Allt du behöver veta för att bygga ditt nya hem och släppa in mesta möjliga dagsljus

Oavsett om du redan bestämt dig för att bygga själv eller om du funderar på var du ska börja någonstans så är det ett otroligt spännande projekt ... men det kan också vara skrämmande! När du ska bygga ett eget hus måste du verkligen kunna planera. Våra expertråd kring att bygga ett eget hus och fylla det med dagsljus är en bra utgångspunkt!

Så här bygger du ett eget hus

Det finns många fördelar med att bygga ett eget hus. Du kan utforma hemmet helt efter egna önskemål. Det innebär också mycket hårt arbete, och det finns många saker att tänka igenom innan du börjar. Som tur är kan vi hjälpa till!

key takeaways icon
Viktiga lärdomar
  • Börja med att göra en budget. Ta reda på hur du ska finanisera bygget och börja uppskatta kostnaderna.
  • Kontakta den lokala byggnadsnämnden tidigt i processen så att du ser om projektet är genomförbart.
  • Ju fler beslut du fattar i designfasen desto bättre. Det gäller även beslut om fönster och dagsljus. Om du optimerar insläppet av dagsljus i hemmet får du bättre energieffektivitet, inomhusmiljö och hälsa.

Det här ska du göra och undvika när du startar ditt byggprojekt

Om du sätter igång ditt byggprojekt på rätt sätt blir hela processen enklare. Vi har en lista med saker att göra och undvika när du ska bygga ditt eget hus.

Gör en budget

Gör så här: Budgetera så tidigt som möjligt. Att bygga ditt eget hus är ett stort ekonomiskt åtagande. Att ta fram en budget är därför en av de första saker du bör göra. Ta reda på hur du ska finansiera bygget och börja uppskatta de olika kostnaderna.

Gör inte så här: Gå över budgeten! Var realistisk när du ska balansera din vision och dina förväntningar på bygget med budgetens krassa verklighet. Det är mycket som kan gå fel, så glöm inte att avsätta ett reservbelopp.

Hitta en tomt

Gör så här: Ha tålamod, var kreativ och öppen för olika möjligheter. Det kan vara svårt att hitta en tomt. Berätta för vänner, familj och kollegor att du letar och använd alla medier du kan komma på.

Gör inte så här: Bli allt för fäst vid tomten innan du har gjort din hemläxa. Tänk på olika fallgropar när du väljer tomt och kom ihåg att kontrollera saker som tillgång till el, bredband och markprover.

Det finns många fördelar med att bygga ett eget hus. Du kan utforma hemmet helt efter egna önskemål. Det innebär också mycket hårt arbete, så det finns många saker att tänka igenom innan du börjar.

Skaffa bygglov

Gör så här: Kontakta den lokala byggnadsnämnden tidigt i processen. Innan du bygger ditt drömhus måste du ta reda på om projektet är genomförbart.

Gör inte så här: Gör antaganden. Köp aldrig en tomt utan att ha bygglovet på plats.

Planera designen noga

Gör så här: Fatta så många beslut som möjligt innan du börjar bygga. Designfasen är otroligt viktig! I den ingår att välja layout och arkitektur samt dörrar, fönster och annan armatur.

Gör inte så här: Spara de stora besluten till sist. Ju fler saker du får på plats under designfasen desto troligare är det att du kan hålla din tidsram och budget.

Sätt ihop ditt drömlag

Gör så här: Ägna lite tid åt att sätta ihop ditt drömlag. De flesta av oss behöver hjälp när vi ska bygga ett eget hus. Läs recensioner online, be vänner om rekommendationer och prata med olika hantverkare så att du hittar folk du litar på.

Gör inte så här: Fokusera på den angivna tiden! Ett eget husbygge tar tid. Se till att du samlar ihop ett team du känner dig trygg med.

Nu är det äntligen dags att sätta igång!

Tänk på dagsljuset när du planerar

Ju fler beslut du fattar i designfasen när du ska bygga ett eget hus desto bättre. Det gäller även beslut om fönster och dagsljus. Om du optimerar insläppet av dagsljus i hemmet får du bättre energieffektivitet, inomhusmiljö och hälsa. Men var ska du börja?

Läs fler artiklar