Hur du gör ditt hem mer energieffektivt

Mysigt kontor på vinden med naturligt ljus från VELUX takfönster och inomhusväxter.
Vi tillbringar upp till 90% av tiden inomhus. Det pratas mycket om luftföroreningar och stigande koldioxidnivåer, men har du någonsin funderat över luftkvaliteten i ditt eget hem? 
Luftkvaliteten inomhus har stor inverkan på vår hälsa. En vuxen människa andas i genomsnitt in cirka 10 000 liter luft per dag, det mesta i hemmet. Det är mycket luft, det! 
Vi är övertygade om att takfönster kan förhöja det estetiska intrycket av alla hem och tillföra massor av naturligt ljus. Dessutom bidrar de till en bättre inomhusmiljö som främjar din hälsa.
Viktiga lärdomar
  • Det är viktigt att känna till vilka faktorer som påverkar luftkvaliteten inomhus, bland annat självdrag (att varm luft rör sig uppåt), luftfuktighet, föroreningar och irriterande ämnen i luften.
  • Takfönster höjer inomhusluftens kvalitet genom att ventilationen förbättras. Genom att övervaka luftkvaliteten med VELUX ACTIVE with NETATMO-kitet kan du bibehålla en hälsosam inomhusmiljö.
  • Det finns många hälsofördelar med bättre inomhusluft, exempelvis högre boendekomfort, minskad risk för allergener och ökad produktivitet.

Tre saker som är bra att känna till om din inomhusmiljö

Självdrag

I alla uppvärmda utrymmen skapas ett naturligt självdrag genom att varm luft rör sig uppåt från bottenvåningen till översta våningen. På vintern kommer kall luft in på nedre plan, stiger uppåt när temperaturen ökar och försvinner ut genom vinden eller ovanvåningen. Luften letar sig ut genom små sprickor och öppningar i byggnaden. Förutom att du kan uppleva draget i ditt hem ser du också effekten av det på energiräkningen. I ett vanligt hem går upp till 40 procent av all energi som används förlorad. Och inte nog med det: Luftföroreningar tränger in i hemmet och försämrar luftkvaliteten.

Luftfuktighet

Det är viktigt att ha rätt luftfuktighet hemma. Mellan 30 och 40% luftfuktighet passar bra på vintern och på sommaren kan den stiga till 50–60%. Torr luft ger torra läppar och kan få håret och kläderna att kännas statiska. På sommaren kan fuktig luft ställa till problem för astmatiker och allergiker, främst på grund av att kvalstren trivs. Genom att hålla koll på husets luftfuktighetsnivå kan du enklare förbättra din inomhusmiljö. Den blir garanterat bättre om du undviker alltför hög luftfuktighet hemma.

Bra inomhusluft

Bra inomhusluft kan beskrivas som luft som inte innehåller föroreningar som orsakar irritation, obehag eller sjukdomssymptom hos dem som vistas i huset. Bra inomhusluft har stor inverkan på oss och kan bidra till att förbättra vår psykiska hälsa. 

Lär dig mycket mer om luftkvalitet i vår forskningsstudie.

Takfönster ger bättre inomhusmiljö

Bättre inomhusluft

För att få ut mesta möjliga av dina takfönster och skapa en optimal inomhusmiljö, kan du lägga till VELUX ACTIVE with NETATMO. Lösningen ansluts till VELUX eldrivna eller solcellsdrivna takfönster och registrerar automatiskt både luftkvalitet och temperatur, så att du kan få en fräsch miljö i ditt hem. Det sensorbaserade ventilationssystemet håller även koll på hemmets koldioxidnivåer. VELUX eldrivna och solcellsdrivna takfönster har dessutom inbyggda regnsensorer som automatiskt stänger takfönstren om det börjar regna.

Ventilation 

Det enklaste sättet att bli av med skadliga ämnen i inomhusluften är att vädra och genom att öppna fönstren kan du snabbt bli kvitt många problem. När du vädrar minskar du luftfuktigheten i hemmet och undviker också skador på konstruktionen som orsakas av kondens eller mögel. Samtidigt minskar risken för luftvägssjukdomar kopplade till sådana problem. Regelbunden vädring är viktig för att skapa en hälsosam inomhusmiljö och ett takfönster som öppnas och stängs automatiskt är ett smidigt sätt att få tillräcklig ventilation för en sund inomhusmiljö.

Frisk luft i ditt hem ger flera hälsofördelar

Komfort: Det är härligt att andas in frisk luft! Du känner det direkt när du kommer in i ett rum.

Hälsa: Att andas in dålig inomhusluft kan få negativa effekter för hälsan. Kvalster stormtrivs i fuktiga miljöer. Inomhusluft av god kvalitet kan minska risken för både astma och allergier.

Prestation: Inomhusluft av hög kvalitet kan ge en bättre allmänhälsa. Dessutom blir det enklare att koncentrera sig. Om du arbetar hemifrån, tänk på att vädra ofta under dagens gång.

En vuxen människa andas i genomsnitt in cirka 10 000 liter luft per dag, det mesta i hemmet. Det är mycket luft, det!

Författare

VELUX Editorial team

Dela

Läs fler artiklar

Mysigt vindrum för barn med VELUX takfönster, vit spjälsäng, gungstol och växt.
Så får du ett mer energieffektivt hem
Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln
Charmigt vindskontor med VELUX takfönster och vintageinredning.
Myter om takfönster
Låt inte falska myter om takfönster hindra dig från att uppleva glädjen av ett hem som badar i naturligt dagsljus. Det finns ingen anledning att inte släppa in dagsljus och frisk luft från ovan i ditt hem. Det är det bästa sättet att höja komforten, förvandla rummet, ge inredningen nytt liv och öppna upp till världen utanför.
Läs hela artikeln
Mor med barn vid badkar under ett VELUX takfönster i ett ljust badrum.
De bästa smarta hem-enheterna för ett sundare hem
Från Wi-Fi glödlampor till entrékameror – världen har verkligen tagit smarta hem-enheter till sitt hjärta. Men visste du att teknik för smarta hem även kan ge ditt hem en hälsokick?
Läs hela artikeln
Modernt enfamiljshus med VELUX takfönster och mörka takpannor, omgivet av grönska.
Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
Arbetare installerar ett VELUX takfönster på ett tegeltak, förbättrar hemmets belysning.
Ska du renovera hemma? Läs vår guide till hur du anlitar ett proffs
Funderar du på att göra en hemrenovering och oroar dig över hur du ska hitta rätt hantverkare till att genomföra projektet? Beroende på hur stort projektet är kan det behövas en enda hantverkare eller ett helt team. Det viktigaste är att du hittar ett proffs som du kan lita på för att se till att du får ditt drömhem.
Läs hela artikeln