt drömhem.
Läs hela artikeln